2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

TLMS „Smiltene” aušanas pulciņam jauna vadītāja

Tautas lietišķās mākslas studija “Smiltene” dalībnieces studijā apgūst aušanas tehnikas, iepazīstas ar senču bagāto mantojumu, apgūst kompozīcijas un krāsu mācības pamatus, bet  galvenais ir aušanas iemaņu praktizēšana. Sākot no oktobra studijā turpināsies arī aušanas pulciņa norise, jo ir izraudzīta jauna pulciņa vadītāja.

Nodarbības notiks divas dienas nedēļā un tās vadīs Daiga Melnace no Jēkabpils, kura ar lielu prieku dalīsies savās zināšanās aušanā ar aušanas pulciņa dalībniekiem. Daigas aizraušanās ar aušanu aizsākās pirms 9 gadiem, kad uzauda savus pirmos brunčus. Aušanas prasmes apguvusi darbojoties pie Janīnas Grāveres Valmieras Valsts ģimnāzijas Tautas lietišķās mākslas studijā “RIEKUMS” un pie Gaļinas Birkavas, kad viņa vēl vadīja studiju “Valmiera”, bet pašlaik viņa ar aušanu nodarbojas pašas mājās, kurās ir uzstādītas 4 stelles. Daiga pieņem pasūtījumus tautiskajiem brunčiem, lakatiem un citiem audumiem, daudz sadarbojas arī ar Rasas Ozoliņas Aušanas darbnīcu RŪJA, šujot vainagus tērpiem.

Aušanas pulciņš ir paredzēts gan iesācējiem, gan jau pieredzējušiem audējiem. Dalībniekiem ar pieredzi tiek dota iespēja piedalīties dažāda mēroga izstādēs, projektos, izglītojošos pasākumos, ņemt dalību pieredzes apmaiņā, kā arī aust dažādu veidu audumus. Savukārt dalībniekiem bez vai ar minimālām priekšzināšanām aušanā piedāvājam iepazīties ar stellēm, audumu veidiem, tehnikām un to atrisinājumiem, aužamiem materiāliem, auduma aprēķināšanu, steļļu iekārtošanu, kompozīciju lietišķajā mākslā.

Studijas darbība balstīta uz aušanas iemaņu apgūšanu, attīstīšanu un dalībnieku radošu pilnveidošanu, mūsu tautas kultūras mantojuma un aušanas prasmes saglabāšanu. Studijā paralēli var apgūt dažādus rokdarbus. Papildus informācija pa e-pastu [email protected] vai zvanot uz 25455507.

Liene Strazdiņa,

TLMS “Smiltene” vadītāja