2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

SPKC uzlabo ziņošanas kārtību par legionelozes izplatību

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) ir pārskatījis, papildinājis un uzlabojis kārtību, kādā tiek veikta operatīvā informēšana par legionelozes skartu objektu.

Turpmāk par ūdens paraugu laboratoriskās izmeklēšanas rezultātiem legionelozes skartā objekta īpašnieks vai apsaimniekotājs un Veselības inspekcija tiks informēta pa telefonu un elektronisko pastu papildus jau esošajai kārtībai – oficiālas vēstules nosūtīšanai pa pastu. Tāpat par laboratoriskās izmeklēšanas rezultātiem tiks informēta konkrētā pašvaldība un dzīvokļa īpašnieks, kurā tika paņemti ūdens paraugi.

Nepieciešamības gadījumā SPKC epidemiologi sniegs rekomendācijas legionelozes izplatības ierobežošanai un profilakses pasākumiem pa telefonu.

SPKC uzlabotā kārtība ļaus iesaistītajām pusēm rīkoties nekavējoties, nepieciešamības gadījumā apturēt legionelozes izplatību un informēt skartā objekta iedzīvotājus.

Atgādinām, ka Latvijā nav novērots saslimšanas gadījumu pieaugums vai palielināta legionelozes izplatība. Pēdējo piecu gadu laikā Latvijā vidēji tika reģistrēti 33 legionelozes gadījumi gadā. Saslimstības rādītāji Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, saslimstība ir vidējā līmenī. Katrs saslimšanas gadījums tiek pakļauts epidemioloģiskajai izmeklēšanai, kas ietver  inficēšanās  apstākļu noskaidrošanu, t.sk. arī ūdens paraugu laboratorisko izmeklēšanu iespējamās inficēšanās vietās.

Plašāka informācija par legionelozes simptomiem un profilaksi pieejama SPKC mājaslapas sadaļā “Legioneloze”.

Ilze Arāja,
Komunikācijas nodaļas vadītāja
Slimību profilakses un kontroles centrs
tālr. 67387667;29487552; [email protected]