2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensībās smiltenietei izcils rezultāts

Sestdien, 12. maijā Latvijas Nacionālā bibliotēkā notika Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensības Nacionālais fināls. Tajā, pārstāvot visu Valkas reģionu, piedalījās Jasmīna Pakalne no Smiltenes vidusskolas. Viņa lasīja fragmentu no Džanni Rodari grāmatas “Sīpoliņa piedzīvojumi”.

Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā pagājušā gada septembrī uzsāka jaunu lasīšanas sacensību, kurā piedalījās necerēti liels skaits dalībnieku, tie bija vairāk nekā 7 tūkstoši aizrautīgi 5. un 6.klašu skolēni, kuriem ļoti patīk lasīt. Finālā Rīgā piedalījās 30 reģionālie lasīšanas čempioni.

Konkurence bija sīva, jo visi bērni bija gatavojušies un demonstrēja lieliskas lasīšanas spējas. Rezultātā trīs bērni – Jasmīna Pakalne no Smiltenes, Roberts Ozoliņš no Dobeles un Kristiāns Bērziņš no Aizkraukles – ieguva vienādu punktu skaitu un tādējādi visi trīs ierindojās pirmajā vietā. Taču, tā kā balva bija tikai viena, par uzvarētāju bija jākļūst tikai vienam no viņiem. Lai to noskaidrotu, tika veikta izloze un par uzvarētāju tika izlozēts Roberts Ozoliņš no Dobeles 1. vidusskolas.

Klātienē Jasmīnu atbalstīt bija ieradusies visa klase, bet video tiešraidē viņas uzstāšanos vēroja un līdzi juta Jasmīnas tuvinieki un draugi, un vēl daudzi lasīšanas entuziasti.

Skaļai lasīšanai bērni bija izvēlējušies ļoti dažādas grāmatas, sākot no klasikas darbiem, piemēram, Marks Tvens ”Toma Sojera piedzīvojumi”, Andrejs Upīts ,,Sūnu ciema zēni” līdz visur pasaulē populārām grāmatām – Džefs Kinnijs “Grega dienasgrāmata” un Enida Blaitone “Piedzīvojumu sērija”, kā arī latviešu mūsdienu autoru darbus – Māris Rungulis “Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti”.

Sacensību vērtēja pieredzējusi žūrija – Vija Kilbloka, izdevniecības “Zvaigznes ABC” valdes priekšsēdētāja, Otto Ozols, rakstnieks un žurnālists, Ivars Svilāns, sabiedrisko attiecību eksperts, Ilze Dobele, LNT ziņu moderatore un Krista Burāne, teātra un kino režisore.

Nacionālais skaļās lasīšanas sacensības uzvarētājs uz gadu kļūs par Latvijas Nacionālās  bibliotēkas Bērnu direktoru un ieguva ceļojošo balvu savai skolai, ko veidojis stikla mākslinieks Ernests Vītiņš, kā arī dāvanu kartes grāmatu iegādei. Bērnu direktora pienākumos ietilps ne vien reprezentācijas pasākumu apmeklēšana, tādu kā bērnu kultūrai veltītu izstāžu atklāšana, bet arī bibliotēkas pakalpojumu vērtēšana, sava viedokļa paušana medijiem.

Informāciju sagatavoja:
Sanita Lārmane,
Smiltenes novada bibliotēkas
Bērnu apkalpošanas nodaļas
Vecākā bibliotekāre