2024. gada 23. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” koncertēs Smiltenē

2020. gada 15. februārī plkst. 16.00 Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” un tā mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais pirmo reizi viesosies Smiltenes novada Kultūras centrā.

Programmā skanēs latviešu un ārzemju komponistu kormūzika ar daudzveidīgiem veltījumiem dabas pilnībai un dzīvības skaistumam. Latviešu komponisti Jāzeps Vītols, Arturs Maskats, Pēteris Barisons, Juris Vaivods savās kora dziesmās brīnišķīgi apcerējuši pavasara gaidīšanas jūsmu un gaismas svinēšanu. Mirguļojošs dabas skaistums un krāsu spēles ieskanas Jura Karlsona spožajā kora ciklā ’’Neslēgtais gredzens’’, bet virtuozais jokdaris Marģeris Zariņš ’’Latviešu tautas dejās un rotaļās’’ apliecinājis vitālu latviešu dzīvesziņu.

Koncertā uzstāsies arī izcilais latviešu saksofonists Oskars Petrauskis, kura spēle allaž spēj apžilbināt un aizkustināt. Vizošu kora balsu un saksofona saspēli skaņdarbā ’’Ave Maris Stella’’ (’’Esi sveicināta, Jūras zvaigzne’’) radījis ievērojamais angļu komponists Gabriels Džeksons, apvienojot Annas Rancānes dzeju ar katoļu tekstiem. Mūsdienu norvēģu komponists Kims Andrē Arnesens opusā ’’Making or Breaking’’ apcer vienotības idejas uz planētas, ar kora un saksofona balsīm gleznojot dziļgremdīgus skaņu akvareļus. Bet slovēņu kormūzikas korifejs Ambrožs Čopi savos kora darbos uzbur pārpasaulīgas noskaņas un atgādina par vienkāršas labskanības spēku.

Programmā skanēs arī jaunākā latviešu kino mūzika – koris ’’Latvija’’ pagājušajā gadā piedalījās nu jau kulta filmas ’’Dvēseļu putenis’’ skaņu celiņa ierakstīšanā. Klausoties Lolitas Ritmanes komponēto fināla dziesmu ’’Lūgšana’’, daudzi skatītāji kinoteātros slaucījuši asaras. Par šo ierakstu koris nominēts arī ’’Zelta mikrofonam 2020’’.

Biļetes Smiltenes novada Kultūras centra kasē: EUR 5,00. 

Papildus informācija par Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” aktivitātēm:

Māra Jēgere

Valsts Akadēmiskā kora „Latvija”

Producente

Mob.tel: 27869231

E-pasts: [email protected]

www.koris.lv