2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes brigādes zemessargi un karavīri Igaunijā piedalīsies mācībās „Orkaan”

No 29. novembra līdz 1. decembrim Pērnavas apriņķī,  Igaunijā, Zemessardzes vienības piedalīsies Igaunijas brīvprātīgās Aizsardzības līgas “Kaitseliit” rīkotajās starptautiskajās militārajās mācībās „Orkaan”.

Militārajās mācībās “Orkaan” piedalīsies vairāk nekā 180 zemessargi un karavīri no Zemessardzes 27.kājnieku un 22.kājnieku bataljona, kuri veidos vienu rotas kaujas grupu, ko vadīs Zemessardzes 27. kājnieku bataljona rotas vadības grupa.

Vidzemes brigādes kaujas grupas mērķis šajās mācībās ir pilnveidot nodaļu un vadu komandieru spējas plānot un vadīt operācijas, kā arī pilnveidot savstarpēju operācijas koordināciju un netiešā uguns atbalsta plānošanu un vadīšanu.

Latvijas pārstāvji kopā ar Igaunijas regulāro spēku vienību šajās mācībās iejutīsies “Kaitseliit” pretinieka lomā.

„Orkaan” ir vienas no lielākajām Igaunijas Zemessardzes jeb „Kaitseliit” organizētajām militārajām mācībām, un to mērķis ir uzlabot “Kaitseliit” vienību spēju veikt aizkavēšanas un aizsardzības operācijas. Militārajās mācībās “Orkaan” Latvijas Zemessardze piedalīsies jau vienpadsmito reizi.

Zemessardzes 27. kājnieku bataljona atbildības teritorijā ir Amatas, Cēsu, Jaunpiebalgas, Vecpiebalgas, Līgatnes, Pārgaujas, Priekuļu, Raunas, Limbažu, Krimuldas, Siguldas, Sējas, Inčukalna, Saulkrastu novads un daļa Salacgrīvas novada. Zemessardzes 22. kājnieku bataljona atbildības teritorijā ir Burtnieku, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Smiltenes, Strenču, Beverīnas, Alojas novads, kā arī daļa no Salacgrīvas novada un Valmieras pilsēta.  Abi bataljoni ir Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes sastāvā.

Zemessardzē uzņem 18–55 gadus vecus Latvijas Republikas pilsoņus bez sodāmības vai apsūdzībām par nozieguma izdarīšanu. Uz kandidātiem attiecas vairāki citi ierobežojumi, ar kuriem var iepazīties Zemessardzes mājaslapā sadaļā Prasības uzņemšanai. Lai vienkāršotu pieteikšanos dienestam Zemessardzē un veicinātu atgriezenisko saiti ar iedzīvotājiem, interesenti ir aicināti zvanīt uz Zemessardzes vienoto diennakts tālruņa numuru 1811. Vairāk par dienestu Zemessardzē un bataljonu kontaktinformāciju iespējams noskaidrot Zemessardzes mājaslapā.

Informāciju sagatavoja
Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Laima Ķevere