2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Velpam un Kaupei godalgas Latvijas čempionātā vieglatlētikā

Ventspilī aizvadīts Latvijas čempionāts vieglatlētikā U18 un U20 vecuma grupās. U20 grupā junioriem Smiltenes BJSS sportists Matīss Velps izcīnīja sudraba godalgu šķēpa mešanā, uzrādot rezultātu 69 metri un 21 centimetrs. Tikmēr U18 grupā meitenēm ar jaunu personisko rekordu, 14.69 sekundes, bronzas godalgu 100 metru barjerskrējienā ieguva Elīza Kaupe.

Jūnijs un Jūlijs ir laiks, kad par godalgām valsts čempionātā cīnās dažādu vecuma grupu vieglatlēti. Ventspilī aizvadīts U18 un U20 grupu Latvijas čempionāts, uz kuru devās arī Smiltenes BJSS vieglatlēti trenera Guntara Marksa vadībā.

U20 grupā šķēpa mešanā kā viens no galvenajiem favorītiem bija smiltenietis Matīss Velps, kurš pavisam nesen pirmo reizi karjerā raidīja šķēpu aiz 70 metru atzīmes, triumfējot Jāņa Lūša kausa izcīņā. Latvijas čempionāta pirmie trīs metieni Matīsam nebija paši veiksmīgākie. Labākajā mēģinājumā šķēps lidoja aiz 60 metru un 70 centimetru atzīmes, kas tobrīd deva trešo vietu. Fināla trīs metienu sērija Velpam iesākās ar 63,25 metru tālu raidījumu. Krietni tālāks smiltenietim izvērtās nākamais metiens. Tajā Guntara Marksa audzēknis šķēpu aizmeta 69 metru un 21 centimetra tālumā, kas ļāva apsteigt Kristapu Jaunpujenu (64 metri un 40 centimetri) un pakāpties uz otro vietu. Noslēdzošajā metienā uzlabot rezultātu neizdevās. Sacensību noslēgumā Matīss Velps ar rezultātu 69 metri un 21 centimetrs izcīnīja sudraba medaļu. Par čempionu kļuva treneres Valentīnas Eidukas audzēknis Patriks Gailums, kurš pēdējā mēģinājumā sasniedza jaunu personisko rekordu – 75 metri un 65 centimetri.

U18 grupā starp 24 dalībniekiem bija arī Smiltenes BJSS sportists Klāvs Ozoliņš. No Grundzāles nākušais sportists šķēpa mešanā trenējās salīdzinoši nesen, tomēr darbs treniņos pamazām nes augļus arī sacensībās. Ozoliņš kvalifikācijā sasniedza sesto labāko rezultātu. Labākajā mēģinājumā šķēps lidoja 51 metru un 78 centimetru tālu. Finālā pārspēt šo rezultātu Klāvam gan neizdevās, tomēr arī neviens no sekotājiem pārspēt grundzālieti nepārspēja. Uzvaru ar 61 metra un 94 centimetru tālu metienu svinēja Talsu novada sportists Krišjānis Suntažs.

U18 grupā meitenēm smilteniete Elīza Kaupe startēja gan 100 metru barjerskrējienā, gan arī tāllekšanā. 100 metru barjerskrējiena kvalifikācijā Kaupe savā skrējienā sasniedza rezultātu – 14,70 sekundes, kas deva trešo labāko rezultātu. Lielajā finālā Elīza skrēja vēl par vienu simtdaļu ātrāk, uzstādot jaunu personisko rekordu. Spraigā cīņā smilteniete finišēja trešajā vietā, iegūstot bronzas medaļu. Par čempioni kļuva jūrmalniece Kristīne Blaževica, kuras laiks lielajā finālā bija 14,02 sekundes.

Tāllēkšanā startēja 25 sportistes, no kurām finālā iekļuva astoņas labāko rezultātu īpašnieces pēc trim kvalifikācijas lēcieniem. Elīza Kaupe savu labāko lēcienu izpildīja jau pirmajā mēģinājumā, piezemējoties aiz 5 metru un 40 centimetru atzīmes, kas ir jauns sportistes personiskais rekords. Pirms fināla tas deva piekto labāko rezultātu. Finālā savā labākajā lēcienā mūsu sportiste aizlēca 5 metru un 19 centimetru tālu. Piektajā mēģinājumā Kaupi apsteidza “Arkādijas” sportiste Patrīcija Muravjova (5 metri un 41 centimetrs). Sacensību noslēgumā Guntara Marksa audzēknei sestā vieta. Uzvarēja Kitija Paula Melnbārde no Viktora Lāča sporta skolas, labākajā mēģinājumā aizlecot 5 metru un 91 centimetru tālu.

Jau šīs nedēļas nogalē Ogres stadionā notiks Latvijas Jaunatnes Olimpiādes vieglatlētikas sacensības, kurās startēs arī Smiltenes novada vieglatlēti – Marta Marksa, Sabīne Marksa, Dāvis Krauklis, Armands Joniņš un Klāvs Ozoliņš.

Sagatavoja:

Toms Markss