2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Turpinās iepriekšējā balsošana pašvaldību vēlēšanās

Ceturtdien, 3. jūnijā, būs otrā iepriekšējās balsošanas diena, kad vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst. 9.00 līdz 16.00, savukārt Madonas novada domes vēlēšanās ir atšķirīgs iepriekšējās balsošanas laiks – no plkst.16.00 līdz 20.00.

Pašvaldību vēlēšanām vēlētāju sarakstos, ieskaitot vēlētājus Madonas novadā, ir reģistrēti 964 339 balsstiesīgie pilsoņi, un kopumā balsošana notiks 755 vēlēšanu iecirkņos. Rēzeknes novadā un Varakļānu novadā vēlēšanas šonedēļ nenotiek. Šajos novados pašvaldību vēlēšanu diena būs 11. septembris.

Katras pašvaldības administratīvā teritorija veido atsevišķu vēlēšanu apgabalu. Piemēram, jaunveidojamais Dienvidkurzemes novads ir viens vēlēšanu apgabals, un šī novada vēlētāji var balsot jebkurā sev tuvākajā iecirknī vēlēšanu apgabala robežās. 

Nobalsot iepriekš varēs arī piektdien, 4. jūnijā, no pulksten 13.00 līdz 20.00, bet Madonas novada vēlēšanu apgabalā piektdien iepriekšējā balsošana būs no plkst.11.00 līdz 20.00. Iespēju balsot iepriekš īpaši aicināti izmantot vēlētāji, kuri ir Covid-19 riska grupā, jo iepriekšējās balsošanas dienās iecirkņos parasti ir mazāks balsotāju skaits. Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā, 5. jūnijā, būs no pulksten 7.00 līdz 20.00.

Ar informāciju par vēlēšanu aktivitāti var iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) tīmekļvietnē – https://pv2021.cvk.lv. Šajā vietnē iespējams iepazīties arī ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem, kā arī vēlēšanu naktī šajā vietnē tiks apkopoti un publiskoti provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus, vēlētājiem vēlēšanu iecirkņos jāievēro drošības pasākumi – jāietur divu metru distance, jādezinficē rokas, jāvelk sejas maska, kā arī ieteicams lietot savu pildspalvu. Ja vēlētājam to nebūs līdzi, vienreizlietojamo sejas masku un pildspalvu varēs saņemt iecirknī. Sejas maskas lietošana vēlēšanu iecirkņos ir obligāta. Izņēmums ir personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai, kā arī vēlētāju bērni līdz 7 gadu vecumam. Balsotājiem seja uz brīdi jāatsedz, uzrādot pasi vai personas apliecību.

Vēlētāji var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī, un vēlēšanu laikā viņi atradīsies sava vēlēšanu apgabala teritorijā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19, un slimojošu personu aprūpētāji. Uzticības persona var arī aizpildīt un iesniegt pieteikumu vēlētāja vārdā.

Sava vēlēšanu apgabala iecirkņus ikviens vēlētājs var noskaidrot CVK mājaslapā www.cvk.lv sadaļā “Vēlēšanu iecirkņi”. Savukārt savu vēlēšanu apgabalu iespējams noskaidrot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā “Vēlēšanu apgabala noskaidrošana”. Uzziņas par vēlēšanu iecirkņiem un vēlēšanu apgabalu, kurā vēlētājs reģistrēts vēlēšanām, var saņemt arī, zvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999. Tālrunis strādā katru dienu no pulksten 9.00 līdz 20.00, 4. un 5. jūnijā – no plkst.7.00 līdz 24.00.

Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās ir Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuri bija reģistrēti dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā (izņemot Rīgu) vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (šā gada 7. martā) vai kuriem attiecīgajā pašvaldībā pieder nekustamais īpašums, ja viņi līdz 27. maijam  reģistrējās balsošanai šajā vēlēšanu apgabalā.

 

Video par balsošanas kārtību

 

Video par Covid-19 drošības pasākumiem

Uzziņai:

  • 2021. gada 5. jūnija pašvaldību vēlēšanas notiek 40 vēlēšanu apgabalos – jaunajās administratīvajās teritorijās – sešās valstspilsētās un 34 novados.
  • Lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, ar kuru tika noteikts, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, 2021. gada 1. jūnijā Saeima pieņēma grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā un Varakļānu novada un Rēzeknes novada vēlēšanu likumu, kas paredz, ka vēlēšanas šajos novados tiks rīkotas šā gada 11.septembrī. Savukārt Madonas novads tiek saglabāts esošajās robežās, un 5. jūnija domes vēlēšanas notiks arī šajā vēlēšanu apgabalā. Sākotnēji bija paredzēts Varakļānu novadu, kura pievienošanu Rēzeknes novadam Satversmes tiesa atzina par neatbilstošu Satversmei, pievienot Madonas novadam, taču Saeimas deputāti pēc ilgām diskusijām lēma kā pagaidu risinājumu noteikt, ka Varakļānu novads būs atsevišķs novads.
  • Rīgas pašvaldībā vēlēšanas šogad nenotiks, jo dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās pērn, un tā turpinās strādāt līdz 2025. gada vēlēšanām. 
  • Balsošanas dokuments pašvaldību vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa “viens vēlētājs – viena balss” nodrošināšanai tiek lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs.
  • Reģistrējot vēlētājus elektroniskajā tiešsaistes reģistrā, vēlēšanu komisijas darbinieks ar viedierīci noskenē vēlētāja pases vai personas apliecības svītrkodu vai QR kodu un pārliecinās, ka vēlētājs ir iekļauts attiecīgās pašvaldības vēlētāju sarakstā un vēlētāju reģistrā jau nav atzīmes par viņa piedalīšanos vēlēšanās. Sistēmā balsotājs tiek atzīmēts elektroniskajā vēlētāju sarakstā, savukārt iecirkņa komisijas darbinieks ziņas par vēlētāju papildus ieraksta papīra balsotāju sarakstā, kur vēlētājam jāparakstās par vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu zīmju saņemšanu.
  • Ja kādu tehnisku iemeslu dēļ nebūs iespējams izmantot tiešsaistes vēlētāju reģistru, vēlētāji varēs nobalsot ar reģistrācijas aploksni. Vēlētāju ierakstīs atsevišķā balsotāju sarakstā, kurā vēlētājs parakstīsies par balsošanas materiālu saņemšanu. Vēlētājam kopā ar vēlēšanu aploksni un zīmēm tiks izsniegta vēl viena aploksne – reģistrācijas aploksne, uz kuras būs vēlētāja vārds, uzvārds un personas kods. Pēc tam, kad izvēle izdarīta, vēlētājam anonīmā vēlēšanu aploksne ar balsojumu būs jāievieto reģistrācijas aploksnē. Reģistrācijas aploksne būs jānodod iecirkņa darbiniekam pie vēlēšanu kastes, kurš to apzīmogos ar iecirkņa zīmogu un iemetīs vēlēšanu kastē.
  • Tiešsaistes vēlētāju reģistra darbībai atjaunojoties, vēlēšanu komisija pārbaudīs, vai vēlētājam ir tiesības balsot attiecīgajā vēlēšanu apgabalā un vai balsojums jau nav reģistrēts citā iecirknī. Vēlētāju reģistrā atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis attiecīgajā vēlēšanu iecirknī, balsotāju sarakstā atzīmēs, ka balsojums ir derīgs, un to pieskaitīs. Ja vēlētājs pa šo laiku būs nobalsojis citā iecirknī, balsojums tiks dzēsts un netiks līdzskaitīts.

 

CVK informācijas nodaļa