2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība personām, kuras cietušas no vardarbības

Vardarbība ģimenē ir izplatīts sociālās vardarbības veids. Lai cietusī persona saņemtu aizsardzību, risinājums ir vajadzīgs nekavējoties. Ne vienmēr personai ir iespēja uzreiz atrisināt radušos situāciju, kā, piemēram, pārtraukt kopdzīvi, atrast citu dzīvesvietu, izlemt kādu prasību celt tiesā u.tml. Šādos gadījumos personai ir tiesības saņemt aizsardzību pret vardarbību.

Situācija, kad persona pēkšņi nonākusi tādā situācijā, ko izraisījuši būtiski no personas neatkarīgi apstākļi (piemēram, nepārvarama vara, stihiska nelaime, negadījums, ugunsgrēks u.c.) ir uzskatāma par īpašo situāciju. Pie minētā pieskaitāma arī tāda situācija, ja persona cietusi no vardarbības, kā rezultātā nespēj īstenot savu tiesību aizsardzību (piemēram, spiesta mitināties krīzes centrā vai kādā citā uzturēšanās vietā, nav ienākumu vai tie ir zemi, taču, ievērojot ģimenes kopējos ienākumus, nevar saņemt maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu un tml.). Katra situācija, balstoties uz personas sniegto informāciju un pievienotajiem dokumentiem, tiek vērtēta individuāli. Palīdzību, nonākot īpašā situācijā, kas saistīta ar vardarbību, var saņemt gan laulātie, gan partneri, gan seniori.

Tūlītējai vardarbības jautājuma risināšanai var vērsties Valsts policijā pirms prasības celšanas tiesā. Tātad, ja, ierodoties pēc izsaukuma, tiek konstatēti tūlītēji draudi personas veselībai vai dzīvībai, policija ir tiesīga pieņemt lēmumu par nošķiršanu (uzlikt pienākumu iespējamam atbildētājam, kurš rada draudus, atstāt mājokli, neatgriezties un neuzturēties tajā vai tā tuvumā vai aizliegt iespējamam atbildētājam kontaktēties ar iespējamo prasītāju).

Pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību persona var iesniegt arī tiesā gan vienlaicīgi ar prasības celšanu, gan arī pirms prasības celšanas, vēl nenorādot, kāda prasība tiks celta. Turklāt pēc cietušās personas lūguma šādu pieteikumu tiesā var iesniegt arī policija, ja izsaukuma laikā vienlaicīgi policija pieņem arī lēmumu par vardarbīgās personas nošķiršanu uz laiku līdz astoņām dienām.

Pieteikuma formu nosaka Ministru kabineta 2014.gada 25.marta noteikumi Nr.161 “Kārtība, kādā novērš vardarbības draudus un nodrošina pagaidu aizsardzību pret vardarbību” (turpmāk – noteikumi Nr.161). Persona var lūgt policijai nosūtīt tiesai policijas lēmuma norakstu, iespējamā prasītāja pieteikumu, kurā norādīts, ka iespējamais prasītājs vēlas, lai tiesa izskatītu jautājumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kā arī citu informāciju, kas ir policijas rīcībā un attiecas uz jautājumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Savukārt, ja persona pati vēlas vērsties tiesā ar pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, personai jāaizpilda noteikumu Nr.161 3.pielikumā esošā pieteikuma veidlapa. Pieteikums iesniedzams tiesā atbilstoši nodarījuma izdarīšanas vietai. Pieteikumā ir jāapraksta apstākļi un jānorāda, kā izpaudusies agresija un vardarbība, kā arī jāpievieno pierādījumi, kas to apstiprina.

Administrācijas uzdevums ir nodrošināt maznodrošināto un trūcīgo personu, kā arī personu, kurām ir īpašā situācija, pieeju taisnīgai tiesas aizsardzībai, nodrošinot valsts garantētu finansiālu atbalstu juridiskās palīdzības saņemšanai. Līdz ar to īpašā situācija ir pamats valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai.

Persona var vērsties tiesā, lai saņemtu civilprocesuālo aizsardzību, tas ir, pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Līdz ar to valsts nodrošināto juridisko palīdzību var saņemt, lai vērstos tiesā vai jau uzsāktajā tiesvedībā jautājumā par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, kā arī lai izšķirtu civiltiesiska rakstura strīdu, tostarp, celtu prasību tiesā.

Valsts nodrošināto juridisko palīdzību var saņemt, vēršoties ar iesniegumu juridiskās palīdzības administrācijā. Pieprasījumā jānorāda, ka persona cietusi no vardarbības (aprakstot radušos situāciju), un kādā jautājumā juridiskā palīdzība nepieciešama (saistībā ar pagaidu aizsardzības noteikšanu vai, ja tā jau ir noteikta, kāda civiltiesiska rakstura strīdā (piemēram, laulības šķiršana, uzturlīdzekļu piedziņa, saskarsmes kārtības noteikšana u.c.)). Papildus pieprasījumam, ja tādi ir, pievieno dokumentus (piemēram, par vēršanos policijā vardarbības draudu dēļ). Savukārt gadījumā, ja persona jau ir vērsusies tiesā ar pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību un tiesa pieteikumu apmierinājusi, pieprasījumā norāda uz to un, ja iespējams, norāda pieņemtā tiesas lēmuma datumu un numuru. Administrācija izskata iesniegumu un pieņem lēmumu par juridiskās palīdzības piešķiršanu, norīkojot juridiskās palīdzības sniedzēju. No valsts līdzekļiem tiek apmaksātas juridiskās konsultācijas, procesuālo dokumentu sastādīšana un juridiskās palīdzības sniegšana tiesas sēdē.

 

Juridiskās palīdzības administrācija