2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

VID aicina izmantot jaunus e-pakalpojumus

Sākot ar šī gada 28.jūniju ikviens VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) lietotājs tiešsaistē var iegūt vēl vairāk noderīgas informācijas par saviem ienākumiem, nomaksātajiem nodokļiem  un darba devējiem, turklāt par izdrukāto izziņu autentiskumu var ērti pārliecināties, jo katrai ir pievienots individuāls QR kods un saite uz oriģinālu. Jaunums ir arī iespēja tiešsaistē veikt nodokļu maksājumus par citu personu.

VID EDS ir e-pakalpojumu platforma, kuru ir lietderīgi izmantot ikvienam Latvijas iedzīvotājam, neatkarīgi no tā vai viņš ir uzņēmējs vai privātpersona. VID ģenerāldirektora vietniece, Informātikas pārvaldes direktore Vita Narnicka atzīmē: “Ērtie un mūsdienīgie elektroniskie pakalpojumi, samazina administratīvo slogu mūsu klientiem – nodokļu maksātajiem un efektivizē nodokļu administrācijas darbu.”
Dati, kurus piedāvājam ir vērtīgs papildu informācijas avots dažādās ikdienas un darba situācijas, piemēram, piedaloties publiskajā iepirkumā, noformējot bankā kredītu, uzsākot jaunas darba attiecības vai sekojot līdzi esošā darba devēja nomaksātajiem nodokļiem.

Jaunas izziņas ar iespēju pārbaudīt to autentiskumu
Sākot ar šī gada 28.jūniju gan privātpersonas, gan uzņēmumi reizi dienā, tiešsaistē var pieprasīt un izdrukāt šādas izziņas:

•    Izziņa par fiziskās personas ienākumiem;
•    Izziņa par vidējām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un darbinieku skaitu;
•    Izziņa par vidējām darba algām;
•    Izziņa par stāšanos nodokļu maksātāju uzskaitē un nomaksātajiem nodokļiem un nodokļu parādiem;
•    Izziņa, ka persona nav PVN maksātājs;
•    Izziņa par nereģistrētu saimniecisko darbību, kurā norādītas visas fiziskās un juridiskās personas, ar ko izziņas pieprasītājs ir noslēdzis līgumu.

Katra sagatavotā izziņa būs aprīkota ar QR kodu, aktīvo saiti un izziņas kodu, kas nodrošinās iespēju ikvienam, ielogojoties EDS, aplūkot izziņu un pārbaudīt tās autentiskumu. Īpaši izcelt var izziņu par nereģistrētu saimniecisko darbību, kurā būs informācija par visām fiziskajām un juridiskajām personām, ar ko izziņas pieprasītājs ir noslēdzis līgumu. Minētās izziņas pēc nepieciešamības var iesniegt, piemēram, kredītiestādēm, publisko iepirkumu konkursu izsludinātājiem un citiem finanšu pakalpojumu sniedzējiem.

Nodokļu maksājumi par citu personu
Kopš 2016.gada rudens VID EDS ir iespējams tiešsaistē veikt visus VID administrēto nodokļu un nodevu maksājumus. Taču, ja līdz šim privātpersonas un uzņēmumi to varēja darīt tikai savā vārdā, tad ar šī gada 28.jūniju nodokļu maksājumus varēs veikt arī par citu fizisku vai juridisku personu, to izvēloties no piedāvātā meklētāja. EDS lietotājs var arī sekot līdzi veiktā maksājuma izpildei, lai pārliecinātos, vai tas ir nonācis bankas tīklā un gaida nosūtīšanu, vai tas ir sasniedzis Valsts kases datubāzi, vai tas ir akceptēts un saņemts VID.

Atgādinām, ka ikviens var kļūt par EDS lietotāju, izmantojot savas internetbankas lietotājvārdu un paroli, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegto eID viedkarti,  VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” izsniegto droša elektroniskā paraksta viedkarti (e-parakstu) vai autentifikācijas līdzekli “eParaksts Mobile”.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā ar VID var sazināties zvanot uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000, vai uzdot savu jautājumu rakstiski VID mājaslapā vai arī VID EDS.