2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes plānošanas reģions ieviesīs izmēģinājuma projektu līdzdalības budžeta procesa attīstībai reģionā

Lai veicinātu reģiona iedzīvotāju izpratni un līdzdalību valsts iestāžu lēmumu pieņemšanā, tai skaitā lēmumos par vietējo budžetu, Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem Latvijā un ārvalstīs īstenos izmēģinājuma projektu, kas mudinās reģiona iedzīvotājus iesaistīsies iniciatīvu rosināšanā kultūras projektu jomā.

Līdzdalības budžetēšana (participatory budgeting) ir demokrātisks lēmumu pieņemšanas process, kurā sabiedrības pārstāvji iesaistās pašvaldību vai valsts budžeta veidošanā, tā lemjot, kā tērēt daļu no tā. Veicot izmēģinājuma projektu “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci), Vidzemes plānošanas reģions aktualizēs nepieciešamību stiprināt valsts iestāžu lēmumu pieņemšanas procesus savstarpējā sadarbībā ar vietējo sabiedrību. Sākotnēji tiks veikta situācijas analīze, kā ietvaros plānots izpētīt iedzīvotāju iesaisti pašvaldību lēmumu pieņemšanā šobrīd, tāpat politisko situāciju, kā arī atlasīt labo prakšu piemērus pašvaldībās. Pēc tam iecerēts veikt iedzīvotāju aptaujāšanu, lai noskaidrotu sabiedrības vajadzības un izvērtētu esošo situāciju saistībā ar sabiedrības iesaisti līdzdalības budžetēšanas aktivitāšu īstenošanā katrā projekta partnerreģionā, tai skaitā Vidzemes plānošanas reģionā.

Projekta stiprā puse ir plašā starptautiskā partnerība, jo tajā iesaistīti pārstāvji no tādām Eiropas valstīm, kurās līdzdalības budžeta process kā sabiedrības iesaistes forma lēmumu pieņemšanā ir salīdzinoši attīstīta, piemēram, no Vācijas, Somijas un Polijas. Projekta ieviešanas laikā partneru pieredze sniegs iespēju šo valstu labās prakses pieredzes analizēt un pārņemt Vidzemē reģionam atbilstošā formā. Plānoti pasākumi un darbnīcas iedzīvotājiem, lai pārspriestu sabiedrības līdzdalības jautājumus. Tāpat paredzēts izstrādāt e-vides risinājumu ar iespēju iedzīvotājiem ierosināt vai nobalsot par, viņaprāt, reģionam nepieciešamu iniciatīvu kultūras jomā.

Aktivitātēs sadarbojas partneri no Latvijas – Vidzemes plānošanas reģions un Sociālās inovācijas centrs, kā arī partneri no Vācijas, Somijas, Lietuvas un Polijas.

Latvijā arvien vairāk aktualizē līdzdalības budžeta procesa pieeju valsts iestāžu lēmumu pieņemšanā. Līdz šim īstenoti neliels skaits iniciatīvu, kas iekļauj līdzdalības budžetēšanas principu. Viena no Vidzemē īstenotām iniciatīvām ir “Cēsu Projekti” – Cēsu novada pašvaldības iniciēta un sadarbībā ar pūļa finansēšanas vietni www.projektubanka.lv izveidota iedzīvotāju iniciatīvu un ideju platforma, kas sniedz iespēju ikvienam novada iedzīvotājam ierosināt un īstenot savas idejas vai atbalstīt līdzcilvēku idejas, kas vērstas uz Cēsu novada attīstību. Šobrīd arī Valdības deklarācijā (“Deklarācija par Artura Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību”) pausts, ka tiks ieviests pilotprojekts “līdzdalības budžets”, ļaujot atsevišķu pašvaldību iedzīvotājiem nepastarpināti izlemt par pašvaldības finansējuma sadales prioritātēm.

Projekts “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” īstenots Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. “EmPaci” mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un veidot sociālās saites pašvaldībās, izplatīt ideju par līdzdalības budžeta veidošanu un projekta labajām praksēm Baltijas jūras reģionā. Vairāk par projektu- ŠEIT.

Papildu informācija: Lelde Ābele, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected].

Informāciju sagatavoja:
Ieva Bīviņa
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Vidzemes plānošanas reģions
E-pasts: [email protected]