2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes Augstskola studiju gadu pabeigs plānotajā laikā un gatavojas jaunu studentu uzņemšanai

   Ja nacionālās valdības līmenī netiks pieņemti citi lēmumi, no 29. jūnija līdz 14. jūlijam uz valsts budžeta finansētajām studiju vietām un pašfinansētām studiju vietām bakalaura un koledžas programmās varēs pieteikties elektroniski vietnē www.latvija.lv

Savukārt elektronisko pieteikšanos  uz valsts budžeta finansētajām studiju vietām un pašfinansētajām studiju vietām maģistrantūrā būs iespējams veikt no 30. jūnija līdz 20. augustam, izmantojot vietni magistri.va.lv

 

   Latvijā, reaģējot uz Covid-19 vīrusa globālo izplatību, ir izsludināts ārkārtas stāvoklis. Esošā situācija rada būtiskus izaicinājumus gan sabiedrībai kopumā, gan arī indivīdu līmenī. Ir ieviesti strikti ierobežojumi, kas liek būtiski mainīt ikdienas paradumus.

 

“Par digitalizāciju un digitālajām prasmēm mēs runājam jau kādu laiku. Taču to, cik tās būs izšķirošas brīdī, kad visa pasaule iedarbina fiziskās noslēgšanās mehānismus, lai glābtos no slimības, šķiet, neparedzēja neviens. Šī ir unikāla situācija, kurā mēs varam testēt savas spējas darboties attālināti. Bailes, panika, spēja pielāgoties un mobilizēties kopēja labuma vārdā, personīgais ego pret sabiedrības interesēm un noskaņojumu – tas mums visiem ir pārbaudījums un absolūti jauna, unikāla situācija,” situāciju komentē ViA rektors Gatis Krūmiņš.

 

   Jau kopš ārkārtējās situācijas izsludināšanas studiju process ViA norit attālināti. Operatīvi veiktajā studējošo aptaujā ir konstatēts, ka studējošie ir gatavi šādai studiju formai, savu digitālo kapacitāti ir apliecinājis arī akadēmiskais personāls.

 

   “Mēs esam interesanta un maz izpētīta tauta. Kamēr laiki ir mierīgi un nav nekāda apdraudējuma, mēs principā varam būt vēsi un pašpietiekami, bet tikko parādās kāds kopīgs ienaidnieks vai ārējs drauds mēs mobilizējamies un esam saliedētības paraugs,” saka ViA akadēmiskā prorektore Maira Leščevica.

 

   Viņa informē, ka augstskolā jau nākošajā dienā, pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas un lēmuma pieņemšanas par akadēmiskā darba turpināšanu attālināti, daudzi pasniedzēji ieradās klātienē un centās atsvaidzināt savas prasmes sazināties digitāli ar studentiem un kolēģiem.

 

   “Tas atgādināja komandas darbu gatavojoties sacensībām – viens par visiem un visi par vienu. Nu jau, nedaudz apraduši ar jauno situāciju, radām arī “ceļa kartes” studentiem, lai nebūtu sajūta, ka viņi ir pamesti vai arī, ka darbs attālināti ir negaidītas brīvdienas. Kartes uzdevums ir iepazīstināt ar to, kas no studentiem tiek gaidīts un arī, uz ko viņi var cerēt, strādājot attālināt. Tāds pats dokuments tiks sagatavots akadēmiskam personālam un iespējams arī studentu vecākiem,” turpina M. Leščevica.

 

Vidzemes Augstskolas bibliotēka, kuras fiziska apmeklēšana šobrīd nav iespējama, attālināti sniedz visu nepieciešamo atbalstu studentiem, kas vēlas saņemt materiālus no bibliotēkas krājumā esošajām grāmatām. Savukārt plašais zinātnisko rakstu datubāzu klāsts ir izmantojams attālināti, un to studenti var izmatot no jebkuras atrašanās vietas. Studentu aptaujas rezultāti liecina, ka studenti šo iespēju ir gatavi izmantot un viņu rīcībā ir gan nepieciešamās zināšanas un prasmes, gan arī tehnoloģijas un aprīkojums.

 

Pēdējos gados Vidzemes Augstskola ir īstenojusi vairākus projektus, lai mērķtiecīgi celtu sava personāla digitālās prasmes, kā arī lai attīstītu digitālajam laikmetam atbilstošu infrastruktūru. Esošā kapacitāte ļauj visus procesus īstenot arī esošajā situācijā, ieskaitot gala pārbaudījumus un bakalaura, maģistra un doktora darbu aizstāvēšanu.

 

    Vidzemes Augstskola (ViA) ir 1996. gadā dibināta valsts augstskola, kas piedāvā 16 studiju programmas Sabiedrības zinātņu un Inženierzinātņu fakultātēs. 2002. gadā augstskola tika akreditēta uz nenoteiktu laiku.

 

  

Vidzemes Augstskolas

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Monika Sproģe