2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Speciālisti: jāaptur cukura diabēta lavīna

Lai izglītotu iedzīvotājus un speciālistus par prediabētu un to, kā savlaicīgi novērst cukura diabēta risku, Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrība sadarbībā ar pacientu biedrību ParSirdi.lv pirmo reizi organizē “Pre(t)diabēta dienu”, kas norisināsies 25.oktobrī.

Prediabēts ir pirmsdiabēta stadija, kad cukura skaitļi asins analīzēs ir virs normas, taču vēl nesasniedz cukura diabēta līmeni. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati*, pēdējo 10 gadu laikā dubultojies cukura diabēta pacientu skaits Latvijā (2016.gadā sasniedzot 89 000 pacientu), un saskaņā ar speciālistu prognozēm jau tuvākajos gados Latvijā varētu būt vismaz 100 000 cilvēku, kas slimo ar cukura diabētu. Tāpat tiek prognozēts, ka 2035.gadā pasaulē būs aptuveni 600 miljoni 2.cukura diabēta pacientu (patreizējo 390 miljonu vietā)**.

Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrības prezidents prof. Kārlis Trušniskis: “Prediabēts tā ir pēdējā iespēja izbēgt no cukura diabēta attīstības. Palaižot to garām, parādās nopietni draudi veselībai. Gandrīz pusei pacientu cukura diabēta diagnozes brīdī jau attīstījusies artēriju ateroskleroze, kas saistīta ar nopietnu miokarda infarkta un galvas smadzeņu insulta risku. Nereti seko nervu, nieru un acu bojājumi, kurus veicina cukura diabēts un citas problēmas. Modernie riska faktori (mazkustīgums, pie ekrāniem pavadītais laiks, pārāk daudz uzņemtās kalorijas, stress), kā arī ģenētiskā pārmantojamība veicina to, ka šī slimība arvien biežāk skar arī jaunus cilvēkus. Turklāt Latvijā ik gadu tiek diagnosticēti četri līdz pieci tūkstoši jauni cukura diabēta pacienti. It kā daudz sliktu ziņu, bet viena ir ļoti laba –  ar dzīvesstila korekciju no tā visa ir iespējams izvairīties!”

Inese Mauriņa, pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja: “Lai pasargātu sevi no prediabēta un iespējama cukura diabēta, ik dienu varam veikt virkni veselīgu izvēļu, tostarp, vairāk sportot, dot priekšroku mazākām un veselīgām ēdienu porcijām, atmest smēķēšanu, kā arī samazināt alkohola patēriņu. Svarīgi slimību laicīgi atpazīt, tāpēc vēlos aicināt ikvienu regulāri pārbaudīt savu veselību, jo tikai tā jūs varēsiet sevi pasargāt!”

“Pre(t)diabēta dienas” ietvaros ikvienam interesentam 25.oktobrī no plkst.13.30-14.40 būs iespēja tiešsaistē LETA un Facebook @Parsirdi.lv sekot līdzi ekspertu ieteikumiem un pieredzes stāstiem.

Tiešsaistes programma:

  • 13:30 Kārlis Trušinskis: satraucoši pasaules un Latvijas dati un tendences

Pre(t)diabēta kampaņai veltīta videoklipa pirmizrāde

  • 13:35 Kā ikdienā būt formā? Baiba Sipeniece – Gavare par veiksmēm un neveiksmēm sevis pārvarēšanā
  • 13:50 Flirts ar citādo. Profesors Mārcis Auziņš (Latvijas Universitātes rektors 2007-2015), par to, vai lielpilsētā var izdzīvot bez meditācijas un vai vajag sevi visu veltīt darbam
  • 14:15 Diskusija
  • 14:30 Informatīva dzīvesstila bukleta atvēršana. Līga Ārente (Diabēta Aprūpes Māsu apvienības vadītāja), Inese Mauriņa (ParSirdi.lv cilmes šūna)

Informācijai: vairāk nekā 1/3 pacientu, diagnosticējot cukura diabētu, jau ir attīstījušās sirds asinsvadu komplikācijas – sašaurinājumi sirds artērijās, miega artērijās, kājas artērijās, sirds mazspēja u.c. slimības. Tāpat neārstēts cukura diabēts var novest pie infarkta vai insulta.

Vairāk: www.parsirdi.lv

Inese Mauriņa

ParSirdi.lv

Tel.29197957

*SPKC Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistrs par pacientiem, kuriem diagnosticēts cukura diabēts.

** IDF Diabetes Atlas 6th Edition 2014