2024. gada 25. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Vismaz 170 Vidzemes mājsaimniecības saņems atbalstu dārza darbiem

Gandrīz divas reizes vairāk Latvijas mājsaimniecību šosezon saņems sēklas, stādus un dārza piederumus, lai varētu pašu spēkiem izaudzēt pārtiku savam saimes galdam. Tos izsniegs 20 bezpeļņas organizācijas, kuras šogad ir saņēmušas Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu. No tām piecas organizācijas projektus īstenos Vidzemē, dārza darbos iesaistot vismaz 170 mājsaimniecības.

Noslēdzoties fonda projektu konkursam programmā “Pats savam SAIMES GALDAM”, atbalstu ieguva 20 bezpeļņas organizācijas. Tās 625 Latvijas mājsaimniecībām sniegs atspēriena punktu dārza darbu uzsākšanai. Pērn atbalstu saņēma 350 mājsaimniecības. Lielo interesi iesaistīties darbos organizācijas saista ar cilvēku vēlmi pārvarēt pandēmijas sekas – uzlabot ģimenes materiālo situāciju un veselību, aktīvi darbojoties svaigā gaisā.

Atbalstīto projektu vidū 7 tiks īstenoti Kurzemē, 5 – Vidzemē, 2 – Zemgalē, 5 – Latgalē un 1 projekts aptvers visu Latviju. Borisa un Ināras Teterevu fonds šiem darbiem piešķīris grantus vairāk nekā 35’000 eiro apmērā.

Vidzemē projektus īstenos Valkas novada Kārķu pagasta iniciatīvas veicināšanas biedrība “Ugunspuķe”, Siguldas biedrība „Cerību spārni”, Amatas novada Nītaures senioru biedrība “Labākie gadi”, Smiltenes novada biedrība “Māsas Veronikas”, Smiltenes novada nodibinājums Fonds “Saules kalns”.  Aicinām iepazīties ar atbalstīto ieceru apkopojumu: 2021. gadā atbalstītie projekti”.

Organizācijas sarūpēs sēklas, stādus un dārza kopšanas piederumus dārzu apstādīšanai. Ieplānotās aktivitātes dos gan materiālu atspaidu, gan iespēju apgūt jaunas iemaņas – dalībnieki saņems speciālistu un dārzkopības entuziastu padomus, lai izaudzētu pēc iespējas labāku ražu. Organizācijas atzīst, ka projektiem ir arī saliedējoša nozīme, jo darbos iesaistās arī dalībnieku atvases un līdzcilvēki. Turklāt daļu no izaudzētā daudzi plāno dāvināt sociālajiem centriem, zupas virtuvēm vai tiem cilvēkiem, kuri paši nevar par sevi parūpēties. Tādējādi dalībniekiem būs iespēja kļūt par devējiem, nevis palīdzības lūdzējiem.

Visi dalībnieki saņems arī “Saimes galda rokasgrāmatu” – palīgu tiem, kas vēlas zināt, kā labāk saimniekot mazdārziņā. Rokasgrāmata veidota, ieklausoties Bulduru dārzkopības vidusskolas pasniedzējas Eleonoras Mārciņas padomos. Rokasgrāmata ir pieejama lejupielādei visiem interesentiem programmas vietnē www.saimesgaldam.lv.

2020. gadā programmas atbalstu ieguva 12 bezpeļņas organizācijas, projektos iesaistot vairāk nekā 350 mājsaimniecību un aptverot vairāk nekā 1’250 personas; lielā daļa – daudzbērnu ģimenes. Viena ģimene apsaimniekoja vidēji 400 kvadrātmetrus zemes. Visbiežāk ģimenes izvēlējās audzēt kartupeļus, burkānus, tomātus, sīpolus, bietes un gurķus. Aicinām iepazīties rezultātiem infografikā.

 

Programma “Pats savam saimes galdam” izveidota 2017. gadā kā turpinājums programmas “Maizes rieciens” (2013-2016) aktivitātei “Atbalsts līdzdarbībai” – projektos iesaistījās 2`500 cilvēki, kuri pašu spēkiem audzēja dārzeņus un augļus savas saimes galdam, vai guva papildu ienākumus ģimenes vajadzībām. Plašāk: www.saimesgaldam.lv

 

Borisa un Ināras Teterevu fonds. Mecenātu Borisa un Ināras Teterevu 2010. gadā nodibinātais ģimenes labdarības fonds atbalsta izcilas un sabiedrībai noderīgas iniciatīvas un veicina kultūras, mākslas un izglītības attīstību Latvijā un pasaulē.  Plašāka informācija: www.teterevufonds.lv.

 

 

Diana Bogdanova, labdarības projektu vadītāja