2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Videomateriālu cikls “Smiltenes 100 nozīmīgākie notikumi”

2020.gads Smiltenei ir īpašs,  jo aprit 100 gadi kopš piešķirtas pilsētas tiesības. Lai atskatītos uz pilsētas vēsturisko attīstību,  pēc Smiltenes novada pašvaldības pasūtījuma top izzinošs videomateriālu cikls par 100 nozīmīgākajiem vēstures notikumiem, kuri veidojuši Smiltenes pilsētu. Smiltenes novada muzeja un bibliotēkas darbinieki kopā ar vēstures entuziastiem veic nenovērtējamu darbu Smiltenes novadpētniecības un vēstures faktu izpētē. 

Jubilejas gadā Smiltenes novada muzeja un bibliotēkas darbinieki sadarbībā ar vēstures entuziastiem uzsāka vēsturisku liecību, faktu pētīšanu un apkopošanu par Smiltenes pilsētu, lai izdotu informatīvu brošūru par Smiltenes 100 nozīmīgākajiem notikumiem. Lai vērtīgā informācija sasniegtu pēc iespējas plašāku auditoriju, Smiltenes novada pašvaldība nolēma sagatavot arī vēstures faktu izzinošus videomateriālus, ko izmantot turpmākai novadpētniecībai, izglītības satura papildināšanai un pilsētas viesu iepazīstināšanai ar tās vēsturi.

Gadsimta laikā Smiltene ir piedzīvojusi izaugsmi un attīstību, pateicoties spilgtiem notikumiem politikā, kultūrā, ekonomikā un citās sabiedrībai svarīgās dzīves jomās. Šie videomateriāli ir lielisks veids, kā iepazīt Smiltenes pilsētas vēsturi, kā izprast priekšnosacījumus un apstākļus, kādos izveidojusies pilsēta, kuru mēs pazīstam šodien.

Pirmais videomateriāls no cikla “Smiltenes 100 nozīmīgākie notikumi” stāsta par vissenāko laiku Smiltenes vēsturē – pirms pilsētas tiesību piešķiršanas. Kopumā plānots izdot piecus video, kas atspoguļo dažādus laika posmus Smiltenes pilsētas attīstībā līdz pat mūsdienām.

Papildus tam ikviens interesents var iepazīties arī ar Smiltenes novada bibliotēkas sagatavoto  virtuālo izstādi “Smiltenes simtgades vēstures mirkļi”, kuru apskatīt var online platformā, saiti uz izstādi meklē www.smiltenesnovads.lv. Sākot ar 2020.gada maiju par 100 nozīmīgākajiem vēstures notikumiem ir iespējams lasīt pašvaldības informatīvajā izdevumā “Smiltenes Novada Domes Vēstis”.

Smiltenes 100 vēstures notikumu apkopošanā piedalās – Smiltenes novada muzeja vadītāja Ieva Miķe,  Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe Alda Liuke, novada vēstures entuziasti – Inese Upmale, Aldis Apsītis, Inguna Kudlāne, Vilis Purmalis, Gatis Samučonoks, Mārīte Rainbaha, Rihards Rainbahs, Andris Pauls-Pāvuls, Ginta Pērle-Sīle, Gunārs Liedags, Maija Jančevska, Aija Cunska, Anda un Jānis Dingas, Guntis Priedītis, kā arī Smiltenes ev.lut. baznīcas draudzes  mācītājs Reinis Kulbergs, Smiltenes Mākslas skolas direktors Haralds Balodis, Smiltenes VUGD posteņa komandieris Renārs Žeļezkins, pašvaldības Sabiedrisko attiecību speciālistes Marita Mūze, Linda Beitika, Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvaldes vadītāja Velga Mālkalne, Evita un Jānis Ūdri.

Vēlamies teikt sirsnīgu paldies visiem iesaistītajiem dalībniekiem, kas iegulda nozīmīgu darbu Smiltenes vēstures liecību izpētē un apkopošanā.

Video aicinām skatīties pašvaldības YouTube kontā.

 

 

Informāciju sagatavoja:
Linda Beitika
Sabiedrisko attiecību speciāliste