2024. gada 19. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Tiek sadalītas balvas ‘’Radām Novadam’’ 1.posma finālā

28.oktobrī Rīgas Tehniskajā universitātē norisinājās jaunradītu un īstenotu jauniešu biznesa projektu konkursa ‘’Radām novadam’’  pirmā posma fināls. Šajā finālā rīcības plānus prezentēja 17 konkursa labākās komandas, kas ar savu darbību vēlas radīt arī sociālekonomisko labumu Latvijas novadiem. Labākās komandas tika apbalvotas ar 7 specbalvām un 5 žūrijas balvām.

Komandām 5 minūšu laikā bija jāpārliecina žūrija 4 cilvēku sastāvā par savas idejas dzīvotspēju un tās sociālekonomisko ietekmi novados. Konkursa žūrijā darbojās Guna Gleizde (DELFI.lv), Juta Reķele (Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra) un privātie investori – Dairis Cālītis un Kaspars Vanags. Žūrijas vērtējumā pirmo vietu un balvas 2000EUR vērtībā ieguva komanda ‘’LatSketch’’, kas Rojas novadā ir jau uzsākuši līklīniju koka grīdu ražošanu. Otro vietu un  balvas 1500EUR vērtībā saņems komanda ‘’Zaļā Bērnība’’, kas Sējas novadā plāno izveidot meža bērnudārzu, tādā veidā palīdzot saglabāt novadā izglītības iestādi. Komanda ‘’GetSmart’’ ieguva trešo vietu un 1000EUR, lai attīstītu savu ideju par mācību centru, kas vērsts uz IKT un eksakto zinātņu apguvi Jelgavas novadā. 500EUR veicināšanas balvu un 4.vietu ieguva Banku augstskolas studentu komanda ‘’Rockberry’’, kas Ogres novadā plāno ražot dažāda veida betona mēbeles. Komanda ‘’GoProst’’ ieguva 5.vietu un 300EUR, ko varēs ieguldīt sporta un atpūtas inventāra īres biznesa attīstībai Smiltenes novadā.

Visvairāk specbalvu ieguva komanda ‘’GetSmart’’, ko pasniedza gan ‘’Sociālās inovācijas centra’’ (5 bezmaksas konsultācijas par sociālo uzņēmējdarbību), gan ‘’Latvijas Lauku konsultāciju centra’’ (balvā – video klipiņa filmēšana), gan ‘’Projektu bankas’’ specbalvas, kas visas palīdzēs komandai augt un attīstīties. ‘’JCI MB Riga’’ specbalvu savu zināšanu un profesionālo prasmju attīstībai ieguva komanda ‘’Amber Coast’’, kas Priekules novadā plāno ražot 3D flīzes. RTU komanda ‘’TreeHousePlace’’ saņēma ‘’DELFI.lv’’ specbalvu reklāmas kampaņai 1000EUR vērtībā. ‘’TreeHousePlace’’ ir pieredzējuši platformu būvniecībā kokos. Konkursā komanda rada labumu Strenču novadam. Savukārt,  RTU komanda ‘’DronePlan’’ saņēma ‘’ChaulaTV’’ specbalvu reklāmas klipa izveidei un Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra specbalvu bezmaksas konsultācijām līdz pat 2020.gadam, aicinot jaunos uzņēmējus kļūt par mentoriem citiem jauniem uzņēmējiem. Šī komanda darbojas Babītes novadā un piedāvā veikt industriālo objektu apsekošanu, izmantojot autopilota programmatūru. Starp visām komandām tieši Drone Plan bija tikuši vistālāk savas biznesa idejas attīstībā, tomēr žūrija šajā konkursa fāzē nolēma ar balvām veicināt tās komandas, kuru idejām balva varētu palīdzēt attīstīt tālāk ideju, lai sniegtu vislielāko sociālekonomisko efektu  pārstāvētajam novadam.  Ikvienai komandai, kas neieguva balvas šajā konkursa fāzē, būs iespēja gada laikā līdz nākamajai finālam realizēt savas idejas dzīvē un pierādīt to potenciālu un ietekmi.

Finālā iekļuvušās komandas ar savu darbību plāno radīt ekonomisko labumu Gulbenes, Daugavpils, Babītes, Limbažu, Jelgavas, Smiltenes, Ogres, Rojas, Sējas, Ropažu, Rūjienas, Saldus, Viļānu, Strenču, Priekules, Ādažu novadiem.  Šis bija pirmais no diviem konkursa „Radām Novadam” fināliem. Otrajā finālā 2018.gada novembrī komandas prezentēs savus sasniegtos rezultātus un radīto sociālekonomisko labumu gada laikā,  ieviešot rīcības plānus dzīvē.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados. Konkursā jauniešu komandām līdz 2018.gada novembrim, realizējot biznesa idejas, ir jārada pēc iespējas lielāka ekonomiskā vērtība savos izvēlētajos novados – nodrošinot jaunas darba vietas, piesaistot investīcijas un dažādos citos veidos veicinot novada sociālekonomisko attīstību.

Konkursu organizē biedrība “Radām novadam”, sadarbībā ar DELFI. Konkurss īstenots “Erasmus+: Jaunatne darbībā” un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Plašākai informācijai:
Elīna Miķelsone, projekta ‘’Radām novadam’’ vadītāja
E-pasts: [email protected]
Mājaslapa: www.radamnovadam.lv / FB lapa: https://www.facebook.com/radamnovadam