2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes plānošanas reģions neatbalsta plānotā atklātā konkursa nosacījumus sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai reģionos no 2021.-2030. gadam

Vidzemes plānošanas reģions informē, ka otrdien, 9. jūlijā piedalīsies Sabiedriskā transporta padomē, kuras laikā notiks balsošana par plānotā atklātā konkursa izsludināšanu par tiesībām sniegt sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālās nozīmes maršrutos ar autobusiem no 2021. gada līdz 2030. gadam.

Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk tekstā – VPR) Attīstības padomes priekšsēdētājs Hardijs Vents organizācijas nostāju komentē, norādot, ka “pašreizējie konkursa nosacījumi nekādā mērā nav vērsti uz sabiedriskā transporta pakalpojuma pieejamības uzlabošanu vai vismaz saglabāšanu esošajā apmērā. Jau šobrīd ir skaidrs, ka tiks atkal samazināts maršrutu tīkls un iedzīvotāju mobilitāte tikai pasliktināsies. No informācijas, ko esam līdz šim saņēmuši, ir skaidrs, ka, līdz ar jauno pakalpojuma organizēšanu, piemēram, Vidzemē plānots esošo maršrutu tīklu samazināt par vismaz 150 reisiem, vietā neatstājot nekādu alternatīvu. Jā, daļā no reisiem nav daudz pasažieru, taču noņemt reisu – tas nav risinājums. Žēl, ka sabiedriskā transporta nozarē cilvēks ir vērtība pie noteikta pasažieru skaita transporta līdzeklī. Papildus tam, ir skaidri redzams, ka izvirzītās prasības potenciālajiem pakalpojuma sniedzējiem nav samērīgas. Stingra kritika jāizsaka par to, ka veidojot konkursa noteikumus nav bijuši iesaistīti nedz plānošanas reģiona pārstāvji, nedz pārvadātāji, kuru šī brīža paustie iebildumi ir pamatoti.”

Vidzemes plānošanas reģions pēc būtības atbalsta nepieciešamību organizēt jaunu iepirkumu pakalpojuma sniegšanai un piekrīt, ka pasažieru ērtība un drošība ir svarīgi nosacījumi, tomēr vienlaikus arī norāda uz loģikas trūkumu un acīmredzamu risku neizvērtēšanu, gatavojot šī brīža iepirkuma dokumentāciju.

VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs H.Vents papildina: “Šķietami valsts politika šobrīd vairāk ir mērķēta uz līdzekļu ekonomēšanu, aizmirstot, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšana ir viena no valsts pamatfunkcijām, un nevar būt runa tikai un vienīgi par naudu. Jau šobrīd varam prognozēt,  ka objektīvu iemeslu dēļ, iestājoties tiem riskiem, uz kuriem šobrīd norāda, bet kurus spītīgi neņem vērā, pārvadātāji būs spiesti lauzt līgumus un vietās, kur pakalpojums vēl tiks nodrošināts, iedzīvotāji uz kādu brīdi paliks vispār bez sabiedriskā transporta.”

Apzinoties situācijas nozīmību un, ņemot vērā, ka VPR ir Sabiedriskā transporta padomes sastāvā, ar tam piešķirtajām balsstiesībām, viedokli sniegt tika aicināts arī Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) prezidents Ivo Ošenieks, kurš, komentējot jaunā iepirkuma nosacījumu ietekmi uz pasažieru mobilitāti reģionā, norādīja: “Jau šobrīd ir skaidrs, ka maršrutu apjoms atkal tiek samazināts, un skaidrs, ka tas atsauksies uz iedzīvotāju mobilitāti. Par to liecina arī komerciālo pārvadājumu ieviešana – vai nu tas nozīmē, ka pasažieris maksās vairāk, vai arī to, ka reisi būs retāk. Šis iepirkums pie pašreizējiem nosacījumiem ir papildus drauds iedzīvotāju brīvai pārvietošanās iespējai, un pilnīgi piekrītu, ka šobrīd sekojam valsts uzstādījumam – organizēt sabiedriskā transporta pārvadājumus, iekļaujoties konkrētā summā, nedomājot par pakalpojuma pieejamības saglabāšanu. Prasības, kas iekļautas un garantē pasažieru ērtības, ir saprotamas, tomēr vai tās nav pārspīlētas? Vai tiešām mums primāri būtu tas, lai katrā autobusā ir bezvadu interneta pieslēgums, ja kādā vietā reģionā reiss vispār tiks atcelts, jo jāekonomē līdzekļi?”

I.Ošenieks vienlaikus arī norāda, ka konkursa šī brīža nosacījumi nespēj nodrošināt vienlīdzīgu konkursa pretendentu piedāvājumu salīdzināšanu – konkursā var piedalīties arī tie uzņēmumi, kas saviem šoferiem maksā mazas algas, turklāt nav paredzēta arī cenu pārskatīšana 10 gadu periodā. “Mēs nevaram sagaidīt, ka nozarē nākotnē būs augsti kvalificēti autobusu vadītāji un ka mēs ieinteresēsim jauniešus pie šāda atalgojuma līmeņa,” brīdina I.Ošenieks

Vairāk informācijas:

Hardijs Vents, VPR Attīstības padomes priekšsēdētājs, mob.t. 26556532

Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, mob.t. 29477997

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja, [email protected]