2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Vislatvijas “Elektronikas šķiratlonā” ZAAO EKO laukumos nodotas 49,5 tonnas elektroiekārtu

Turpinot iesāktās tradīcijas un veicinot iedzīvotāju šķirošanas paradumus, Latvijas Zaļais punkts sadarbībā ar partneriem no šā gada aprīļa īsteno šķirošanas akciju “Elektronikas šķiratlons”. Kampaņa no 20.aprīļa līdz 20.maijam norisinājās vairāk nekā 40 atkritumu šķirošanas laukumos visā Latvijā, tostarp 20 pašvaldību atkritumu apsaimniekotāja SIA “ZAAO” (ZAAO) EKO laukumos, kuros tika nodotas 49475 kg dažādas elektroiekārtas. Kampaņā visā Latvijā kopumā piedalījās 4761 dalībnieki, otrreizējai pārstrādei nododot 142 742 kg tehnikas. Katrs “Elektronikas šķiratlona” dalībnieks tika reģistrēts izlozei par galveno balvu – jaunu televizoru, kā arī veikalu “top!” dāvanu kartēm.

Visas Latvijas mērogā visvairāk elektroiekārtu nodeva Liepājas iedzīvotāji – 11 369 kg. ZAAO EKO laukumos visvairāk dalībnieku tika reģistrēti Valmieras pilsētas pašvaldībā – 400 iedzīvotāju, kas bija lielākais dalībnieku skaits arī visas Latvijas mērogā. Tur uz EKO laukumā tika nogādātas 7500 kg nolietotās tehnikas. Otrais lielākais ZAAO EKO laukumos nodotais elektronikas apjoms bija Saulkrastos – 5420, kur kampaņā piedalījās 222 dalībnieki. Smiltenes EKO laukumā kopumā nodoti 4100 kg nolietotās tehnikas, kampaņā piedalījās 281 dalībnieks. 

“Jau vairāk nekā 140 tonnas dažādu elektroiekārtu nonāks pārstrādē un sāks savu otru dzīvi. Sakām lielu paldies ikvienam, kurš, ievērojot valstī noteiktos drošības prasības, apmeklēja kādu no mūsu partneru 40 šķirošanas laukumiem, lai piedalītos “Elektronikas šķiratlonā”. Īpaši pateicamies šķirošanas akcijas partnerim ZAAO, kas, parādot augstus rezultātus, līdzdarbojās kampaņas īstenošanā Vidzemes reģionā. Tādējādi ar atbildību esam kopīgi parūpējusies gan katrs par savu apkārtējo vidi, gan Latvijas dabu kopumā. Turklāt “Elektronikas šķiratlons” ir tikai pusē, jo no jūnija līdz pat rudenim dažādos novados varēs pieteikt arī elektroiekārtu izvešanu dzīves vai darba vietās. Ar vecu elektroniku nav ko pīties un ir īstais laiks no tās atvadīties!” pauž Latvijas Zaļā punkta direktors Kaspars Zakulis.

ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis: “Esam gandarīti, ka akcijai bija liela atsaucība – šajā gadā nolietotu elektrotehniku uz EKO laukumiem nogādāja par trešdaļu vairāk iedzīvotāji nekā līdzīgā akcijā aizvadītajā gadā. Gribam cerēt, ka tas ir arī vides izglītības aktivitāšu rezultāts, ka cilvēki apzinās – videi kaitīgi atkritumi ir atbilstoši jāapsaimnieko, tie nedrīkst nonākt dabā! Atgādinām, ka nolietotas elektriskās un elektroniskās iekārtas EKO laukumos iespējams bez maksas nodot arī ikdienā.”

Katrs kampaņas pirmā posma dalībnieks, nododot elektroniku šķirošanas laukumā, tika reģistrēts lielajai izlozei par galveno balvu – jaunu televizoru, kā arī divām veikalu tīkla “top!” dāvanu kartēm 20 EUR vērtībā un 20 pārsteiguma balvām no Latvijas Zaļā punkta. Izloze notika 1.jūnijā. Lielo balvu laimēja Kaspars, kurš elektrotehniku nodeva šķirošanas laukumā Rūjienas novadā, savukārt dāvanu kartes 20 EUR vērtībā – Anastasija un Anita no Saulkrastu novada. Ar laimētājiem akcijas organizētāji sazināsies individuāli.

“Kā vietējais veikalu tīkls mēs iestājamies par vides sakārtošanu un tīrību, tāpēc esam gandarīti, ka  sadarbība šķiratlonā veiksmīgi turpinās un ka varam būt daļa no šī lieliskā projekta, kur ikvienam ir iespēja atbrīvoties no mājās un darbā uzkrātās elektronikas, kas vairs nepilda savu funkciju, dodot tām iespēju piešķirt otru dzīvi. Līdz šim pircējus informējām par iespēju “Elektronikas šķiratlona” ietvaros nodot nevajadzīgās elektroiekārtas šķirošanas laukumos. Taču turpmāk nodrošināsim iespēju arvien vairāk novados mazo elektroniku ērti nodot arī mūsu pašu veikalos “top!” speciāli novietotās šķirošanas kastēs,” veikalu tīkla “top!” valdes locekle, Ilze Priedīte

“Elektronikas šķiratlona” pirmā kārta no 20.aprīļa līd 20.maijam notika atkritumu šķirošanas laukumos Liepājā, Grobiņā, Saldū, Siguldā, Rēzeknē, Daugavpilī, Maltā, Bauskā, Jēkabpilī, Dobelē, Līvānos, Kārsavā, Krāslavā, Ludzā, Madonā, Ķegumā, Stopiņu novadā, Ādažu novadā, kā arī 20 SIA “ZAAO” EKO laukumos.

Latvijas Zaļais punkts kopā ar ZAAO, veikaliem “top!” un citiem kampaņas partneriem pateicas ikvienam iedzīvotājam, kā arī šķirošanas laukumu apsaimniekotājiem visā Latvijā par dalību Vislatvijas “Elektronikas šķiratlona” un aicina rūpēties par apkārtējo vidi, pareizi šķirojot savus mājsaimniecībās radītos atkritumus, arī turpmāk.

 

Papildu informācija
Daiga Buča
Eco Baltia vide
Preses sekretāre