2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Turpini orientēties visā Latvijā arī ārkārtas situācijas laikā!

Vīrusa Covid-19 dēļ izsludinātā ārkārtas stāvokļa laikā Latvijā atcelti visi sporta pasākumi, tostarp arī visas plānotās orientēšanās sacensības un seriāli. Taču orientēšanās ir sporta veids, kurā nav jāsanāk kopā daudz cilvēkiem, lai varētu sportot. Jau kopš marta vidus ikviens ir aicināts piedalīties individuālos orientēšanās treniņos brīvi izvēlētā laikā.

Parasti orientēšanās sezona ik gadu sākas līdz ar aprīli, kad līdz pat oktobra vidum visā Latvijā katru nedēļu norisinās orientēšanās seriāli, piedāvājot iespēju gan pieredzējušiem sportistiem, gan amatieriem doties mežā darbdienu un arī brīvdienu vakaros. Tāpat aprīlī sākas arī Latvijas kausa izcīņa, kas ietver Latvijas čempionātus, un citas Latvijas orientēšanās federācijas rīkotās sacensības.

Šobrīd visas šīs minētās sacensības nenotiek, taču Latvijas Orientēšanās federācija (LOF) piedāvā ikvienam interesentam nodarboties ar fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā dabā, tā uzlabojot fizisko formu un veselību, kas ir tik ļoti svarīga šajā Covid-19 pandēmijas laikā! Proti, kopīgu sacensību un treniņu vietā tagad iespējams sacensību gaisotni izbaudīt individuāli, paša izvēlētā laikā dodoties mežā jau iepriekš sagatavotās orientēšanās distancēs. Protams, ievērojot visus ārkārtas situācijas noteikumus. Lai gan iespējamība, ka mežā satiksi kādu tuvāk par diviem metriem, ir visai niecīga, tomēr jāatceras par pieņemtajām drošības normām un distancēšanos!

Šobrīd jau 17 Latvijas pilsētu apkārtnē iespējams doties mežā speciāli izveidotos orientēšanās poligonos, kuri mainās ik pēc nedēļas vai divām. Šajos poligonos ir salikti kontrolpunkti, izveidotas vairākas orientēšanās distances – dažāda garuma un sarežģītības. Šādas treniņu iespējas šobrīd pieejamas Rīgā, Siguldā, Daugavpilī, Valmierā, Jelgavā, Babītē, Tukumā, Madonā Jēkabpilī, Cēsīs, Saldū, Smiltenē, Talsos, Ogrē, Kuldīgā un Liepājā. Kartes iespējams lejupielādēt un izdrukāt pašiem, atliek tikai doties uz mežu. Sīkāka informācija par katru treniņu poligonu pieejama Latvijas Orientēšanās mājaslapā kreisajā malā sadaļā “Individuālie orientēšanās treniņi”: https://lof.lv/

Rīgas apkārtnē norisinās Latvijas Orientēšanās federācijas rīkoti treniņi “E-LOF”, kas katru nedēļu norisinās citā vietā un distanci iespējams veikt no ceturtdienas līdz svētdienai. Kontrolpunktu vietās tiek izvietoti QR kodi, kas pieejami, sākot ar konkrēto ceturtdienu. Atzīmēšanās kontrolpunktos notiek ar Qrenteerings mobilo aplikāciju un rezultātu var oficiāli reģistrēt, tāpēc distancē nepieciešams viedtālrunis. Starta laiks paredzēts no ceturtdienas plkst. 8:00 līdz attiecīgās nedēļas svētdienas 23:59.

Katrā treniņā iespējams izvēlēties starp trīs dažāda garuma un sarežģītības pakāpes distancēm, kas piemērotas gan pieredzējušiem orientieristiem, gan iesācējiem. Garākajās distancēs pieejama arī reljefa karte.

Distanču kartes izdrukai var lejupielādēt mājaslapā www.lof.lv. DALĪBA TRENIŅOS IR BEZ MAKSAS, taču, lai treniņus būtu iespējams rīkot arī turpmāk, aicinām ziedot Latvijas Orientēšanās federācijai savu iespēju robežās!

Sīkāka informācija par treniņiem un mobilo aplikāciju: https://lof.lv/elof