2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes plānošanas reģionam šis rudens ir jaudīgs enerģētikas nozarē

Sākoties kūpošo skursteņu jeb apkures sezonai, visapkārt kļūst aktuāls jautājums par energoefektivitātes paaugstināšanu mūsu pašu mājvietās, darba vietās un publiskajās ēkās. Vidzemes plānošanas reģionam (turpmāk – VPR) šis rudens ir enerģētikas nozarē notikumiem un iegūto zināšanu uzlādēts gadalaiks. Šoruden ir notikusi pirmā Centrālās un Austrumeiropas konference pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem, VPR darbu ir sākuši vēl divi energoefektivitātes veicināšanas projekti un jau esošajos projektos pilnā jaudā tiek īstenotas projektu aktivitātes.

Viens no notikumiem šoruden, kuru ir vērts pieminēt, ir starptautiskā konference “Centrālās un Austrumeiropas pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem” (turpmāk – CEESEN konference), kas notika 19. un 20. oktobrī Čehijas Republikas galvaspilsētā Prāgā. CEESEN konferencē vienuviet satikās, idejām apmainījās, viens otrā ieklausījās 200 dalībnieki no 11 valstīm, lai kopīgiem centieniem virzītos tuvāk pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem, zema oglekļa kopienas izveidei, tās dzīvotspējas saglabāšanai un Eiropas Savienības izvirzīto mērķu sasniegšanai. CEESEN konference notika projekta “Partnerība jaunai energoresursu pārvaldībai 2050” (PANEL 2050) ietvaros, kuru īsteno VPR kopā ar projekta partneriem no Igaunijas, Čehijas Republikas, Polijas, Maķedonijas, Austrijas, Lietuvas, Rumānijas, Slovēnijas, Bulgārijas un Ungārijas.

Kā viens no Centrālās un Austrumeiropas valstu profesionāļiem un viedokļa līderiem enerģētikas nozarē CEESEN konferencē piedalījās un Latviju pārstāvēja SIA “Ekodoma” direktors Agris Kamenders, ar kuru VPR ir ilgstoša un veiksmīga sadarbība energoefektivitātes jautājumos. A. Kamenders konferences dalībniekus iepazīstināja ar Energoefektivitātes pakalpojuma līguma (EPC) darbības principiem Latvijā, atklāja vairākus veiksmes piemērus energoefektivitātes pasākumu ieviešanai daudzdzīvokļu ēkās Latvijā, kur izmantots Energoefektivitātes pakalpojuma sniedzēja (turpmāk – ESKO) princips. A. Kamenders aicināja konferences dalībniekus aizdomāties: “Vidējās un mazās kompānijās nereti ir ierobežota kapitāla, tai skaitā ilgtermiņa finansējuma pieejamība. Šīs ESKO kompānijas var realizēt pāris projektus, bet pēc tam būtībā to darbība apstājas. Ir nepieciešams mehānisms, kas ļautu pārfinansēt šos projektus.”

Kopā ar VPR CEESEN konferencē piedalījās projekta “PANEL 2050” energoefektivitātes eksperts Dzintars Jaunzems, Smiltenes novada domes energopārvaldnieks Andris Jaunpetrovičs un Attīstības finanšu institūcijas “Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš. CEESEN konferencē VPR iepazinās ar biedrības “Zaļā brīvība” un starptautiskā sadarbības tīkla “Bankwatch” publisko finanšu un enerģijas eksperti Selīnu Vancāni, vienojoties par jaunām sadarbības iespējām.

I. Salmiņš par pieredzēto konferencē stāsta: “CEESEN konference apliecināja, ka Latvija virzās pareizajā virzienā energoefektivitātes jomā un, salīdzinājumā ar daudzām citām partneru valstīm, jau var lepoties ar dažādiem risinājumiem finanšu tirgū, kas veicina energoefektivitāti, un simtiem renovētu daudzdzīvokļu māju visā Latvijā. Taču energoefektivitāte joprojām ir svešvārds, kuru nepieciešams skaidrot un rādīt ar piemēriem.”

Lielisks piemērs CEESEN konferencē bija projekts “Czech Off-Grid Houses”, kas apvieno arhitektūras studentus, idejām bagātus profesionāļus un augsta līmeņa amatpersonas, lai ieviestu modernas un ilgtspējīgas tehnoloģijas mājvietās un ēkās. “Neieguldot papildu finanšu līdzekļus mārketinga aktivitātēs, šis projekts ir veiksmīgi motivējis cilvēkus izmantot ilgtspējīgākas būvniecības un renovācijas metodes, kā arī veicinājis sabiedrības atbalstu citiem ilgtspējīgiem enerģijas risinājumiem. Sociālajos medijos vien esam sasnieguši 3,5 milj. lielu auditoriju,” aicinot par energoefektivitāti runāt kā par stilīgu tendenci, stāsta Pāvels Podruhs (Pavel Podruh).

Tepat Vidzemē, lai veicinātu sabiedrībā izpratni par energoefektivitāti, VPR jau šobrīd īsteno vairākus energoefektivitātes veicināšanas projektus. Jau pieminētajā projektā PANEL 2050  VPR soli pa solim kļūst par līdzvērtīgu partneri diskusijā par energoefektivitātes jautājumiem, aktualitātēm, problemātiku un energoplāna nepieciešamību. Pašvaldības tiek mudinātas  izvirzīt energopārvaldnieku, kas ikdienā gādātu par enerģijas taupību un gudru izmantošanu.

Projektā “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” septembrī un oktobrī Lizuma vidusskolas un Valmieras Viestura vidusskolas skolēni ar velotrenažieriem ražoja elektrību, gūstot priekštatu, cik ātri var elektroenerģiju patērēt, un cik lēni to var saražot. VPR organizēja lekciju Valmieras Viestura vidusskolas personālam “Energoresursu efektīva izmantošana ikdienā”, kuru vadīja Elektronikas un elektrotehnisko risinājumu vadības speciālists, SIA GDOG vadītājs Uldis Reņģe.

Šoruden starts tika dots vēl diviem jauniem VPR energoefektivitātes projektiem – „Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai” (EFFECT4buildings) un „Zemas temperatūras centrālās apkures sistēmas tehnoloģijas Baltijas jūras reģionam” (LowTEMP).

Projektā EFFECT4buildings uzmanība tiks vērsta uz ēku īpašnieku un pārvaldnieku zināšanu papildināšanu par dažādiem finanšu modeļiem mūsdienīgu energoefektīvu risinājumu ieviešanā ēku apsaimniekošanā.

LowTEMP projektā VPR sadarbībā ar vēl diviem partneriem no Latvijas – Rīgas Tehnisko universitāti un Gulbenes novada domi, kā arī citu valstu sadarbības partneriem – strādās pie risinājumiem, kā, optimizējot esošās centrālapkures sistēmas vai izveidojot jaunu infrastruktūru zemas temperatūras tehnoloģiju pielietošanai, iespējams nodrošināt enerģijas ietaupījumu un CO2 emisiju samazināšanu.

Vairāk par VPR īstenotajiem energoefektivitātes projektiem lasiet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected]; , mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv