2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemes tūrisma asociācijas seminārs

1.novembrī Smiltenes tehnikumā notika Vidzemes tūrisma asociācijas seminārs “Tūrisma produkta interpretācijas iespējas un tā nozīme”.

Asociācijas valdes priekšsēdētājs Raitis Sijāts semināra dalībniekus iepazīstināja ar projekta “CHRISTA” ieviešanas gaitu un turpmākajām aktivitātēm. CHRISTA” dalībnieki dažādos kultūrizglītojošos pasākumos, semināros un konferencēs pēdējā gada laikā guvuši vērtīgu pieredzi, ko aktīvi izmanto savās tūrisma aktivitātēs,” atzina Raitis Sijāts.

Projekta īstenošanā iesaistījušies partneri no dažādām Eiropas Savienības valstīm, lai kopīgiem spēkiem aizsargātu un saglabātu dabas un kultūras vērtības, attīstītu un popularizētu inovatīvu un ilgtspējīgu tūrismu, tajā iekļaujot nemateriālo un industriālo mantojumu.Vienlaikus rosinot sociālo atbildību un vietējo iedzīvotāju integrāciju tūrisma aktivitātēs.

Skolas direktors Andris Miezītis klātesošos informēja par tūrisma aktivitātēm Kalnamuižā, kā arī pastāstīja par projektiem, ar kuru atbalstu šeit iecerēts attīstīt ilgtspējīgu tūrismu. Gan vietējie iedzīvotāji, gan Smiltenes viesi ļoti iecienījuši maizes cepšanas darbnīcu skolas mājamatniecības centrā. Aktīvi darbojas rokdarbnieču klubiņš. Ar projekta “Latvija – Krievija” atbalstu iecerēts sakārtot vidi, kur popularizēs senos, ar piena pārstrādi saistītos amatus.

Raitis Sijāts seminārā dalībniekus iepazīstināja ar jaunumiem Vidzemes tūrisma attīstībā, stāstīja par dalību Eiropas jauno kultūras maršrutu projektā un citām nākotnes iecerēm, kas noteikti bagātinās gan vidzemnieku, gan tās viesu ikdienu ar saistošām, kultūrizglītojošām aktivitātēm. Ja viss notiks kā iecerēts, tad tuvākajos gados atjaunos šaursliežu dzelzceļa līniju – Valmiera – Ainaži.
Smiltenes novada tūrisma informācijas centra (TIC) vadītājs Modris Apsītis informēja par tūrisma aktualitātēm Smiltenes novadā. Sakārtoto vidi Vecajā parkā un Tepera ezera apkaimē,kā arī – jauno velomaršrutu “izriteņo Dienvidkalni” jau novērtējuši gan smiltenieši, gan pilsētas viesi. Tāpat kā Abula atvēršanu laivotājiem un Smiltenes novada muzeja jauno interaktīvo ekspozīciju Mēru muižā par Smiltenes novada medicīnas vēsturi.

Veiksmīgi noslēgusies tūrisma akcija “Apceļo Vidzemes šosejas pieturas,” kas notika interneta vidē. Modris Apsītis pastāstīja par Smiltenes TIC dalību projektos, ar kuru palīdzību gūts atbalsts bezmaksas aktīvās atpūtas pasākumiem. Arī tie rosinājuši pastiprinātu tūristu interesi par Smilteni. Pozitīvā vēsts – par Smilteni aizvien biežāk par savu tūrisma galamērķi izvēlas ģimenes ar bērniem.

Tehnikuma direktors iersoināja Smiltenes muzeja ekspozīcijām izmantot Kalnamuižas klēti. Taču to nepieciešams atjaunot… Pilsētai šajā ziņā ir citas prioritātes – problēmas, kas prasa steidzamāku risinājumu.

Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja Inta Šoriņa informēja par tūrisma produkta interpretāciju Liepājā. Daloties pieredzē par to, kas tiek darīts, lai pilsētai piesaistītu ciemiņus ne vien  vasaras, bet arī rudens, ziemas un pavasara mēnešos, kas “pilsētā, kurā piedzimst vējš”, nav aktīvākā tūrisma sezona.

Īpaši saistošs bija Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centra vadītāja Guntas Zaķītes faktoloģiski un emocionāli piesātinātais pieredzes stāsts par tūrisma stratēģijām Turaidas muzejrezervātā, kas pamatoti atzīts par visā Eiropā nozīmīgu nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas vietu. 2016. gadā Turaidas muzejrezervāts ieguva godpilno titulu “Ilgtspējīgs kultūras tūrisma galamērķis 2016”.

Vidzemes tūrisma asociācijas biroja vadītāja Alise Plaude un Smiltenes tehnikuma starptautisko projektu vadītāja Inguna Avota dalījās tūrisma interpretācijas pieredzē, kas gūta Rumānijā. Pasākuma noslēgumā viesi iepazinās ar tūrisma iespējām Kalnamuižā.

Baiba Vahere