2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Uz XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem pošas 603 dalībnieki no Smiltenes novada.

Smiltenes novada bērni un jaunieši cītīgi gatavojas XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, kas norisināsies no 6. līdz 12.jūlijam, Rīgā. Svētki sagaidāmi jau pēc pieciem mēnešiem, bet vēl tik daudz sagatavošanās darbi priekšā.

No Smiltenes novada gatavojas 603 bērni un jaunieši, kas pārstāv folkloras grupas, korus, orķestri, vokāli instrumentālo ansambli, speciālās pamatskolas kolektīvus, vizuālās mākslas pulciņus un dejotājus – no novada tiks pārstāvēts pilnīgi viss dalībnieku spektrs, ko varēsim redzēt svētku koncertos un norises vietās.

Gatavojoties svētkiem, dalībnieki tiek vērtēti skatēs. Lai arī orķestriem skates jau ir noslēgušās un ir droša dalība svētkos, tik un tā daudz jāuzstājas dažādos svētku ieskaņas koncertos. Arī kori jau intensīvi gatavo koncertu repertuāru un tiekas Vidzemes koru kopmēģinājumos Valmierā, lai dziedātāji būtu gatavi uzstāties plānotajos koncertos, kā arī  vairāk varētu svētkus baudīt – piedalīties dažādos pasākumos un izjust notiekošo.

Koriem izšķirošās skates gaidāmas aprīlī. Pievienojoties Valkas un Strenču novadiem, Smiltenes novada koru skate norisināsies 20.aprīlī Smiltenes vidusskolas zālē. Kā min Smiltenes bērnu un jauniešu interešu izglītības centra vadītāja Inga Sīmane: “Lai arī koriem skates ir gaidāmas aprīlī, vairāk vai mazāk kori var būt droši par savu dalību svētkos, jo visi novada kori jau iepriekšējā gadā ir ieguvuši ļoti augstu novērtējumu un svētku rīkotājiem ir svarīgi piepildīt lielo Mežaparka estrādi, lai koncerti izdotos skanīgi un skaisti.”

Dejotājiem nedaudz skaudrāka situācija, jo pretendentu skaits ir divreiz lielāks, kā noteiktais dalībnieku skaits svētkiem. Līdz ar to šogad notiekošās skates rezultāti būs noteicošie, kuri kolektīvi dosies uz svētkiem, un kuriem, diemžēl, svētki Rīgā ies secen. Neraugoties uz saspringto situāciju, dejotāji cītīgi gatavojas 1. aprīļa deju skatei, lai noslīpētu savu deju soli un pierastu pie skatuves gaismām. Lai mazinātu bērnu satraukumu, gaidāmo pasākumu ietvaros, Smiltenes novads rīko deju priekšskati – koncertu, ko ir aicināti apmeklēt arī bērnu vecāki un atbalstītāji. Deju priekšskate norisināsies jau 18.februārī plkst. 10.00 Smiltenes novada Kultūras centrā, kur, līdzīgi kā koru skatēm, piedalīsies dalībnieki no Valkas un Strenču novadiem.

Šī gada svētku virstēma ir par rotāšanos – gadskārtu svinēšanu un tradīciju pārnešanu no paaudzes paaudzē, tādēļ arī svētku lielkoncerti iezīmēs šo Saules ceļa ikgadējo ciklu, kas nu jau gadsimtiem ir bijis mūsu kopīgais kultūras mantojums. Visi Smiltenes novada svētku dalībnieki gatavo savas svētku rotas, gan izdaiļo esošos tērpus un aksesuārus, gan iespēju robežās gatavo jaunus tērpus, ir  jūtams pacilāts un gaidpilns noskaņojums. “Ļoti priecāsimies, ja visi novada bērni tiks uz svētkiem un varēs iepazīt šo brīnišķīgo pieredzi. Tas ir lielisks pasākums, kur var iemācīties ne tikai sadarbošanās prasmes, bet arī lieliska pieredze un motivācija attīstīties un turpināt sevi pilnveidot nākotnē,“  Inga Sīmane.

Dziesmu un deju svētku dalībnieki būs redzami vairākos Smiltenes novada organizētajos pasākumos, gan savstarpējos kolektīvu sadraudzības koncertos, gan Jāņukalna vasaras sezonas atklāšanas koncertā.

Svētku lielkoncertu biļetes varēs sākt iegādāties maija vidū, kad būs zināmi pilnīgi visi svētku dalībnieki, tādēļ aicinām iedzīvotājus sekot līdzi aktualitātēm un nepalaist garām iespēju redzēt savus mazos svētku dalībniekus lielkoncertos klātienē. Šogad gājiens plānots svētku noslēgumā, kur  dalībniekiem būs organizēts arī atvadu pasākums.

Vairāk informācijas par XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem mājaslapā “Nāc Gavilēt!”

Informāciju sagatavoja,
Linda Beitika
Sabiedrisko attiecību speciāliste