2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Valsts teritorijā tiek noteikts ugunsnedrošais laikposms

Visā valsts teritorijā no 2020.gada 24.aprīļa tiek noteikts ugunsnedrošais laikposms, paredzot virkni drošības nosacījumu, kas šajā laikā jāievēro gan meža īpašniekiem, gan jebkuram meža apmeklētājam. 

Šajā laika periodā iedzīvotājiem un meža īpašniekiem ir jānodrošina ugunsdrošības prasības meža zemēs. Uzturoties mežos un purvos, aizliegts nomest degošus sērkociņus, izsmēķus vai citus gruzdošus priekšmetus. Aizliegts bez saskaņošanas ar Valsts meža dienesta attiecīgo teritoriālo struktūrvienību veikt jebkāda veida dedzināšanu. Mežā aizliegts dedzināt atkritumus, ciršanas atliekas un kurināt ugunskurus, braukt ar mehāniskiem transportlīdzekļiem pa mežu ārpus ceļa, kā arī veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

Līdz ar meža ugunsnedrošā laikposma iestāšanos, Valsts meža dienests organizē dežūras uguns novērošanas torņos. No šiem torņiem tiek novērots mežs, un, ja virs koku galotnēm var redzēt dūmus, iespējams noteikt, kurā vietā deg mežs. Tāpēc svarīgi, lai bez saskaņošanas ar Ziemeļaustrumu virsmežniecību, netiktu veikti nekādi dedzināšanas darbi, kas rada lielus dūmus, lai netiktu maldināti uguns novērošanas torņu dežuranti un lai neizsludinātu viltus trauksmi.

Meža īpašniekiem (valdītājiem) jāparūpējas, lai meža ceļi un stigas būtu atbrīvoti no sagāztajiem kokiem un krūmiem, kas ugunsgrēka gadījumā liegtu ugunsdzēsības tehnikai brīvi pārvietoties. Meža īpašnieku pienākums ir veikt meža ugunsgrēka vietas uzraudzību pēc meža ugunsgrēka likvidācijas, lai novērstu ugunsgrēka atkārtotu izcelšanos.

Ja ir ievēroti aizdomīgi meža ugunsgrēka dūmi, zvaniet Ziemeļaustrumu virsmežniecības operatīvajam dežurantam pa tālruni 64471052, mob.t 28314010 vai   tālruni 112! Jo ātrāk notikuma vietā ieradīsies ugunsdzēsēji un uzsāks dzēšanu, jo ātrāk tas tiks likvidēts un degšanas nodarītais postījums būs mazāks. Ceram uz sadarbību!  Esiet uzmanīgi ar uguni!

 

VMD Ziemeļaustrumu virsmežniecība 

 

Foto: J.Ūdris