2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Valsts darba inspekcija pārbaudīs pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozaru uzņēmumus

Valsts darba inspekcija (VDI) š.g. 1.februārī uzsāks tematisko pārbaudi pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozaru uzņēmumos par darba aizsardzības normatīvo aktu prasību ievērošanu. Tematiskās pārbaudes mērķis ir pievērst pastiprinātu darba devēju un darbinieku uzmanību darba vietu aprīkojumam, darbinieku apmācībai, atbilstošu aizsardzības līdzekļu izvēlei u.c.

Nelaimes gadījumu skaita ziņā pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozare ieņem otro vietu starp visām apstrādes rūpniecības nozarēm. Visbiežāk nelaimes gadījumi notiek, lietojot asu darba aprīkojumu, fiziskas pārslodzes dēļ (smagumu celšana un pārvietošana), pakrišanas un paslīdēšanas rezultātā. 2016. gadā pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē kopumā notika gandrīz simts nelaimes gadījumi darbā, no tiem četri nelaimes gadījumi bija smagi un viens – letāls.

Pārtikas produktu un dzērienu ražošanas nozarē ir raksturīgs arī liels arodslimnieku skaits – pēc VDI rīcībā esošās operatīvās informācijas, 2016. gadā reģistrēti 77 jauni arodslimnieki. Raksturīgākās arodslimības šajā nozarē ir saistītas ar pārslodzi, smagumu pārvietošanu, darbu piespiedu pozā, piemēram, karpālā kanāla sindroms, muguras skriemeļu, muskuļu un cīpslu slimības. Biežāk arodslimības tiek konstatētas sievietēm, kuras riska faktora ietekmē nodarbinātas ilgāk nekā 20 gadus.

„Aicinām darba devējus jau savlaicīgi pārliecināties, vai uzņēmuma darba vide atbilst noteiktajām prasībām, jo šī ir viena no nozarēm, kurā pastāv nopietni riski nodarbināto drošībai un veselībai. Ir svarīgi, lai darba aprīkojums un iekārtas ir nodrošinātas ar aizsargmehānismiem, kas pasargā darbiniekus no iespējamām traumām, lai darbiniekiem ir veiktas atbilstošas apmācības, viņi ir nodrošināti ar individuālās aizsardzības līdzekļiem, regulāri tiek veiktas obligātās veselības pārbaudes u.c. VDI pārbaužu mērķis nav piemērot sodus, bet preventīvi novērst iespējamos nelaimes gadījumus un mudināt pašus uzņēmējus īstenot nepieciešamos pasākumus drošu un veselībai nekaitīgu darba apstākļu nodrošināšanai. Nedroša darba vide, nepietiekoša darba uzraudzība un kontrole, formāla attieksme pret darba drošību nereti noved pie nelaimes gadījumiem ar smagām un pat letālām sekām,” norāda VDI direktors Renārs Lūsis.

Tāpat VDI  informē, ka mājas lapā www.vdi.gov.lv, Eiropas darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras nacionālā kontaktpunkta mājas lapā www.osha.lv, kā arī www.stradavesels.lv ir pieejami dažādi informatīvie materiāli, interaktīvie rīki u.c. informācija, kas palīdzēs darba devējiem un darbiniekiem labāk izprast darba vides riskus un to novēršanas nozīmi.

Informāciju sagatavoja:
Dace Aleksāne,
Valsts darba inspekcijas Sadarbības un attīstības nodaļas
Vecākā eksperte ārējo sakaru jautājumos
Tālr. +371 25484797, E-pasts: [email protected],
www.vdi.gov.lv, www.osha.lv, www.stradavesels.lv