2024. gada 23. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Viņi būvēs mūsu Latvijas ceļus!

Smiltenes tehnikuma nākamie ceļu būvtehniķi jauno profesionāļu profesionālās meistarības konkursā piedalās jau ceturto gadu. Šogad izcīnīta godpilnā otrā vieta Latvijā. Jaunieši ir priecīgi par sasniegto. Konkursā iegūtā pieredze noderēs gan turpmākajās mācībās, gan darbā.

Šogad Smiltenes tehnikumu jauno profesionāļu meistarības konkursa nominācijā “Ceļu būve” pārstāvēja 3.būvniecības kursa audzēkņi Jānis Ričards Mauslis, Markuss Straume un Juris Bozovičs. Konkurss notika Daugavpilī.

“Tā bija laba iespēja pārbaudīt savas prasmes un zināšanas, salīdzinot ar citu skolu audzēkņiem. Īpaši vērtīga bija praktiskā daļa, kurā viss notika kā īstā darba vidē. Tieši šādos brīžos vislabāk var pārliecināties, kurās jomās vēl jāpiestrādā, lai darbi veiktos raitāk,” atzīst Jānis Ričards, Markuss un Juris. “Tikpat svarīgas ir arī zināšanas. Bez tām mūsu izvēlētajā profesijā neiztikt. “Filozofija” – pabeigšu skolu un strādājot iemācīšos nedarbosies.

Šādos konkursos būtiski arī prast strādāt komandā un sevi mobilizēt darbam tad, kad redzi – ņemot vērā konkrēto situāciju, var  būt visādi… Darbu sākām pēdējie. Kad tikām pie materiāliem, daži no tiem jau bija uzblīduši… Nāca virsū tumsa… Tajā pašā laikā nevaram teikt arī, ka konkurss bija ļoti grūts,” smaida puiši. Juris un Jānis atzīst, ka viņam vislielākais izaicinājums bijusi bruģēšana. Markusu mazliet satraucis darbs ar krustveida lāzera nivelieri, ar kādu visi strādājuši pirmo reizi. “Vēl tiem, kuri dosies uz konkursu citos gados, iesakām lielāku vērību pievērst darba aizsardzības jautājumiem.”

Pieredze, kas rodas strādājot

Jaunieši ļoti novērtē, ka tehnikumā jau no pirmajiem kursiem ļoti liela vērība tiek pievērsta praktiskajai apmācībai.

Lielā profesionālās kvalifikācijas prakse Jānim Ričardam, Markusam un Jurim vēl priekšā.” Bet arī t.s. “mazās prakses” ir laba iespēja labāk iepazīt savu izvēlēto profesiju, darba vidi un saprast, vai vēlies tajā strādāt visu turpmāko mūžu,” uzskata puiši. Jānis Ričards un Juris prakses laikā papildinājuši profesionālās zināšanas a/s “Latvijas Autoceļu uzturētājs”. Jānis uz šo uzņēmumu iecerējis doties arī profesionālās kvalifikācijas praksē. Juris, visticamāk, dosies uz kādu citu uzņēmumu. “Gribas iegūt iespējami daudzveidīgāku pieredzi.” Markuss pēc otrā kursa bijis praksē uz a/s “A.C.B.” “Šā uzņēmuma galvenie pamatvirzieni ir ceļu un tiltu būvniecība, rekonstrukcija un būvniecības izejmateriālu ražošana. Strādāju bruģēšanas darbos. Man patika.

Arī profesionālās meistarības konkursā viens no uzdevumiem bija bruģēšanas darbi, kuros būtiskas gan zināšanas, gan precizitāte un pieredze, kas rodas strādājot.”

Audzēkņi un viņu skolotājs Aivars Birkenšteins ar ļoti lielu nepacietību gaida jauno manēžu, kurā nākamie būvtehniķi varēs praktiski darboties arī tad, kad laikapstākļi laukā to neļauj darīt. Ja viss notiks, kā iecerēts, tad līdz nākamā gada februārim manēža būs pabeigta.

Ieguldītais darbs bija tā vērts

Jaunieši profesionālās meistarības konkursam gatavojās brīvajā laikā. “Katru dienu pēc stundām gājām pie skolotāja Birkenšteina, kurš mums deva dažādus uzdevumus. “Taču ieguldītais darbs bija tā vērts. Esam lepni par iegūto otro vietu.”

Jānis Ričards un Juris pēc tehnikuma beigšanas vēlas studēt Rīgas Tehniskajā universitātē, bet Markuss dosies strādāt savā izvēlētajā profesijā. Jaunieši uzskata, ka piedalīšanās konkursā ir arī laba iespēja sevi parādīt nākamajiem darba devējiem.

“Uzskatu, ka rezultāts ir labs. Puišiem ļoti maz pietrūka līdz uzvarai… Uzdevumi nebija viegli, bet tā tam arī jābūt, ja vēlamies sagatavot darba tirgum zinošus jaunos speciālistus.

Tas rosina pacelt savu latiņu vēl augstāk,” uzskata jauniešu skolotājs Aivars Birkenšteins. “Taču tajā pašā laikā svarīgi arī, lai degungals neieduras mākoņos…”

Kamēr jaunieši piedarījās konkursā, profesionāli pilnveidojās arī viņu skolotāji. “Pirmajā dienā bija lekcijas par autoceļu uzturēšanu un jaunajām tehnoloģijām. Otrā dienā braucām skatīties, kā notiek ceļu un tiltu būve Daugavpilī,” stāsta Aivars Birkenšteins un ar lepnumu noskatās, kā viņa audzēkņi pasaka paldies par interviju un aiziet. Šādi jaunieši ir vislielākā dāvana mūsu Latvijai. Tāpat kā skolotāji, kuri gatavi ziedot savu brīvo laiku, lai palīdzētu audzēkņiem uzzināt par viņu izvēlēto profesiju iespējami vairāk. Un ja vajag – kādam gatavi arī pacietīgi paskaidrot, kamēr saprot. Jo viņi ir tie, kuri būvēs mūsu ceļus un veidos mūsu Latviju…

 

Baiba Vahere