2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Vienoti dažādībā: Ziemassvētku tradīcijas Latvijā un Eiropā

Ziemassvētki vienmēr bijuši, ir un būs īpaši svētki – svētku svētki. Svētki, kurus svin gan Latvijā, gan visā Eiropā. Tie ir īpaši ar savām tradīcijām – gan līdzīgām vairākās valstīs, gan atšķirīgām un neparastām, bet tieši tāpēc tik interesantām.
16.decembrī Smiltenes vidusskolas 1.c, 1.d un 2.a klasēs varēja sajust īpašu Ziemassvētku noskaņu, jo kopā ar Smiltenes novada bibliotēkas Eiropas Savienības informācijas punkta koordinatori Aldu Liuki skolēni izzināja un salīdzināja dažādu Eiropas valstu Ziemassvētku tradīcijas. Par to, ka ķekatās iet ne tikai Latvijā, bet arī Slovākijā, Polijā, Čehijā…, ka latvieši velk bluķi, bet Francijā “Ziemassvētku pagali” liek galdā un apēd…, kur tika greznota pirmā eglīte…, kādus Ziemassvētku vecīšus gaida ciemos bērni Grieķijā, Somijā, Francijā un citās valstīs – to un vēl daudz ko interesantu skolēni uzzināja ESIP koordinatores Aldas Liukes sagatavotajā prezentācijā “Vienoti dažādībā: Ziemassvētku tradīcijas Latvijā un Eiropā”. Pasākuma laikā skolēni ne tikai klausījās, bet aktīvi iesaistījās, stāstot par Ziemassvētku svinēšanas tradīcijām savā ģimenē, kā arī atbildot uz ESIP koordinatores sagatavotajiem ekspress jautājumiem. Interesanti, ka vairākās ģimenēs katru gadu eglītes rotāšanai izmanto pašu darinātas rotas no papīra, kā arī piparkūku sirsniņas, dažiem bērniem dāvanas nes Ziemsvētku vecītis, bet citi dāvaniņas atrod zem eglītes, spilvena un pat zem gultas. Arī ēdieni, ko Ziemassvētkos liek galdā, ir dažādi un daudzveidīgi – zirņi, pupas, cepeši, kotletes, skābi kāposti, dažādi salāti, pīrādziņi, mandarīni, piparkūkas, saldumi. 2.a klases audzinātāja Antra Alksne stāstīja par zīlēšanās tradīcijām viņas ģimenē. Skolēni, gatavojoties Ziemassvētkiem, bija iemācījušies dzejoļus, kurus pasākumā arī noskaitīja.
Lai gan uz svētkiem aizvien vairāk saņemam elektroniski sūtītus apsveikumus, tomēr īpašas sajūtas rodas, kad, atverot pastkasti, atrodam tajā pa pastu sūtītu apsveikumu. Skolēni ar interesi apskatīja izstādi “Kā pastkartē senā….”, kurā bija izliktas Ziemassvētku apsveikumu kartiņas no dažādām Eiropas valstīm – Portugāles, Ungārijas Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Īrijas un Vācijas. Literatūras izstādē “Ziemassvētki sabraukuši….” apkopotas grāmatas un dažādi materiāli no žurnāliem par Ziemassvētku tradīcijām Latvijā un dažādās Eiropas valstīs. Smiltenes novada bibliotēka Baznīcas laukumā 13 un Bērnu apkalpošanas nodaļa Gaujas ielā 1 saviem apmeklētājiem piedāvā literatūru un plašu informatīvo materiālu par Ziemassvētku tēmu.
Izbaudot svētku atmosfēru, aktīvi iesaistoties, ar prieku stāstot par tradīcijām savā ģimenē, izzinot līdzīgo un atšķirīgo, skolēni uzzināja interesantus faktus par Ziemassvētku tradīcijām dažādās Eiropas valstīs. Esam tik dažādi savās svētku svinēšanas tradīcijās, bet vienoti svētku gaidīšanas priekā – vienoti dažādībā, tieši tāpēc tik krāsaini un interesanti.
Pasākumu finansiāli atbalstīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.

Sagatavoja
Alda Liuke,
Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe, ESIP koordinatore