2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

VPR dalīsies pieredzē seminārā par aprites ekonomiku “Ceļā uz sabiedrību, kas nerada atkritumus”

12.oktobrī Dabas un tehnoloģiju parkā “Urda” (CSA poligonā Daibe) notiks seminārs par aprites ekonomiku, kurā aicināti piedalīties arī Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji.

Par savu līdzšinējo pieredzi un atklājumiem stāstīs  Vidzemes augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera valdes locekle, funkcionālās pārtikas ražošanas uzņēmuma SIA “Felici” idejas autore un vadītāja Alise Balgalve, kura aktīvi iesaistījusies Vidzemes plānošanas reģiona projekta “Bioekonomikas inovāciju sistēmas attīstīšana reģionos (RDI2CluB)” īstenošanā,  un semināra paneļdiskusijā no uzņēmēja perspektīvas sniegs savu vērtējumu par bioekonomikas nozares attīstības potenciālu un lomu uzņēmuma konkurētspējas veicināšanā.

Semināra ievadā ar priekšlasījumu “Labi un ne tik labi piemēri no Ziemeļvalstīm – iedvesmai Vidzemes reģionam” uzstāsies Vides tehnikas, atkritumu un ilgtspējīgas pilsētas plānošanas konsultante Daina Millers-Dalsjö no Zviedrijas. Kopā ar A.Balgalvi paneļdiskusijā “Kur mēs esam un kurp mēs ejam?” piedalīsies arī “Valmiermuižas alus” saimnieks Aigars Ruņģis un AS “Valmieras Stikla šķiedra” valdes loceklis un ražošanas vadītājs Ģirts Vēveris.

2018. gada aprīlī projekta RDI2CluB ietvaros vairāku institūciju pārstāvji, kā arī uzņēmēji un pētnieki devās pieredzes apmaiņas vizītē uz Nīderlandi, lai iepazītos ar klastera “Biobased Delta” darbību, kas atzīts par vienu no vadošajiem klasteriem bioekonomikas nozarē Eiropā. Pieredzes braucienā piedalījās arī SIA “Felici” vadītāja, atvedot mājās virkni secinājumu un ideju, kuras atbilstoši situācijai un apstākļiem Vidzemē varētu iedzīvināt arī pašmāju bioekonomikas ekosistēmas pilnveidošanā.

A.Balgalve
norāda: “ Inovatīva bioekonomika un aprites ekonomika Latvijā vēl ir salīdzinoši jauna pieeja uzņēmējdarbībā, tāpēc jo īpaši svarīgi dalīties ar informāciju un pieredzi, kā saimniekot gudrāk un efektīvāk, izlietojot pieejamos resursus ilgtspējīgi. Bezatlikumu saimniekošana nav tikai videi draudzīga pieeja, bet tā ir lielisks pamats, uz kura attīstīt uzņēmējdarbību un radīt jaunus produktus, sadarbojoties dažādām nozarēm. Nīderlandes piemērs par dzīvnieku pāreju, kas izveidota uz ātrgaitas šosejas un kas vienlaikus kalpo arī kā tilts cilvēkiem, rada simpātisku sajūtu. Radītais risinājums noteikti uzskatāms par vērtīgu mārketinga resursu jebkuras paaudzes pārstāvja uzmanības pievēršanai, rosinot attīstīt bioekonomisku domāšanu sabiedrībā.   Turklāt gribu uzsvērt, ka pastāv virkne dabai draudzīgu saimniekošanas piemēru, kas nebūt nav sarežģīti vai grūti īstenojami.

Paneļdiskusijas dalībnieki runās gan par  ražošanas procesu un blakus produktu radīšanu no ražošanas atlikumiem, gan par notekūdeņu apsaimniekošanu, kas ļauj atkārtoti izmantot notekūdeņos nonākušās ražošanas izejvielas. Semināru vadīs VPR projektu vadītājs un Latvijas augstvērtīgas un veselīgas pārtikas klastera valdes loceklis Kristaps Ročāns.

Semināru organizē Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Zviedrijas, Dānijas, Somijas un Norvēģijas vēstniecībām, SIA “ZAAO”, Dabas un tehnoloģiju parku “Urda” un Valmieras attīstības aģentūru. Pasākums tiek organizēts “Ziemeļvalstu dienas Valmierā” ietvaros, kas norisināsies no 2018. gada 12.-14. oktobrim.

REĢISTRĒŠANĀS dalībai seminārā līdz 2018. gada 10.oktobrim.

Lai iegūtu sīkāku informāciju par pasākumu, lūdzu, sazinieties ar Maiju Kāli, Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā padomnieci, [email protected] / +371 26114496.

Jautājumiem par projekta “RDI2CluB” aktivitātēm: Santa Niedola, projekta vadītāja, [email protected], mob.t. +371 26674261.

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected], mob.t. +371 29454752.