2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes plānošanas reģions aicināts starptautiskā konferencē dalīties pieredzē par transports pēc pieprasījuma iniciatīvas ieviešanu

10. septembrī Vidzemes plānošanas reģions aicināts piedalīties starptautiskā konferencē par mobilitātes iespējām un risinājumiem Baltijas jūras reģiona valstīs, lai tiešsaistē pastāstītu par savu pieredzi, Latvijā, t.i. Vidzemē ieviešot pilotprojektu “transports pēc pieprasījuma”. Konferences laikā notiks arī pirmizrāde video, kas tika filmēts šovasar un kura galvenie varoņi ir “transports pēc pieprasījuma” pasažieri Vidzemē. Četru vietējo iedzīvotāju stāsts piecu minūšu garā video atklāj patieso situāciju valsts pierobežā un arī citviet Latvijā, kur sabiedriskā transporta pakalpojums ir nepietiekams.

Tiešsaistes konference “Vai laukiem Eiropā vairs nav nākotnes? Kā pārraut apburto loku ar veiksmīgiem mobilitātes un pieejamības risinājumiem?” (No future for rural Europe? Breaking the vicious circle with successful mobility and accessibility ideas”) tiek organizēta trīs daļās – 3. septembrī, 10. septembrī un 17.septembrī no plkst. 11.00 līdz plkst. 12.30 (atbilstoši Austrumeiropas laikam), un tā ir uzskatāma par Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta “MAMBA” noslēguma pasākumu.

Trīs dienu laikā konferences dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar dažādiem mobilitātes risinājumiem arī citās valstīs, kas visi tika testēti Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta MAMBA ietvaros, tostarp  arī “transports pēc pieprasījuma” iniciatīva.

VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede: “Šis ir patiešām lielisks piemērs, cik pārdomāti un jēgpilni iespējams izmantot Eiropas Savienības finanšu atbalsta instrumentus. Transports pēc pieprasījuma Eiropā nav nekas jauns, taču Latvijai un Vidzemei tā bija neierasta iniciatīva, kas ieguva milzīgu vietējo iedzīvotāju atbalstu. Tas skaidri parāda, cik mobilitātei ir liela nozīme ikviena reģiona iedzīvotāja dzīvē. Te ir runa ne tikai par iespēju aizbraukt pie ārsta tad, kad nepieciešams, nevis tad, kad iet sabiedriskais transports (ja vispār tāds ir pieejams), bet tā ir arī drošības sajūta, ka neesi pamests viens un kāds par tevi tur rūpi. Aicinu piedalīties konferencē, iepazīties ar idejām, ko īstenojušas citas Eiropas valstis, lai saglabātu attālo reģionu iedzīvotāju dzīves kvalitāti un iedvesmoties darbiem savās pašvaldībās! “

Sākotnēji projekta noslēguma konferenci bija iecerēts organizēt klātienē Hamburgā, taču COVID-19 situācijas dēļ projekta komanda pieņēma lēmumu organizēt tiešsaistes pasākumu ciklu.

SESIJA #1 “SITUĀCIJAS IESKICĒŠANA, IZPĒTĀM IZAICINĀJUMUS”

3. septembris, plkst.11:00 (reģistrēties ŠEIT)

Pirmā no trim konferences daļām būs vērsta uz kopējās situācijas apzināšanu un kopsavilkumu par apkārtējo lauku teritoriju mobilitātes izaicinājumiem. Sesijas laikā tiks prezentēti dati, kas atklāj situācijas nopietnību.

Vēlāk klausītājiem būs iespēja dalīties mazākās grupās, lai padziļināti aplūkotu dažādus ar pārvietošanos saistītus jautājumus, piemēram, “transporta nabadzība”. Pēc Laurī Pikapa (Laurie Pickup) ievadlekcijas, MAMBA projekta partneri klausītājiem piedāvās iedziļināties sociālajos, ekonomiskajos, juridiskajos un kultūrvides apstākļos, jo tie visi kopā būtiski ietekmē to, vai mobilitātes inovācijas attālajos lauku apvidos būs veiksmīgas, vai tomēr piedzīvos neveiksmi.

