2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Visi Covid-19 analīžu rezultāti tagad vienuviet www.datamed.lv  

Pacientu un ārstu ērtībām DATAMED medicīniskās diagnostikas sistēma ir papildināta ar jaunas iestādes – Latvijas Infektoloģijas centra – veikto, šobrīd ļoti aktuālo, analīžu rezultātiem. DATAMED ir valstī vienīgā medicīnas informācijas sistēma, kurā tiek apkopoti vairuma Latvijas medicīnisko laboratoriju veikto izmeklējumu rezultāti, tostarp visu laboratoriju veiktie Covid-19 testu pārskati.

Papildus koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 analīžu datiem, ko DATAMED sistēmā līdz šim sniedza jau zināmie pakalpojumu sniedzēji E.Gulbja Laboratorija un Centrālā Laboratorija, tagad ārstiem un pacientiem ir pieejami arī Latvijas Infektoloģijas centrā veikto analīžu rezultāti, un tādējādi sistēmā pieejams visu Covid-19 diagnostikas rezultātu apkopojums vienuviet, turklāt uzreiz pēc laboratorijās iegūto analīžu apstiprināšanas.

“Noslēgtā sadarbība ar Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Infektoloģijas centru ir pavērusi vēl plašākas iespējas DATAMED esošajiem un potenciālajiem klientiem. Atvērtība inovācijām, priekšrocību saskatīšana un uzticība pakalpojumu sniedzējam – tie ir galvenie faktori, kas ļauj mums virzīties tālāk un veicināt medicīnas pakalpojumu kvalitāti Latvijā atbilstoši mūsdienu tendencēm un aktuālajai situācijai,“ stāsta DATAMED valdes loceklis Normunds Ančupāns.

Covid-19 uzliesmojuma dēļ ieviestās stingrās sociālās distancēšanās prasības valstī patlaban veicina digitālo risinājumu izmantošanu, tomēr datu drošība un to iegūšanas ātrums arvien ir svarīgs aspekts digitālo risinājumu izvēlē. N. Ančupāns atklāj, ka “pieprasījums pēc attālinātajām konsultācijām pieaug, pēdējo trīs nedēļu laikā ar platformas starpniecību sniegtas vairāk nekā 300 maksas konsultācijas attālināti”. Attālinātos medicīnas pakalpojumus ar DATAMED sistēmas starpniecību klientiem jau veiksmīgi piedāvā Rīgas 1.slimnīca, LOR klīnika un Klīnika DiaMed, bet kopumā sistēmai pieslēgušās jau desmit medicīnas iestādes, un interese par šo pakalpojumu arvien palielinās.

DATAMED sistēmas lietošanas priekšrocība ir iespēja iegūt vienkāršā veidā un ļoti ātri plaša spektra informāciju par pacienta veselības vēsturi, tādējādi nodrošinot operatīvu nepieciešamās informācijas apmaiņu starp abām pusēm, kas atvieglo attālināto konsultāciju norisi ikdienas medicīniskās aprūpes vai ārkārtējās situācijas laikā. Attālināto konsultāciju nodrošināšanā tiek ievērotas galvenās prasības: droša pierakstīšanās (pacienta autentifikācija), rēķina apmaksa tiešsaistē un atgriezeniskās saites nodrošināšana (nosūtījums, recepte, izraksts vai cits dokuments pacientam). Tā ir vienīgā valsts mēroga medicīnas informācijas sistēma, kas ārstiem un pacientiem nodrošina piekļuvi medicīnisko datu arhīvam (laboratorijas, rentgena, datortomogrāfijas, ultrasonogrāfijas u.c. rezultāti no 80 iestādēm vienuviet), kā arī piedāvā iespēju sniegt un saņemt attālinātu medicīnisko aprūpi. Sistēmas lietošanai var pieteikties jebkura medicīnas iestāde vai ārsts. Pacientiem, lietojot iestādes izsniegtus piekļuves rekvizītus,  savu izmeklējumu rezultāti pieejami bez maksas.

 

Vairāk informācijas mājaslapā www.datamed.lv