2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Valsts pakalpojumi – pieejami ikvienam

Sabiedrības daļai, kas tehnoloģijas izmanto mazāk ir jābūt iespējai jebkuru pakalpojumu saņemt sev ērtā vietā un laikā. Piemēram – tuvākajā bibliotēkā, valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā vai vienkārši brīvas pieejas datoru punktā. Ir svarīgi, lai šajos punktos blakus būtu zinoši cilvēki, kas var sniegt padomu un palīdzēt e-pakalpojumu saņemšanā. Programmas “Mana Latvija. Dari digitāli!” laikā apmācām 6000 cilvēkus visā Latvijā, kuri kļūst par digitālajiem aģentiem un ir gatavi būt šie palīgi, konsultanti un, ja nepieciešams, ar pastarpinātas autorizācijas starpniecību pieteikt pakalpojumu klienta vārdā.

“Digitālajiem aģentiem ir būtiska loma, gan palīdzot veicināt elektronisko pakalpojumu izmantošanu, gan iedvesmojot un atbalstot līdzcilvēkus spert pirmos soļu e-vidē. Tiem, kas ar digitālajām lietām ir uz “jūs”, vissvarīgākais ir tieši pirmais atbalsts, padoms un iedrošinājums. Un, ja blakus ir zinošs speciālists, vienalga – bibliotekārs, iestādes darbinieks, tuvinieks, kaimiņš – e-pakalpojumu pasaules apgūšana kļūst daudz drošāka,” apstiprina Āris Dzērvāns, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos.

Video intervija ar digitālajiem aģentiem

Digitālie aģenti ir programmas vēstneši, kas ne tikai paši ir apguvuši un izmanto valsts iestāžu piedāvātos e-risinājumus dzīves situāciju risināšanā, bet arī iedvesmo un māca to izmantošanu līdzcilvēkiem. Viņi gūst zināšanas par noteiktās dzīves situācijās noderīgiem valsts un pašvaldību e-pakalpojumiem, to lietošanas soļiem un priekšrocībām, personas apliecības (eID kartes), e-paraksta un e-adreses izmantošanu, kā arī tiek informēti par personas datu aizsardzības principiem un drošību internetā.

Lai digitālajiem aģentiem izveidotu iespējami kvalitatīvāku mācību saturu un materiālus, to izstrādē ir iesaistītas valsts un pašvaldību iestādes, kuru nodrošinātie e-risinājumi iekļauti dzīves situāciju aprakstos. Vietnē mana.latvija.lv pašlaik publicēti 40 dzīves situāciju apraksti, kurus ikviens var izmantot, lai labāk orientētos vairāk nekā 700 Latvijā pieejamo e-pakalpojumu klāstā.

Mācības digitālajiem aģentiem tika uzsāktas 2018. gada pavasarī. Līdz 2020. gada vidum plānots mācīt 6000 digitālo aģentu.

Plašāka informācija par digitālajiem aģentiem un digitālo aģentu karte pieejama programmas vietnē mana.latvija.lv

Informāciju sagatavoja:

Linda Beitika