2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemē 660 personām izstrādāti individuālie atbalsta plāni sociālo pakalpojumu saņemšanai

Aprīlis ir nozīmīgs mēnesis deinstitucionalizācijas projektā “Vidzeme iekļauj”. Noslēdzoties izvērtēšanas procesam, 296 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem (kuriem noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs),  156 bērniem, kuri dzīvo sociālās aprūpes centros, kā arī 208 pilngadīgām personām (t.sk., 61 persona, kura saņem valsts sociālās aprūpes centru pakalpojumus) ar garīga rakstura traucējumiem Vidzemē ir izstrādāti individuāli sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas plāni.

Pusgada garumā projekta ietvaros īpaši izveidotas speciālistu komandas rūpīgi noteica ikviena projekta dalībnieka individuālās vajadzības. Sagatavotie atbalsta plāni kalpos par pamatu Vidzemes reģiona deinstitucionalizācijas plāna izstrādei 2017. – 2020. gadam. Tas nepieciešams, lai visas 26 pašvaldības Vidzemē kopīgiem spēkiem izveidotu projekta mērķa grupu vajadzībām atbilstošu sociālo pakalpojumu tīklu. Tādējādi tiks izveidota tāda pakalpojumu sistēma, kas sniedz personai, kurai ir ierobežotas spējas sevi aprūpēt, nepieciešamo atbalstu, lai tā spētu pilnvērtīgi dzīvot mājās vai ģimenei pietuvinātā vidē nevis pavadītu dzīvi institūcijā.

Izvērtēšanas procesa nodrošināšanai bērniem ar funkcionāliem traucējumiem Vidzemes plānošanas reģionā speciālistu komandā darbojās sociālais darbinieks, psihologs, ergoterapeits, fizioterapeits un komandas koordinators. Savukārt personas ar garīga rakstura traucējumiem vērtēja sociālie darbinieki no Valkas, Lubānas, Strenču un Jēkabpils novada pašvaldībām, nepieciešamības gadījumā piesaistot psihiatru.

Vidzemes plānošanas reģions izsaka pateicību par ieguldīto darbu komandu speciālistiem un sociālajiem darbiniekiem, novērtējot to ieguldījumu līdzcilvēku pilnvērtīgākas dzīves nodrošināšanā, kā arī projekta “Vidzeme iekļauj” ieviešanā.

Vairāk par deinstitucionalizācijas projekta ieviešanu gaitu Vidzemē lasīt Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā un arī Labklājības ministrijas mājaslapā.

Papildu informācija: Ineta Puriņa, projekta “Vidzeme iekļauj” projekta vadītāja, mob.t. 26382820, [email protected].