2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Valdība no 1. jūnija ļauj organizēt amatiermākslas kolektīvu darbību un mēģinājumus

Valdība pēc Kultūras ministrijas ierosinājuma šodien lēma no š.g. 1. jūnija atļaut atsākt organizētu amatiermākslas kolektīvu – koru, deju kolektīvu, pūtēju orķestru, kokļu mūzikas ansambļu, vokālo ansambļu, amatierteātru, folkloras kopu, etnogrāfisko ansambļu, tautas mūzikas grupu (kapelu), tautas lietišķās mākslas studiju vai pulciņu u.c. amatiermākslas kolektīvu – darbību un mēģinājumus iekštelpās un ārtelpās, vienlaikus strikti ievērojot ar kultūras ministra rīkojumu izdotā sanitārā protokola* prasības.

„Dziesmusvētku kustība ir mūsu kultūras ass jau teju 150 gadus, tās attīstībā ir būtiska nepārtrauktība. Esmu gandarīts par valdības lēmumu, kas balstīts epidemiologu rekomendācijās. Esmu drošs, ka amatierkolektīvi savā darbībā stingri sekos sanitārajam protokolam. Aizvadītās nedēļas piemēri – muzeju darbības un profesionālo mūzikas kolektīvu mēģinājumu procesa atsākšana – liecina, ka kultūras joma, ievērojot drošības noteikumus, spēj veiksmīgi atsākt darbību,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Sanitārais protokols organizētu amatiermākslas kolektīvu darbībai un mēģinājumiem ar kultūras ministra rīkojumu tiks izdots, kolīdz š.g. 1. jūnijā stāsies spēkā grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 103 „Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.” Sanitārais protokols stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publikācijas „Latvijas Vēstnesī,” tomēr jau šobrīd amatiermākslas kolektīvu dibinātāji aicināti iepazīties ar Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC), Latvijas Kultūras darbinieku biedrības un Dziesmusvēktu biedrības izstrādātā sanitārā protokola projektu un tajā noteiktajām pamatprasībām, lai savlaicīgi sagatavotos to izpildei. Jautājumu gadījumā aicinām vēsties LNKC: [email protected] / 67228985.

Tāpat valdība lēma no 1. jūnija klātienes valsts pārbaudījumu, t.sk. profesionālās kvalifikācijas eksāmenu, un iestājpārbaudījumu norisi izglītības iestādē izglītojamajiem izglītības ieguvei pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē un profesionālās ievirzes izglītības programmās, ievērojot sanitārā protokola prasības, ko sagatavojusi Izglītības un zinātnes ministrija.

*kārtība, kādā kultūras institūciju darbībā ievērojami sociālās un fiziskās distancēšanās pasākumi un pasākumu norises vietu dezinficēšanas prasības

 

Lita Kokale, Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Foto: no Smiltenes pilsētas Kultūras centra arhīva