2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Vērtīgi grāmatu jaunumi oktobrī

Kad dārza darbi apdarīti un rudens vakari kļūst aizvien tumšāki, aizvien vairāk laika paliek grāmatu lasīšanai. Oktobrī Smiltenes novada bibliotēka saviem lasītājiem piedāvā daudzas jaunas, interesantas grāmatas. Varbūt starp tām ir arī Tevi interesējošā grāmata? Ieskaties vairākās no tām un izvēlies savu!

Smiltenes bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13:

Izcilā, visvairāk tulkotā un pasaulē lielāko atzinību ieguvušā katalāņu rakstnieka Žaume Kabrē (Jaume Cabré) romāns “Es atzīstos” ir gara mīlestības vēstule, ko raksta kāds, kurš gadu gadiem bijis spiests dzīvot vientulībā starp senām grāmatām un neizsūdzētiem noslēpumiem, kāds, kurš ir neizmērojami mīlējis, kurš jūtas vainīgs tuva cilvēka vardarbīgajā nāvē, kāds, kurš nespēj saprast ļaunumu, kas caurstrāvo visu Rietumu vēsturi. Kritika šo romānu dēvē par šedevru, meistardarbu, dārgakmeni, bet Žaumi Kabrē – par vienu no izcilākajiem mūsdienu rakstniekiem.

Zane Zusta ir jau pārliecinoši sevi pieteikusi kā rakstnieci, gan ar bērnu grāmatām par pūcīti Ucipuci, gan grāmatu “Tarakāni manā galvā”, kas tapa sadarbībā ar psihoterapeiti Diānu Zandi. Arī savā jaunajā grāmatā “Aiz durvīm” autore cenšas pavērt durvis uz cilvēku psihes noslēpumiem, lai izvestu lasītāju cauri domāšanas un rīcības labirintiem. Lasītājiem būs lieliska iespēja tikties ar autori 20. novembrī Smiltenes vidusskolā.

Kā pārveidot savu dārzu par ainavisku ekosistēmu, kurā, sadarbojoties ar dabu, lietderīgi izmanto dabas resursus, ietaupot pašam sev darbu? Šīs gudrības balstās uz permakultūras principiem. Permakultūra ir dzīvesveids un filozofiska kustība, kura tiek popularizēta ekociematos Portugālē, Itālijā, Vācijā, Skotijā, Latvijā u.c. Patlaban šī kustība vispopulārākā ir Austrālijā, Lielbritānijā, ASV. Permakultūras būtība ir sadarboties ar dabu, nevis cīnīties pret to. Izsmeļošas atbildes uz šiem jautājumiem atradīsiet Tobija Hemenveja grāmatā “Gajas dārzs. Piemājas permakultūras rokasgrāmata”.

Grāmatas “Māksla būt laimīgai jeb Neesi varde verdošā ūdenī” autore Aļona Al-Asa ir praktizējoša psiholoģe ar augstāko izglītību medicīnā, personības izaugsmes trenere, seksoloģe. Šī grāmata paskaidros, iemācīs un iedvesmos! Tajā jūs atradīsiet atbildes uz jautājumiem, kas ir aktuāli daudzām sievietēm: Kā celt pašapziņu? Kā izveidot patiesi tuvas attiecības? Vai ir vērts iepazīties internetā? Un daudziem citiem svarīgiem jautājumiem. Grāmatā iekļauta ne tikai teorija, bet arī praktiski uzdevumi, kuri palīdzēs ātrāk izprast problēmu, tikt ar to galā, pārvarēt krīzi. Šī grāmata paskaidros, iemācīs un iedvesmos!

Ekonomikas un kultūras augstskolas docentes Ingas Milēvičas grāmata „Veiksmes retorika” būs lielisks palīgs tiem, kas vēlas pārstāvēt sevi un savu uzņēmumu publiskajā telpā: topošajiem uzņēmējiem, kultūras menedžeriem, sabiedrisko attiecību un mārketinga speciālistiem. Grāmatas nodaļas ietver gan teorētisko materiālu, gan uzdevumus, kurus vēlams pildīt paralēli teorētiskā materiāla apguvei.

Patīkamu pārsteigumu teātra mīļiem jaunajā teātra sezonā – jaunu teātra mākslai veltītu grāmatu sagatavojis muzikālā teātra aktieris, režisors, vokālais pedagogs un pedagoģijas zinātņu doktors Edgars Kramiņš. Tā ir monogrāfija “Sarunas bez robežām”, kas veltīta aktierim, režisoram, dramaturgam, teātra vēsturniekam, stāstniekam un pedagogam Kārlim Pamšem un atsedz vecmeistara unikālo devumu Latvijas teātra mākslā. Edgars Kramiņš par šo grāmatu saka: “Šis ir mans sirdsdarbs Latvijai un cilvēkiem, kuri mani veidojuši, jo esmu pārliecināts – ja nezinām savu vēsturi, tad arī nevaram neko nodot tālāk, jo nav atspēriena punkta. Tikai tad, kad cilvēki Latvijā iemīlēs un spēs godāt savus skolotājus, viņiem pavērsies jauni garīgi apvāršņi.”

