2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Tiks uzsākti Vidusezera tīrīšanas un Vecā parka pārbūves noslēguma darbi

27.jūnijā Smiltenes novada dome noslēdza līgumu ar SIA “8 CBR” par Vecā parka un Smiltenes Vidusezera hidrotehnisko būvju pārbūvi un ezera tīrīšanu, kas tiks veikts gan projekta “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās” (LIFE ADAPTATE) LIFE16 CCA/ES/000049, gan 2016.gadā pašvaldības uzsāktā Vecā parka rekonstrukcijas darbu ietvaros.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis uzsver, ka ar darbu uzsākšanu, pašvaldība pietuvojas Vecā parka pārbūves noslēguma posmam: “Sadarbībā ar Eiropas Savienības partneriem, veiksmīgi esam piesaistījuši finansējumu ezera attīrīšanai un sakārtošanai un šo darbu uzsākšana ir faktiski viens no pēdējiem soļiem, lai pabeigtu Vecā parka pārbūves un sakārtošanas darbus līdz Smiltenes pilsētas 100 gadu jubilejai nākamgad.”

Projekta “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās” (LIFE ADAPTATE) ietvaros tiks atjaunotas Vidusezera slūžas, tās aprīkojot ar automātisku aizvaru pacēlājmehānismu ūdens līmeņa kontrolēšanai Vidusezerā, kā arī tiks veikti Vidusezera tīrīšanas un padziļināšanas – sanesumu, dūņu un piesārņojuma tīrīšanas darbi.

Vecā parka un Smiltenes Vidus ezera hidrotehnisko būvju pārbūvi un ezera tīrīšanas kopējas izmaksas 999 910,89 euro (ar PVN), no kurām 132 000 euro ir projekta “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās” (LIFE ADAPTATE) finansējums.

Projekta “LIFE ADAPTATE” ietvaros ir plānota ne tikai Vidusezera tīrīšana, hidrotehnisko būvju pārbūve, bet arī dažādi pasākumi, aktivitātes, lai veicinātu pielāgošanos klimata pārmaiņām. Projektā  ir iesaistīti 11 partneri no visas Eiropas. Kopējās projekta izmaksas ir 3 214 997 EUR, Smiltenes pašvaldības projekta tiešās izmaksas 291 461,00 EUR, no kurām programmas finansējums ir 185 234 EUR. Sīkāka informācija par projektu: www.lifeadaptate.eu.

Būvdarbu uzraudzību veiks SIA “RS Būvnieks”.  Pārbūves darbu īstenošana plānota līdz 2020.gada vasarai.

Informāciju sagatavoja:
Inga Kovala
Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

Foto:G.Rozītis