2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

VIDEO: Noslēdzam Smiltenes leģendu ciklu

Atzīmējot Smiltenes pilsētas simtgadi, Smiltenes novada Muzejs apkopo teikas, nostāstus un leģendas par Smiltenes pilsētu un tās tuvāko apkārtni, kuras ir stāstījuši un pierakstījuši mūsu senči.

Projekta “Iepazīstam Smiltenes leģendas” ietvaros muzejs piedāvā piekto lasījumu video formātā – Nostāsti par Smiltenes muižniekiem. Pirmais nostāsts ir par Džordžu Braunu – pirmo Kalnamuižas muižnieku, kas bija īru izcelsmes virsnieks, ilggadējs Vidzemes ģenerālgubernators. Pēc smaga galvas ievainojuma visu mūžu bija spiests uz galvas nēsāt sudraba plāksni, kas pārklāja dziļu rētu. Vairāk par šo personību: https://lv.wikipedia.org/wiki/D%C5%BEord%C5%BEs_Brauns

 

Divi nostāsti vēsta par firstu Paulu Līvenu – viņš bija Smiltenes muižas īpašnieks, dzelzceļa līnijas Ainaži—Valmiera—Smiltene projekta autors, progresīvi domājošs Smiltenes pilsētas attīstītājs. Plašāk par viņu: https://lv.wikipedia.org/wiki/Pauls_L%C4%ABvens

Mums ir liels prieks, ka piektās leģendas video versijas tapšanā piedalījās  Smiltenes novada domes priekšsēdētāju Edgars Avotiņš, Smiltenes tautas teātra aktieris Kaspars Pakulis, citi mūsu atbalstītāji: Normunds Līdaciņš, Kaspars Korkls, Aija Kramiņa un Anita Mencendorfa.

 

Epizode par Brauna kungu filmēta Smiltenes novada muzejā, Mēru muižā, Epizode par Firstu Līvenu, kas lūdz naktsmājas – Smiltenes pagasta Lejas Varicēnos, savukārt epizode par Firstu Līvenu un sieviņu, kas plūc āboliņu – Mācītājmuižas pļavā, netālu no Smiltenes. 

Esam priecīgi, ka mūsu projektā piedalās arī mūsu novadniece, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētniece Ginta Pērle-Sīle. Viņa palīdzējusi atlasīt teikas un nostāstus, kā arī sniegusi savus komentārus par izvēlēto folkloras materiālu.
Video muzikālajā noformējumā izmantota Beethoven: Symphony no. 3 in E flat major “Eroica”, op. 55 un Smiltenes folkloras kopas Rudzupuķe dziedāta tautasdziesma “Es uzaugu liela meita”.

Projekta vadītāja: Līga Krūmiņa-Krīgere, stāstījums: Madara Vīksniņa, māksliniece: Inese Priedīte, video: Jānis Krūmiņš.

Pierakstīto leģendu lasi šeit: https://smiltenesnovads.lv/smiltenes-legendas/