Veselīgs uzturs ir aktuāla tēma, taču ne vienmēr pieejamā informācija ir patiesa un uz pierādījumiem balstīta. Tāpēc Alises Kindzules grāmatā “Ar uzturu uz tu” atradīsiet jaunākajos pētījumos balstītas atziņas par to, kas veido uzturu – kā gudri kombinēt produktus, kuri ēdieni mazina stresu un ārstē, kas ietekmē ēšanas paradumus un uztura izvēles, kā domas ietekmē uzvedību, kas bērnam būs garšīgi un veselīgi, kā nepārēsties svētkos?

Izdevniecība “Latvijas mediji” nesen laidusi klajā jaunu grāmatu par to, kā saprast sapņu motīvus un simbolus – “Sapņu tulkošana. Laimīgai dzīvei”. Šis ir praktisks ceļvedis sapņu interpretācijas pasaulē, tas ne tikai pateiks priekšā, ko varētu nozīmēt lidošana, krišana, braukšana, kavēšana, dzīvnieki, krāsas vai skaitļi sapņos, bet arī pastāstīs, kā labāk atcerēties savus sapņus, kā tulkot sapņus pašam, kā sapņi piedāvā problēmu risinājumus.

Māra Juruša mācību grāmata “Nodokļi” palīdzēs studentiem un citiem interesentiem izprast nodokļu jēgu un apgūt nodokļu pamatus. Tā kā normatīvo aktu regulējums mainās bieži, grāmatā izpratnes vajadzībām doti vispārīgi piemēri, kas palīdzēs pēc būtības saprast, kā tiek rēķināti nodokļi.

Bērnu apkalpošanas nodaļā, Gaujas ielā 1:

Muzikālajā grāmatā “Spēlēsim, dziedāsim!” ievietotas 12 vienkāršas un melodiskas latviešu tautasdziesmas, gan iemīļotas, gan nedaudz piemirstas. Darbošanās ar šo grāmatu palīdzēs bērnam pavisam viegli un aizraujoši iepazīties ar brīnumaino mūzikas pasauli un pašam apgūt muzicēšanas pamatus.

Ceļotāja un pētniece Matilda Māstersa savus atklājumus apkopojusi grāmatā “321 supergudrs fakts, kas jāzina, pirms paliek 13”. Šajā grāmatā atradīsiet pārsteidzošus faktus par dzīvniekiem, zinātni, vēsturi, ģeogrāfiju un vēl daudz ko citu.

Kerolas Vordermanes ilustrētajā rokasgrāmatā “Mācīšanās prasmes” atklāts, kā mācīties efektīvāk, doti padomi, kā organizēt mācību procesu, iekārtot mācību vietu un veidot dienas režīmu, kā stiprināt motivāciju mācīties un pašpārliecību, uzlabot koncentrēšanās spējas un atmiņu, kā pārvarēt stresu. Vienkārši piemēri no reālās dzīves un skaidrojumi palīdz ieteikumus piemērot konkrētai situācijai un audzēknim. Vecāki te atradīs noderīgus padomus, kā palīdzēt bērnam mācīties, savukārt pedagogi – idejas, kā skolēniem pilnveidot pašvadītas mācīšanās paņēmienus.

Gundegas Rozes grāmatā vecākiem “Mammas zina vislabāk” apkopotas aizkustinoši patiesas mammu pieredzes, noderīgas atziņas un ekspertu padomi. Grāmatā risināti jautājumi, kā tikt galā ar dažādajiem dzīves izaicinājumiem, kā uzveikt nodevīgo vainas izjūtu, ka realitāte neatbilst tam, kas bija izsapņots, kāda jaunajā dzīvē ir vieta tēva lomai, kā atrast iespējas, lai atvēlētu laiku un uzmanību savai sievišķībai, kā sadzirdēt iekšējo mammas balsi un noticēt, ka tā zinās īstās atbildes?

Gaidīsim Jūs Smiltenes novada bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13, un Bērnu apkalpošanas nodaļā, Gaujas ielā 1, kur nesteidzoties varēsiet izvēlēties tīkamo grāmatu brīvā laika pavadīšanai un sevis izglītošanai!

Ar pilnīgu jauno grāmatu sarakstu varat iepazīties šeit.

Sagatavoja:
Alda Liuke, bibliogrāfe un
Sanita Lārmane, vecākā bibliotekāre