SESIJA #2 “PĀRRAUT APBURTO PROBLĒMLOKU – STĀSTI PAR VEIKSMĪGIEM MOBILITĀTES UN PIEEJAMĪBU UZLABOJOŠIEM RISINĀJUMIEM”

10. septembris, plkst. 11.00 (reģistrēties ŠEIT)

Konferences otrā daļa pievērsīs jūsu uzmanību vairākiem veiksmes stāstiem. Tos piedāvās projekta MAMBA partnerība, kā arī citi līdzīgi projekti un iniciatīvas no visas Eiropas. Četri iedvesmojoši stāsti no dažādiem Eiropas nostūriem atklās, kā reģionos tika īstenotas dažādas iniciatīvas, lai tos veidotu par labāku vietu dzīvei.

Pasākuma laikā pirmo reizi tiks prezentēts arī izdevums “Ceļvedis koplietošanas mobilitātes risinājumiem lauku apvidos”.  Ja esat apņēmības pilns iedzīvotājs vai pārstāvat kādu nevalstisko organizāciju vai vietējo pašvaldību un vēlaties risināt mobilitātes problēmas savā reģionā, tad šis ceļvedis jums noteikti palīdzēs.

SESIJA #3 “KĀ MOBILITĀTES POLITIKA VAR PALĪDZĒT UZLABOT MOBILITĀTI UN PIEEJAMĪBU LAUKU TERITORIJĀS?”

17. septembris, plkst. 11.00 (reģistrēties ŠEIT)

Ja iepriekšējās konferences sesijās tika raksturota situācija kopumā, kā arī aplūkoti varianti, kā ikviens praktiski var mēģināt atrisināt mobilitātes problēmas, pienācis laiks uz jautājumu paraudzīties arī no politikas skatupunkta. Mobilitāte nav tikai vietējo atbildība! Palūkosimies vienu līmeni augstāk – kā lēmumpieņēmēji var palīdzēt uzlabot apstākļus, lai tie būtu inovatīviem risinājumiem labvēlīgi un lai ar tiem varētu uzlabot mobilitāti laukos? Pulcēsim politiķus, pārstāvjus no valsts pārvaldes un akadēmiskajām aprindām, lai diskutētu, kā lēmumpieņēmēji varētu palīdzēt šo problēmu risināt.

Detalizēta pasākumu programma skatāma ŠEIT.

PAR PROJEKTU                       

“Gandrīz pirms diviem gadiem autobuss pārtrauca kursēt mūsu pusē, un kopš tā laika ir sarežģīti nokļūt uz novada centru.” Šis citāts pieder kādam iedzīvotājam Mazsalacas novadā Latvijā, taču tikpat labi to varētu būt teicis arī jebkurš cits Eiropas attālas lauku teritorijas iedzīvotājs.

Līdz ar iedzīvotāju skaita samazināšanos un sabiedrības novecošanos, daudzās Baltijas jūras reģiona attālās lauku teritorijās paliek arvien grūtāk uzturēt sabiedriskā transporta pakalpojumu sistēmu un citus pakalpojumus, kurus ietekmē mobilitāte, piemēram, aprūpe mājās vai pakalpojumu piegāde uz māju. Šī samazinātā pakalpojumu pieejamība ietekmē lauku iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Pēdējo trīs gadu laikā projekts MAMBA ir mēģinājis problēmu risināt, ieviešot dažādus lauku mobilitātes risinājumus vietās, kurās ir ierobežota sabiedriskā transporta pieejamība.

Noslēguma konferences trīs pasākumu cikla ietvaros MAMBA projekta partneri iepazīstinās ar trīs gadu laikā sasniegtajiem rezultātiem, kā arī rosinās uz diskusiju par dažādiem lauku mobilitātes aspektiem Eiropā un diskutēs par inovatīvu risinājumu un veiksmīgu mobilitātes ideju iespējām.

Projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Latvijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir uzlabot mobilitātes  pakalpojumu pieejamību attālajos lauku apvidos un demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos, un pilnveidot transporta pakalpojumu sniedzēju kapacitāti. Latvijā projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions, Vidzemes Augstskola un Autotransporta direkcija.

 

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, mob.t. 29454752, [email protected]