2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Spītējot laika apstākļiem, vērienīgi atjaunots “Smiltenes kauss” riteņbraukšanā

Svētdien, 15.septembrī Smiltenē 400 dalībnieki par spīti vējainajiem un lietainajiem laika apstākļiem piedalījās leģendārajās šosejas riteņbraukšanas sacensībās “Smiltenes kauss”, kas piedzīvoja savu atjaunošanu pēc 15 gadu pārtraukuma. Dramatisku uzvaru “Elkor – Giant” Latvijas kausa Open braucienā izcīnīja Artis Roze, kurš kļuva par sezonas absolūto čempionu.

“Smiltenes kauss” šosejas riteņbraukšanā vēsturiski bijušas no visu laiku leģendārākajām šosejas riteņbraukšanas sacensībām Baltijas valstīs. Pateicoties Smiltenes novada pašvaldības, Latvijas Riteņbraukšanas federācijas un vietējo entuziastu atbalstam, leģendārās sacīkstes piedzīvoja savu atdzimšanu pēc 15 gadu pārtraukuma.

Svētdien visā Latvijā, tostarp Smiltenē, valdīja visai ekstremāli laika apstākļi – spēcīgs lietus un brāzmains vējš. Tas neatbiedēja teju 400 velo mīļu no Latvijas un Igaunijas izaicināt sevi ļoti aizraujošā un tehniskā trasē. Tās odziņa bija leģendārais bruģa kalns. Arī pārējā distances daļa dalībniekiem bija ļoti izaicinoša. Tika šķērsots šaurs koka tilts, dalībnieki pievarēja arī asus pagriezienus un garus nobraucienus.

Pasākuma kulminācija bija “AL Mežs” Tautas un leģendu brauciens. Tajā piedalījās kupls skaits smilteniešu, kā arī virkne Latvijas riteņbraukšanas leģendas. Viņu vidū – Dainis Ozols, Gatis Smukulis, Kaspars Ozers, Dainis Grantiņš, Edgars Freimanis un daudzi citi. Klāt bija arī Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis, kurš pats savulaik startējis “Smiltenes kausā”. Dalībnieku vidū bija ļoti daudz trenera Jāņa Akmentiņa audzēkņu. Tieši panākumiem bagātais treneris ilgus gadus sekmīgi rīkoja “Smiltenes kausa” sacensības.

Organizatori kuplākajam kolektīvam pasniedza īpašo “Smiltenes kausu”. Šo balvu ieguva “Smiltenes piens”, ko pārstāvēja 32 dalībnieki. Ar īpašu orģināliem tērpiem tikmēr izcēlās “Kāmuškinu” komanda, kurā pulcēti trenera bijušie audzēkņi. Ar lielu azartu norisinājās “Velolifestyle” bērnu sacensības, kurās piedalījās vairāk nekā 50 jauno censoņu.

“Smiltenes kausa” ietvaros notika “Elkor – Giant” Latvijas kausa finālposms. 48 kilometru garā trase, kas bija sadalīta 15 apļos, sportistiem bija ļoti nopietns pārbaudījums. Jau pēc pirmajiem apļiem riteņbraucēji bija sadalījušies mazās grupiņās. Līderu vidū brauca kopvērtējuma līderis Artis Roze, viņa komandas biedrs no “Dobeles dzirnavnieks/ FeelFree” Oskars Dankbārs, “Evelo team” pārstāvis Arvis Sprude un Igaunijas kluba “CFC” pārstāvis Antons Litvensevs. Četrotne ieguva stabilu pārsvaru pār sekotājiem un jau labu laiku pirms finiša bija skaidrs, ka uzvarēs tieši kāds no šī kvarteta.

Par lielu prieku skatītājiem, viss izšķīrās pēdējos metros uz slapjā Smiltenes bruģa. Dramatiskā cīņā uzvaru izcīnīja “Elkor – Giant” Latvijas kausa kopvērtējuma līderis Artis Roze, kurš, tāpat kā citu grupu uzvarētāji saņēma īpašo Smiltenes bruģa kausu. Viņš trasi veica pēc 1 stundas 20 minūtēm un 11 sekundēm. Otro vietu ieguva Antons Litvensevs, bet trešais bija Arvis Sprude. Labāko sešiniekā iekļuva arī Oskars Dankbārs, Roberts Andersons un Latvijas junioru čempions Pauls Rubenis.

Elites grupā uzvarēja Sprude, apsteidzot Kristapu Knopu un Emīlu Ribaku (abi “ZZK”). Amatieru 1 grupā pirmais Roze, otrais Ats Uulimaa no Igaunijas, bet trešais Niklāvs Boļšis (“Dobeles dzirnavnieks/ FeelFree”). Junioru konkurencē tikmēr triumfēja Litvensevs, aiz muguras atstājot Dankbāru un Robertu Andersonu (“RRS Grīva/ MSĢ”). Citās vecuma grupā uzvarēja – Zane Kalverša – Ķenģe (“Riga Iro, Nauris Inovskis (“Evelo team”), Ģirts Vēvers (“Evelo team”) un Agris Liepa (“AL Lifts”).

Sezonas finālposms Smiltenē bija arī Latvijas lielākajam jaunatnes riteņbraukšanas sacensību seriālam “Cerību kauss”. Ātrākie tika noteikti kopumā septiņās vecuma grupās. Pirmo reizi šīs sezonas posmos latviešiem konkurenci sarūpēja Igaunijas velosportisti. Smiltenes novada uzņēmēji – “Smiltene Impex”, “Stora Enso”, “Mežvalde AD”, “Dako Ziemeļvidzeme” un “Ķikuti 99” pirmo reizi šajā sezonā bija sarūpējuši naudas balvu fondu ātrākajiem dalībniekiem kopumā piecās vecuma grupās.

B grupā jauniešiem, kur tika veikti 12 apļi, jau no sākuma vienatnē no konkurentiem atrāvās Kārlis Klismets (“RRS Grīva/ MSĢ”). Sekotāju grupai, kurā bija arī kopvērtējuma līderis Mārtiņš Maslovs, Klismetu panākt neizdevās. Kārlis pārliecinoši uzvarēja sacensībās, izcīnot Smiltenes bruģa kausu. Trasē viņš pavadīja 1 stundu 6 minūtes un 59 sekundes. Otro vietu pēdējā aplī nodrošināja Matīss Kalveršs (“Belo CP/ RRS”), bet labāko trijnieku noslēdza Rauls Gūtmanis (RK “Liepāja”/ MSĢ).

C grupā zēniem Smiltenē puiši veica septiņus apļus. Distances ievadā vadībā izvirzījās kuldīdznieks Gusts Lapiņš un igaunis Gabriels Helmuts Adusons, kamēr abiem sekoja kopvērtējuma čempions Artūrs Nummurs un Kārlis Ancāns. Otrajā sacensību daļā “CFC” igauņu riteņbraucējam izdevās aizbēgt no Lapiņa un izcīnīt uzvaru (41:42). 1 minūti un 58 sekundes viņam zaudēja un otro vietu ieguva Lapiņš, bet labāko trijnieku noslēdza Nummurs.

D grupā zēniem tika veikta četru apļu distance. Šeit uzvarētāja liktenis noskaidrojās starp kopvērtējuma līderi Georgu Tjuminu (“RRS/ Purvciems”) un Helviju Kanceru (“RRS/ Belo CP”). Sīvā cīņā pārāks izrādījās Georgs, otrais Helvijs, bet trešo vietu izrāva Alvils Pētersons (“RRS/ Dzirciems”).  A grupā juniorēm smagajā 12 apļu distancē pārliecinoši uzvarēja Madara Āboma (“Dobeles dzirnavnieks/ FeelFree”), bet otro vietu ieguva mājiniece Eva Elīza Leikarte. Ābomai arī uzvara sezona kopvērtējumā.

B grupā jaunietēm triumfs posmā un kopvērtējumā Kitijai Siltumēnai, kamēr otro vietu ieguva Latvijas Jaunatnes Olimpiādes čempione Marta Petkus (RK “Liepāja”/ Dobeles sporta skola). C grupā meitenēm lielisku sniegumu demonstrēja smilteniete Klinta Zvejniece. Viņa guva pārliecinošu uzvaru, tuvāko sekotāju Alisi Milču apsteidzot par 1 minūti un 14 sekundēm.

Trešā vieta tikmēr bija Rūtai Zibenei (“RRS/ Alfa”). Visbeidzot, D grupā nepārspēta Smiltenē bija Laura Klismete (“Belo CP/ RRS”), kura tuvāko sekotāju Katrīna Amandu Kozlovsku apsteidza par diviem apļiem.

Katrs “Smiltenes kausa” dalībnieks pēc finiša baudīja gardo kvasu vai bezalkoholisko alu, ko sarūpēja “Piebalgas alus”.

 

 

Toms Markss
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs
Tālrunis: +371 26255435
Elektroniskā pasta adrese: [email protected]

Foto: Agnis Melderis