2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

VID un LEVA noslēdz vienošanos par sadarbību nodokļu administrēšanas jautājumos un godīgas konkurences veidošanā

Šī gada 4.aprīlī starp Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un Latvijas Elektromateriālu Vairumtirgotāju Asociāciju (asociācija) tika parakstīta vienošanās par sadarbību godīgas konkurences veicināšanā un nodokļu administrēšanā ar mērķi sekmēt vienotu izpratni par nodokļu piemērošanu darījumiem nozarē.

Vienošanos par sadarbību parakstīja VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme un asociācijas valdes priekšsēdētājs Kristaps Bleija ar mērķi mazināt elektromateriālu vairumtirdzniecības nozarē strādājošo izvairīšanos no nodokļu nomaksas, tādējādi samazinot negodīgas konkurences iespējas šajā nozarē. Vienošanās rezultātā plānots, ka arī informācijas aprite starp abām organizācijām kļūs operatīvāka kā līdz šim.

Parakstot vienošanos, asociācija apņemas veikt visus pasākumus, kas vērsti uz asociācijas biedru pienākumu izpildi un sniegt informāciju par nodokļu nemaksāšanu un metodēm, kādas atsevišķi komersanti izmanto, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Tāpat asociācija apņemas iepazīstināt savus biedrus ar VID sniegto informāciju par jaunāko praksi tiesību aktu piemērošanā un jaunākajiem iestādes pakalpojumiem un VID informēt par savām aktivitātēm nozares darbības sakārtošanā un godīgas konkurences sekmēšanā.

Balstoties uz asociācijas sniegto informāciju VID apņemas izstrādāt un izmantot efektīvas nodokļu administrēšanas metodes, lai īstenotu parakstītās vienošanās mērķi. Asociācijas sniegtā informācija par komersantu nodokļu nemaksāšanu, tiks izmantota nodokļu administrēšanas procesā, uzskatot, ka sniegtajai informācijai ir augsta ticamības pakāpe. VID apņemas informēt asociāciju par savām darbībām,  normatīvajiem aktiem, kas vērsti uz elektropreču vairumtirdzniecības nozares sakārtošanu, kā arī par VID praksi tiesību aktu piemērošanā un jaunākajiem pakalpojumiem. Tāpat VID apņemas sagatavot un sniegt asociācijas biedru informatīvo apskatus pēc asociācijas pieprasījuma.

Tāpat, vienošanās paredz regulāras abu pušu pārstāvju tikšanās un diskusijas par aktuāliem nodokļu normatīvo aktu piemērošanas un nozīmīgākajiem asociācijas biedrus interesējošiem jautājumiem. Vienošanās stājas spēkā no parakstīšanas brīža un ir spēkā nenoteiktu laiku.

Tikšanās laikā abas puses apsprieda būvniecības sektorā un elektromateriālu vairumtirdzniecības nozarē strādājošo komersantu metodes, kas tiek pielietotas, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. I. Jaunzema atzinīgi novērtēja asociācijas pielietoto reverso PVN metodiku, kā arī asociācijas atbalstu kopumā, cīņai ar ēnu ekonomiku. Pozitīvi tiek vērtēta arī asociācijas argumentācija Eiropas Komisijai, kas paredz saglabāt reverso PVN metodiku atsevišķām būvizstrādājumu grupām par ko uz VID ir nosūtīta kopīga argumentācijas vēstule no Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas, Būvmateriālu ražotāju asociācijas un Latvijas Elektromateriālu Vairumtirgotāju Asociācijas.

Latvijas Elektromateriālu Vairumtirgotāju Asociācija ir biedrība, kas dibināta     2018. gada 13. aprīlī un tajā apvienojušies elektromateriālu izplatītāji Latvijā, ražotāji no ES valstīm un to pārstāvji Latvijā. Jau šobrīd izveidota veiksmīga sadarbības ar vairākām valsts institūcijām, kaimiņvalstu asociācijām Igaunijā un Lietuvā un mācību, zinātniskajām, pētniecības u.c. publiskām institūcijām, lai aizsargātu asociācijas biedru kopējās intereses un veicinātu elektromateriālu nozares profesionālo līmeni un ilgtspējīgu uzņēmējdarbības vidi.

Vairāk informācijas:
Deniss Belajevs
Latvijas Elektromateriālu Vairumtirgotāju Asociācija, Biedrība
Pilnvarnieks
Rīga, Graudu iela 68A, LV-1058
www.leva.lv