2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Svinam un godinām Mātes dienu

Svētdien, 10. maijā, Latvijā atzīmē Mātes dienu. Tā ir diena, kad īpaši godinām mātes, vecmāmiņas, krustmātes,  augstu vērtējot nesavtīgo ieguldījumu ģimenē un bērnu ikdienas dzīvē.

Pirmo reizi Mātes diena maija otrajā svētdienā tika svinēta 1908. gadā ASV, kad svētdienas skolas skolotāja Anna Rīsa Džārvisa no Rietumvirdžīnijas, godinot savu māti, rīkoja baznīcu dievkalpojumus. Mātes dienu dažādās pasaules valstīs svin dažādos datumos, un pārsvarā tā ir svētku diena. Mātes diena arī Latvijā jau ir kļuvusi par ikgadēju un neatņemamu svētku dienu.

 

“Māmiņa mums ir vismīļākais un tuvākais cilvēks, ko visvairāk novērtējam un saprotam, tikai tad, kad viņas vairs nav. Mīliet un saudzējiet savas māmiņas un vecmāmiņas! Sveicu ikvienu Mātes dienā!” sagaidot Mātes dienu saka labklājības ministre Ramona Petraviča.

 

Interesanti skaitļi un fakti:

  • gadā piedzima 18.6 tūkstoši bērnu, un, salīdzinot ar 2018. gadu, tas ir par 725 mazāk;
  • Jaundzimušā mātes vidējais vecums 2018. gadā bija 30,5 gadi (kopš 2010. gada tas palielinājies par diviem gadiem), piedzimstot pirmajam bērnam tas vidēji ir 28 gadi;
  • Pieaug otro, trešo un arī ceturto bērnu skaits un arī viņu īpatsvars dzimušo kopskaitā. 2018. gadā 38 % jaundzimušo ir otrais bērns ģimenē (34 % 2010. gadā), 16 % – trešais (11 % 2010. gadā), 4 % – ceturtais (3 % 2010. gadā).

 

 

Informāciju sagatavoja:

Egils Zariņš,

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists