2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes plānošanas reģions piedāvā uzņēmējiem atrast sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs

Augusta izskaņā Vidzemes plānošanas reģions (VPR) pulcēja uzņēmējus un biznesa atbalsta institūciju pārstāvjus uz semināru par inovatīvu produktu un pakalpojumu attīstību reģionā. Tā ietvaros uzņēmēji iepazinās ar vairākiem šobrīd aktuāliem biznesa sadarbības piedāvājumiem, ko caur starptautisku brokeru tīklu izteikuši ārvalstu partneri.

Jau vairākus mēnešus VPR īstenotā  projekta “GoSmartBSR” ietvaros pieejamās Vidzemes inovāciju brokera Ilonas Platonovas konsultācijas sniedz iespēju mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) pārstāvjiem uzzināt par to potenciālajām attīstības iespējām, tostarp perspektīvām pārrobežu tirgus nišām. Semināra laikā I. Platonova prezentēja sadarbības piedāvājumus, ko izteikuši pārstāvji no tādām valstīm kā Polija, Igaunija, Lietuva, Vācija, Somija un Dānija. Prezentācijā izskanēja ārvalstu uzņēmumu sadarbības piedāvājumi produktu testēšanai un sertificēšanai, bioresursu pētniecībai, kvalificēta darba spēka piesaistei, izejvielu piegādātājiem un apakšuzņēmējiem tādās jomās kā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, loģistika, mēbeļu ražošana, pārtikas ražošana u.c. Regulāri tiek saņemta informācija par arvien jauniem sadarbības piedāvājumiem ārvalstīs, tāpēc pēc prezentācijas I. Platonova aicināja ieinteresētos uzņēmējus pieteikties uz individuālu konsultāciju. Tās arī šobrīd notiek katru nedēļu Cēsīs un Valmierā.

Uzņēmēji varēja klātienē konsultēties arī ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tehnoloģiju skautiem, kuri ikdienā palīdz uzņēmumiem veicināt inovācijas. Tehnoloģiju skauti veicina sadarbību starp pētniecību un uzņēmējiem, pārzina zinātnes institūcijas, to personālu un sniegtos pakalpojumus.

Diskusijā par VPR veikto pētījumu par reģiona viedās specializācijas jomu attīstību klātesošie atzina, ka šāds pētījums ir nozīmīgs solis inovāciju vides attīstībai. Rīcības plāns iekļauj konkrētas aktivitātes, lai uzlabotu atbalsta instrumentus inovāciju vides veicināšanai Vidzemē viedās specializācijas jomās. Viens no piedāvātajiem rīcības plāna risinājumiem paredz nodrošināt, ka uzņēmējiem ir pieejamas speciālistu konsultācijas, lai palīdzētu virzīties cauri atbalsta projektu dažādajiem īstenošanas etapiem, iekļaujot arī sadarbību ar pētniecības institūcijām. Arī klātesošie norādīja, ka izjūt nepieciešamību pēc atbalsta dažādu inovāciju projektu vadībā. Tāpat tika diskutēts par nepieciešamību veidot inovāciju laboratoriju, kas kalpotu par vienotu platformu nozares uzņēmēju un zinātnieku sadarbībai. Papildus tika apspriestas Industrijas 4.0 sniegtās iespējas uzņēmējdarbībai. Projekta ecoRIS3 pētniece Līga Brasliņa atzīst, ka pašlaik uzņēmēju vidū pastāv vispārīgi priekšstati un trūkst informācijas par šo jomu, tomēr kopumā šis jautājums industrijai ir nozīmīgs.

Šobrīd VPR organizē rīcības plāna apspriešanu ar visām iesaistītajām pusēm – valsts iestādēm, zinātnes un pētniecības institūcijām, kā arī biznesa sektoru un šī diskusija bija daļa no aktivitātes. Diskusijas laikā sniegtās rekomendācijas tiek ņemtas vērā, papildinot rīcības plānu.

Semināru organizēja VPR tā īstenoto projektu ecoRIS3 (Interreg Europe) un GoSmart BSR (Interreg Baltijas jūras reģions) ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

Ieva Bīviņa, projekta “EcoRIS3” sabiedrisko attiecību speciāliste,

Liene Leonoviča, projekta “GoSmartBSR” sabiedrisko attiecību speciāliste.