2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vērtē Erasmus+ starptautiskās pieredzes devumu profesionālajā izglītībā  

Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA), turpinot tiešraides diskusijas sarunu festivālā “Lampa”, 3. septembrī vērtēja Erasmus+ programmas devumu un starptautiskās pieredzes nozīmi profesionālajā izglītībā, izceļot ar to saistīto problemātiku un ieguvumus.

Mūsdienās darba tirgu vairs nevar ierobežot teritoriāli, it īpaši jauniešiem, kuri vēl nav nodibinājuši ģimeni un nav iekārtojuši savu dzīvesvietu tepat, Latvijā. Šajos apstākļos izglītības kvalitāte, ko spēj nodrošināt vietējās izglītības iestādes, ir izšķiroša jauniešu piesaistei un prasmju attīstīšanai darbam konkurētspējīgos uzņēmumos. Erasmus+ ir iespēja, studējot vietējās izglītības iestādēs, papildus iegūt starptautisku pieredzi.

Vai darba devējs un darba ņēmējs saskata priekšrocības, ko sniedz starptautiskā pieredze profesionālās izglītības pakāpē? Tiešsaistes diskusijā “Starptautiskā pieredze profesionālajā izglītībā — izaicinājumi un ieguvumi” ar viedokli un pieredzes stāstiem dalījās Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma jauniešu un pedagogu starptautisko projektu vadītājs Artūrs Homins, skolotāja un Jelgavas tehnikuma direktore Janīna Rudzīte, Latvijas Darba devēju konfederācijas nozaru ekspertu padomju koordinatore Gunta Beperščaite, restorāna Entresol saimnieks un šefpavārs Raimonds Zommers, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes studente Alise Bētiņa. Sarunu vadīja Uģis Joksts.

Kā būtiskākos ieguvumus jaunajiem profesionāļiem, kuri devušies Erasmus+ ārvalstu mobilitātē, eksperti izcēla ne tikai iespēju apgūt jaunas prasmes, valodu, iepazīt kultūru un kļūt patstāvīgākiem, bet arī iegūt zināšanas, kas padara šos jauniešus konkurētspējīgākus gan profesionālajā karjerā, gan ikdienas dzīvē.

Eksperti izcēla nepieciešamību attīstīt audzēkņu iekšējo mobilitāti Latvijas teritorijā, dodot iespēju jauniešiem no reģioniem nokļūt pilsētās, kā arī nodrošināt plašāku vietējo uzņēmumu un organizāciju iesaisti, īpaši domājot par dažādu nozaru attīstību.

Tika norādīts, ka darba devējiem jākļūst atvērtākiem, dodot iespēju topošajiem profesionāļiem gūt pirmo pieredzi jau pirmajos studiju gados. Lai arī tas prasa lielāku resursu ieguldīšanu no uzņēmēja puses, tomēr nākotnē tas nodrošinātu uzņēmumiem zinošus, motivētus speciālistus, kuriem jau ir praktiskās iemaņas profesionālajā darbā.

Jau ziņots, ka no 2. līdz 5. septembrim VIAA sadarbībā ar  Eiropas Savienības izglītības, mācību, jaunatnes un sporta programmu Erasmus+ organizē 4 tiešsaistes diskusijas sarunu festivālā “Lampa” par izglītības konkurētspēju, atvērtību inovācijām un starptautiskās pieredzes nozīmi darba tirgū.

 

Noslēdzošās diskusijas:

Tiešsaistes diskusijas pieejamas Erasmus+ Latvija Facebook lapā un interneta vietnē festivalslampa.lv.

 

Alise Bērziņa
VIAA Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas
vecākā informācijas speciāliste