2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Stāsies spēka Ugunsdrošības noteikumu prasības, kurām bija paredzēts pārejas laiks

Šā gada 1.septembrī stāsies spēka trīs “Ugunsdrošības noteikumu” prasības, kurām bija noteikts gadu ilgs pārejas laiks, lai iedzīvotāji, uzņēmumu, iestāžu atbildīgās personas, kā arī ugunsdrošības pakalpojumu sniedzēji varētu sagatavoties jaunajām prasībām un nodrošināt to īstenošanu.

Sākot ar šā gada 1.septembri, papildus līdzšinējai elektroinstalācijas izolācijas pretestības pārbaudei ir jāveic arī elektroinstalācijas kontaktu savienojumu kvalitātes pārbaude ar termokameru. Otra prasība ir saistīta ar gāzes aparātu ekspluatēšanas drošību. Objektā, kurā atrodas gāzes aparāts, kura siltuma jauda ir lielāka par 50 kW, kā arī tad, ja gāzes aparāts atrodas pagrabā vai cokolstāvā, ir jāuzstāda gāzes noplūdi signalizējošu detektoru. Savukārt trešā prasība ir par ugunsdrošības instrukcijām, kuras atbilda iepriekšējo noteikumu prasībām. Gada laikā tās bija jāpārstrādā atbilstoši jaunajiem noteikumiem, galvenokārt, papildinot, piemēram, ar informāciju par maksimāli pieļaujamo cilvēku skaitu objektā  un jānorāda maksimāli pieļaujamā ugunsslodze. Plašāks skaidrojums par minētajām prasībām pieejams Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tīmekļa vietnes sadaļā Ugunsdrošība.
Ministru kabineta 2016.gada 19.aprīļa noteikumi Nr.238 “Ugunsdrošības noteikumi” stājās spēkā 2016.gada 1.septembrī. Tie nosaka jaunas ugunsdrošības prasības fiziskajām un juridiskajām personām, mazina administratīvo un finansiālo slogu, kā arī aktualizē ugunsdrošības prasības atbilstoši šobrīd spēkā esošiem tiesību aktiem un tehnoloģiju attīstībai.
Jāpiebilst, ka Ugunsdrošības noteikumu prasībām par dūmu detektoru uzstādīšanu katrā mājoklī un par ugunsdzēsības aparāta nepieciešamību katrā privātmājā arī ir noteikts pārejas laiks, un šīs prasības stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī. VUGD aicina neatlikt rūpes par savu drošību un laikus uzstādīt mājokļos dūmu detektorus!

Plašākai informācijai:
Inta Šaboha
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa