2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Sociālā darba loma sabiedrības pārmaiņu procesā

Marts pasaulē tiek atzīmēts kā sociālā darba mēnesis, savukārt marta trešajā otrdienā tiek svinēta starptautiskā sociālā darba diena.

Kāda pasaule būtu bez sociālajiem darbiniekiem?

Tūkstošiem jauno ģimeņu nesatiktos ar bērniem, kurus tās varētu adoptēt. Cilvēki ar garīgām vai nopietnām cita veida saslimšanām, kā arī seniori būtu izolētāki, daudz vairāk bērnu būtu pakļauti nolaidībai no vecāku puses, vardarbībai ģimenē vai skolā. Ja nebūtu sociālo darbinieku, daudz vairāk cilvēku pasaulē ciestu badu. Cilvēki ar atkarībām grimtu dziļāk savās problēmās, iespējams, pat nespējot no tām izkļūt, Vārdu sakot, cilvēki, nonākot sarežģītās dzīves situācijās, kuras paši saviem spēkiem nespēj atrisināt, apdraudētu savu veselību un emocionālo funkcionēšanu. Tā visa rezultātā cilvēki nevarētu saņemt atbilstošus pakalpojumus, atbalstu un resursus, kuri viņiem ir tik ļoti vajadzīgi.

Sociālā darba pamatvērtība ir cilvēks, kurš pelnījis cieņpilnu attieksmi. Tieši sociālā taisnīguma principi neatkarīgi no tautības, sociālā statusa, seksuālās orientācijas, reliģiskās piederības vai citiem aspektiem, pasaulē tiek izmantoti par pamatu arī normatīvo aktu, pakalpojumu un atbalsta sistēmu veidošanai.

Lai gan sociālais darbs Latvijā ir salīdzinoši jauna profesija, kas pērn atzīmēja 25 gadu pastāvēšanu, katru dienu vairāk nekā 2000 sociālo darbinieku visā Latvijā strādā, lai uzlabotu sabiedrības dzīvi. Te jāuzsver, ka vairumā gadījumu runa ir par darbu ar pašiem neaizsargātākajiem un atstumtākajiem. Lielākā daļa sociālo darbinieku strādā pašvaldību sociālajos dienestos. Pārējie nodrošina atbalstu cilvēkiem krīžu centros, ieslodzījuma vietās, slimnīcās, kā arī sniedz dažādus sociālos pakalpojumus vardarbībā cietušām personām, cilvēktirdzniecības upuriem, tiem, kuri nonākuši atkarībās, un daudziem citiem.

Kāda ir sociālā darba profesijas nākotne?

Futurologu prognozes par nākotnes profesijām digitalizācijas laikmetā turpmākajos gados arī atzīst sociālā darba nozīmīgo lomu. Neskatoties uz tehnoloģiju straujo ienākšanu mūsu dzīvēs, cilvēks visos laikos paliks cilvēks, ar savām iespējām, pienākumiem, atbildību, attiecībām un arī sarežģījumiem katrā no šiem aspektiem. Sociālās problēmas prasa individuālu pieeju, komunikāciju, ieklausīšanos un sadzirdēšanu, ko mākslīgais intelekts atrisināt nevarēs. Turklāt saistībā ar dažādiem globāliem procesiem, piemēram, sabiedrības novecošanos, sociālā darba nozīmība nākotnē tikai pieaugs.

Pašlaik sociālais darbs globāli tiek novērtēts kā viena no straujāk augošajām profesijām. Starptautiskā sociālo darbinieku asociācija (NASW) prognozē, ka tuvākajos 10 gados pasaulē papildus būs nepieciešams pat miljons sociālo darbinieku. Miljons!  Šobrīd sociālie darbinieki ir pieprasīti jebkurā valstī – ne tikai publiskajā un nevalstiskajā sektorā, bet arī iesaistoties tādu globālu problēmu risināšanā kā migrācija, sociālā nevienlīdzība, klimata izmaiņas, karadarbības un dabas katastrofu seku likvidēšana.

Tomēr, neskatoties uz lielo pieprasījumu pēc sociālā darba profesionāļiem, Latvijā trūkst sociālo darbinieku. Darbs ir grūts un nemitīgiem izaicinājumiem piesātināts. Nepietiekamā darbinieku skaita dēļ veidojas pārslodze, tamdēļ paši sociālie darbinieki ir bieži pakļauti profesionālai izdegšanai un pat nomāktībai.

Sociālais darbs Latvijā šobrīd diemžēl nav pienācīgi  atalgota profesija, tāpēc gribas ticēt, ka pašvaldības kā darba devēji arvien vairāk apzināsies šīs profesijas nozīmīgumu. Sociālo darbinieku atalgojums būtu jātuvina valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktajai profesijas maksimālajai vērtībai. Turklāt ir lietas, kuras var izdarīt jau tagad – nodrošināt pienācīgu, atbilstošu darba vidi un infrastruktūru un citu papildus atbalstu, kā, piemēram, veselības apdrošināšanu.

Sociālais darbs ir profesija, kuras priekšplānā ir sociālo pārmaiņu radīšana – cilvēka, kopienas un pat pasaules līmenī! Tā ir profesija, kas padara pasauli labāku un arī mums kā sabiedrībai ir aktīvāk jādomā par atbalstu sociālā darba profesionāļu centieniem. To varam sākt ar pārdomām par iespējām, ko ikkatrs no mums var darīt citu labā, kā arī par sociālā darba jau minētajām pamatvērtībām – cieņa pret cilvēku, vienlīdzība, pašnoteikšanās atbalstīšana un taisnīgums.

Ilze Kurme,
Labklājības ministrijas projekta
“Profesionāla sociālā darba attīstība pašvaldībās” vadītāja