2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Velps labo Smiltenes rekordu šķēpmešanā; Lūša kausā smilteniešiem astoņas godalgas

Jelgavā aizvadītas olimpiskā čempiona Jāņa Lūša kausa izcīņas šķēpmešanā sacensības. Vīriešu konkurencē ar jaunu personisko un Smiltenes rekordu ceturto vietu ieguva Matīss Velps, kamēr sievietēm otro vietu ieņēma Līna Mūze. Citās vecuma grupā smiltenieši tika pie vēl septiņām godalgām.

Jelgavā esošajā Zemgales Olimpiskā centra stadionā pulcējās kupls Latvijas un apkārtējo valstu šķēpmetēju skaits. Tam par iemeslu visu olimpisko medaļu ieguvēja Jāņa Lūša kausa izcīņas sacensības un izcilā šķēpmetēja 80 gadu jubilejas svinības. Dažādās vecuma grupās piedalījās vairāk nekā 200 sportisti no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Polijas. Viņu vidū arī virkne Smiltenes sportisti.

Vīriešu konkurencē, kur ar 81 metra un 58 centimetru tālu metienu uzvarēja talsinieks Rolands Štrobinders, lielisku panākumu sasniedza Smiltenes sportists Matīss Velps. Savā labākajā mēģinājumā Matīss spēja šķēpu raidīt 75 metru un 65 centimetru tālumā. Tas ir jauns sportista rekords. Reizē Velps arī izpildīja normatīvu dalībai Eiropas U23 čempionātā. Šis vienlaikus ir arī visu laiku labākais rezultāts tradīcijām bagātajā Smiltenes novada šķēpmešanas vēsturē. Lūša kausā Matīss Velps ieguva ceturto vietu. Lielajā finālā iekļuva un tajā astoto vietu ieguva vēl viens Smiltenes pieaugušo grupas sportists Jāzeps Groza. Viņa labākais rezultāts -70 metri un 18 centimetri.

Sieviešu konkurencē startēja Latvijas labākās šķēpmetējas. Starp tām arī Līna Mūze. No Smiltenes nākusī sportiste Dimanta līgas sacensībās laboja savu personisko rekordu, izpildot arī Tokijas olimpisko spēļu normatīvu.

Jelgavā Līna startēja arī kā sezonas labākā īpašniece Latvijā. Savā labākajā mēģinājumā mūsu sportiste šķēpu meta 58 metru un 42 centimetru tālu, kas deva otro vietu. Ar 61 metra un 81 centimetra tālu metienu triumfēja Latvijas rekordiste Madara Palameika.

U20 vecuma grupā uzvaru izcīnīja Smiltenes BJSS sportists Klāvs Ozoliņš. Grundzālietim uzvaru nodrošināja 58 metru un 60 centimetru tāls metiens. Vēl divas godalgas Smiltenei atveda U18 vecuma grupas sportisti. Meitenēm otro vietu ar rezultātu – 49 metri un 19 centimetri – izcīnīja Sabīne Marksa, bet puišiem otrais bija Dāvis Krauklis, kura mestais šķēps labākajā mēģinājumā piezemējās pie 63 metru un 95 centimetru atzīmes.

Uzvaru U16 vecuma grupā puišiem izcīnīja Kristers Krauklis (48 metri un 47 centimetri), kamēr U16 meiteņu konkurencē pārliecinoši labākā bija Hanna Gabriela Ziemiņa (47 metri un 86 centimetri).

U12 grupā zēniem otro vietu ieguva Aleksis Ziemiņš (28 metri un 17 centimetri), bet meitenēm otra labākā finālā bija Marta Nēgele (21 metrs un 81 centimetrs).

Sasniegtie rezultāti jau ne pirmo reizi spilgti apliecina, ka Smiltenes novada ir viens no vadošajiem centriem Latvijas šķēpmešanā. Jau šajā nedēļas nogalē smiltenieši centīsies gūt tik pat daudz panākumu arī “Ventspils šķēpu” sacensībās.

Toms Markss