2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Šodien visā Latvijā tiek atzīmēta 112 dienu!

Šodien visā Eiropas Savienībā atzīmēs vienotā ārkārtas palīdzības izsaukumu numura 112 dienu, kuras ietvaros arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) īstenos vairākas aktivitātes, lai veicinātu sabiedrības informētību par 112 numuru, uz kuru zvanot iespējams saņemt operatīvo dienestu palīdzību.

Jau vairākus gadus tieši 112 dienā VUGD amatpersonas dodas uz izglītības iestādēm, lai izglītotu skolēnus par pareizu rīcību ārkārtas situācijās un zvanīšanu uz tālruņa numuru 112. Šogad īpaši tiks uzrunāti 6. – 9. klašu skolēni, kuriem atgādinās, kurās situācijās ir jāzvana uz 112 un kas jāsaka dispečerei, sazvanot ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru. VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš uzsver, “ir būtiski atgādināt bērniem un jauniešiem arī par to, kas notiek, ja uz 112 tiek saņemts viltus zvans, kā arī – cik svarīgi ir nekavējoties paziņot par negadījumu, zvanot uz 112, nevis filmēt vai nofotografēt notiekošo”.

Šogad 112 dienā nodarbības izglītības iestādēs vadīs arī iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. “Izpratni par savu, tuvinieku un arī mūsu valsts drošību ir nepieciešams radīt jau no bērna kājas. Iniciatīva 112 dienas ietvaros ir brīnišķīga iespēja atgādināt jauniešiem par to, kā rīkoties bīstamās situācijās, lai varētu laikus novērst dažāda veida negadījumus un dzīvot drošākā, zinošākā sabiedrībā,” pauž S.Ģirģens.

Latvijā vienotais ārkārtas palīdzības izsaukumu numurs 112 darbojas 23 gadus (kopš 1997.gada). Piezvanot uz 112, iespējams sasniegt četrus glābšanas dienestus – VUGD, Valsts policiju, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Gāzes avārijas dienestu. 112 numurs ir sazvanāms 24 stundas diennaktī un zvans ir bez maksas. Piecos zvanu centros Latvijā kopumā strādā 112 dispečeri. Katru diennakti dežurē 19 dispečeri, kuri atbild uz vidēji 3000 zvaniem ar dažādiem lūgumiem palīdzēt. 2019.gadā kopumā apstrādāti vairāk nekā viens miljons ienākošo 112 zvanu!