2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes plānošanas reģions pievienojas Ekonomikas ministrijas Sadarbības memorandam energoefektivitātes mērķu sasniegšanai

Šī gada 4. martā Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Ekonomikas ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un 34 valsts pārvaldes iestādēm, nevalstiskajām organizācijām un valsts kapitālsabiedrībām parakstīja Sadarbības memorandu energoefektivitātes jomā. Ar savu parakstu organizāciju pārstāvji vienojās par kopīgu sadarbību enerģētikas, būvniecības un mājokļu pieejamības, ilgtspējīgas attīstības un energoefektivitātes mērķu sasniegšanu, sekmējot Latvijas ekonomikas izaugsmi un ikviena tās iedzīvotāja labklājību.

Ekonomikas ministrijas kustībai “Dzīvo siltāk” šogad aprit 10 gadi, kopš pirmais Sadarbības memorands tika parakstīts 2010. gada 25. februārī. Šoreiz Sadarbības memorandam pievienojās vairākas jaunas organizācijas, tostarp arī Vidzemes plānošanas reģions. Memoranda mērķis ir sekmēt efektīvas un atklātas sadarbības veidošanu starp memoranda parakstītājiem. Tā galvenais uzdevums ir nodrošināt informācijas pieejamību par ēku (dzīvojamo, publisko un ražošanas) atjaunošanas, pārbūves un energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām.

“Šobrīd Eiropas Savienībā aktuāls ir Zaļais kurss, kas nozīmē pāreju uz ilgtspējīgu zaļo ekonomiku un klimatneitralitāti 2050. gadā. Tā ir zaļā dzīvošana, un Vidzemes plānošanas reģions vienmēr ir domājis par to, kā to veicināt Vidzemē, gan īstenojot dažādus projektus, gan arī sagatavojot Vidzemes plānošanas reģiona Enerģētikas vīziju un Ceļa karti uz ilgtspējīgu, oglekļa mazietilpīgu ekonomiku 2050. gadam. Mēs ar šo Sadarbības memorandu apliecinām savu gatavību arī turpmāk aktīvi darboties Vidzemē”, stāsta Hardijs Vents, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs.

Vidzemes plānošanas reģions piedalījies un turpina aktīvi darboties vairākos starptautiskos energoefektivitātes veicināšanas projektos. Mērķtiecīgi tiek veidota un stiprināta Energopārvaldība Vidzemē kā vienots aktivitāšu kopums. Tās mērķis ir palielināt energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanu Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā. Pēdējos gados uzmanība vērsta tieši uz publiskajām ēkām, energoplānu izstrādi, konsultēšanu atbilstošākā finansēšanas modeļa un tehnoloģiju kombināciju izvēlē ēku energoefektivitātes uzlabošanai, kā arī uzsvars likts uz ilgtspējīgu un viedu ēku apsaimniekošanu un siltumapgādes nodrošināšanu. Mājsaimniecībām veidota izpratne par energoefektīva dzīvesveida nozīmi un ieguvumiem. Skolās īstenota programma “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”, veicinot skolēnu izpratni par enerģijas patēriņu ēkā. Šo gadu laikā izveidota noturīga sadarbība ar Ekonomikas ministriju un tās kustību “Dzīvo siltāk”.  

Sadarbības memorands tika parakstīts foruma “Paradumu maiņa – mazs solis lieliem mērķiem” ietvaros. Forumā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts Jānis Ikaunieks, stāstot par Vidzemē ieviesto skolu programmu.

Video prezentācija pieejama: https://www.facebook.com/dzivosiltak/videos/1049339545467332/

Vairāk par Energopārvaldība Vidzemē īstenotajām aktivitātēm un citiem energoefektivitātes jaunumiem pašvaldībās uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/energoefektivitates_jaunumi

 

Informāciju sagatavoja:

Baiba Šelkovska,

Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas