2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no Nīderlandes īstenos pilotaktivitāti Vidzemē ar mērķi sekmēt daudzdzīvokļu ēku atjaunošanu

Sadarbojoties ar partneriem no Nīderlandes, Vidzemes plānošanas reģions līdz šī gada decembrim īstenos pilotaktivitāti kādā no Vidzemes pašvaldībām. Pilotaktivitātes ietvaros tiks apzināts jauns finanšu instruments daudzdzīvokļu ēku ”dziļai” atjaunošanai, sasniedzot gandrīz zema enerģijas patēriņa ēkas klasi (A klase).

Pagājušajā nedēļā Vidzemes plānošanas reģiona eksperti kopā ar projekta “Resettle!” partneriem no Nīderlandes ”Economic Board of Utrecht” un ”Climate mission Netherlands” tikās ar ALTUM, Ekonomikas ministrijas, SIA ”EKODOMA”, Ēku saglabāšanas un energotaupības biroja, AS “Latvian Baltic Energy Efficiency Facility” (LABEEF), SIA ”RENESCO” pārstāvjiem un Smiltenes novada pašvaldību, lai dalītos pieredzē par ēku atjaunošanas finanšu instrumentiem Nīderlandē un tos salīdzinātu ar Latvijā pieejamo atbalstu.  Turklāt tikšanās laikā projekta partneri tika iepazīstināti ar esošo dzīvojamo fondu Latvijā un ēku atjaunošanas piemēriem.

Ilona Platonova, Vidzemes plānošanas reģiona Projektu eksperte un Inovāciju brokere, stāsta: ”Lai gan šobrīd valda viedoklis, ka Latvijā tiek siltināts daudz ēku, tepat Lietuvā gadā renovāciju veic piecas reizes vairāk ēkām. Ar šī brīža instrumentiem nav iespējams atbalstīt visas ēkas, kurām tas būtu nepieciešams, tādēļ jāturpina meklēt jaunus, inovatīvus veidus, kā padarīt ēku atjaunošanu iespējamu un vienlaikus ekonomiski pamatotu.”

”Resettle!” mērķis Latvijā ir caur pilotaktivitāti kādā pašvaldībā pārbaudīt nesen izstrādāto holandiešu finanšu instrumentu, kas pielāgots daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai līdz gandrīz zema enerģijas patēriņa ēkai (A klase). Finanšu instruments ir aizdevums, kas par zemām procentu likmēm pieejams uz 30 gadu periodu. ”Mēs šobrīd redzam lielus izaicinājumus, lai Latvija paspētu līdz 2050. gadam īstenot Eiropas Savienības noteiktos mērķus, tādēļ šis projekts palīdzēs atjaunot ēkas arī tad, kad nav pieejams ES atbalsta programmas ēku atjaunošanai. Pieredze rāda, ka atbalsta programmu laikā ievērojami pieaug būvniecības izmaksas. Mēs ceram, ka alternatīvs fonds ēku energoefektivitātes projektu finansēšanai nodrošinās zemākas izmaksas arī ēkām, kas šo fondu neizmantos,” uzsver Jānis Ikaunieks, Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts.  ”Resettle!” projekta uzdevums ir tiekties pašpietiekamu ēku virzienā, kur ēkas tiek ne tikai siltinātas, bet tajās tiek integrēti arī dažādi atjaunojamie energoresursi gan elektroenerģijas, gan siltumenerģijas nodrošināšanai.

Iepriekš analizējot dažādu valstu iespējas izveidot līdzīgu finansēšanas principu, apzināts, ka Latvijā ir labs tiesiskais regulējums enerģētikas un klimata mērķu sasniegšanai, kā arī šobrīd valstī tiek meklēti dažādi jauni tehnoloģiskie risinājumi ēku atjaunošanai. Līdz ar to pilotaktivitātē paredzēts izvēlēties daudzdzīvokļu ēku Vidzemē, kurai plānoti atjaunošanas darbi tuvākā nākotnē, un modelēt ēkai dažādus ēku atjaunošanas scenārijus, iekļaujot arī saules paneļu uzstādīšanu un saražotās elektroenerģijas uzglabāšanu un izmaksu salīdzinājumu ar atmaksas termiņu līdz 30 gadiem. Modelētie scenāriji un veiktie aprēķini sniegs datus, kas nepieciešami, lai daudzdzīvokļu ēkas dzīvokļu īpašnieki varētu pieņemt lēmumu par ieguldījumu ēkas atjaunošanai. Dokumenta sagatavošanai liela nozīme būs vietējai pašvaldībai, kā arī nacionāla līmeņa lēmumu pieņēmējiem, lai izveidotu scenārijus un gala rezultātā pašu finanšu instrumentu atbilstošu Latvijas situācijai.

Par ”Resettle!” projektu:

Projekts ”Resettle!” tiek īstenots Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta ”Climate-KIC” iniciatīvas ietvaros.  ”Climate-KIC” vienotā tīklā apvienojušies uzņēmumi, akadēmiskie spēki, valsts un bezpeļņas organizācijas u.c. ar mērķi identificēt un atbalstīt inovācijas, kas palīdz samazināt klimata pārmaiņas. No Latvijas kopienā kopš 2016. gada aktīvi piedalās Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrika.

Papildu informācijai: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: [email protected], mob. tel. 26349224

 

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā