2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vecā parka pārvērtības

Smiltenes Vecajā parkā un pie Tepera ezera pirmoreiz brīvā dabā skatāmas desmit lielformāta gleznas. Vecais parks un Tepera ezera promenāde ir  daudzu smilteniešu un tūristu iemīļota pastaigu vieta. Viņi līdz pat pavasarim – gan no rītiem, gan vakaros, pastaigājoties var baudīt dažādus mākslas stilus. Atšķirībā no galerijām un muzejiem, šeit nav daudz saistošu ierobežojumu. Gleznas tapa pagājušā gada rudenī, Kalnamuižā. Tās apskatāmas no abām pusēm un veido vienotu stāstu. Par šādu vizuālo noformējumu parūpējās SIA “ITS tehnoloģijas”. Gleznu rāmjus izgatavoja IU “D. Piebalga”.

Gleznām nezaudēt savu burvību arī tumšajos gadalaikos, rudens lietavās un ziemas puteņos palīdzēs īpaši šim nolūkam izraudzītās krāsas, izgaismojums un fluerescentās gleznošanas tehnika.

Lai skatīšanās būtu interesantāka, apmeklējot brīvdabas gleznu izstādi vakara stundās, aicinām ņemt līdzi lukturīšus.

Brīvdabas izstādē piedāvājam sabiedrībai iepazīt Smiltenes un Balvu novadu jauno mākslinieku darbus. Smiltenes Vecajā parkā un Tepera ezera promenādē izstādītas I.Bediķes, Z.Bērzas, I.Biķes, V.Janausas, V.Jaunzemas, V.Meisteres, A. Nīlas, D. Babānes, I.Bankovas, L.Ikstenas, L.Ločmeles, D.Loginas, I.Matisānes un A.Zeltiņas lielformāta gleznas.

Māksliniekiem – amatieriem šādu iespēju deva Biedrība „Abulas lauku partnerība” sadarbībā ar biedrību “Balvu rajona partnerība”, uzaicinot viņus iesaistīties starptautiskā projektā “Handicraft Festival – Transnational cooperation project”.

Projekta idejas autorei M. Kuprišai šī ir pirmā šāda veida pieredze. Uzsākot darbu, tika meklēts izturīgs materiāls un speciālas krāsas. To, kā gleznas izturēs laikapstākļu pārbaudījumus, rādīs laiks.

Neparastā brīvdabas izstāde jau priecējusi skatītājus Sēļu muižā un Mazsalacas novadā.

“Abulas lauku partnerība” skatītājiem, raugoties gleznās, kas lieliski sasaucas ar skaisto Smiltenes Vecā parka un Tepera ezera promenādes gleznaino ainavu, novēl izbaudīt rudens krāsu spēles, ļaut tumšajos rudens un ziemas vakaros atmodināt zemapziņā apslēpto uztveri, kas dara brīnumus…

Skatitājus brīvdabas izstādē vēl gaida daži pārsteigumi. Šobrīd tiek veikta cenu aptauja un meklēts finansējums par apgaismojumu diviem gleznu rāmjiem…  

Gleznu ceļvedis aplūkojams  www.abulas.lv mājas lapā. Izvērstāka informācija būs pieejama arī Smiltenes novada Tūrisma Informācijas centrā.

 

Sagatavoja

Biedrība “Abulas lauku partnerība”

Starptautiskā projekta koordinatore

Maira Kupriša