2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

VPR īstenotais pilotprojekts Vidzemē “transports pēc pieprasījuma” un ATD organizētie “reisi pēc pieprasījuma” ir atšķirīgi pakalpojumi

Vidzemes plānošanas reģions norāda, ka Vidzemē īstenotais pilotprojekts “transports pēc pieprasījuma”, kas tiek īstenots divās teritorijās Latvijā – Mazsalacas novadā un Alūksnes novadā nav saistāms ar VSIA Autotransporta direkcijas organizētajiem “reisiem pēc pieprasījuma”, no kuriem pēdējais ar š.g. 1.martu tiek ieviests maršrutā Cēsis-Rāmnieki-Strīķi un tiek saukts par transports pēc pieprasījuma pakalpojumu.

Atkārtoti atgādinām, ka pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” galvenais mērķis ir nodrošināt mobilitāti iedzīvotājiem, sekojot viņu pārvietošanās paradumiem un vajadzībām lauku apvidos. Tā arī ir šī pakalpojuma galvenā vērtība – spēja nepieciešamības gadījumā mainīt pakalpojuma sniegšanas kārtību – maršrutus, pa kuriem transports kursē, pielāgot attiešanas laikus, norīkot transporta kursēšanu vietās, kur sabiedriskais transports kursē reti vai nekursē nemaz.

Savukārt jēdziens “reiss pēc pieprasījuma” iekļauts Latvijas normatīvajos aktos saskaņā ar 2019. gada 16. aprīļa grozījumiem MK noteikumos nr.634 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība maršrutu tīklā”, tie ir saistoši VSIA Autotransporta direkcijai, pēc kuriem tad arī tiek organizēti sabiedriskā transporta maršrutu reisi pēc pieprasījuma, t.sk. arī reiss maršrutā “Cēsis-Rāmnieki-Strīķi” un citi līdzīgi.

Abu pakalpojumu galvenā atšķirība – “transports pēc pieprasījuma” nekursē kādā konkrētā maršrutā, bet tā braucieni ik reizi ir unikāli, jo maršrutus veido cilvēki, kas uz konkrēto dienu ir pieteikuši braucienu, kamēr “reiss pēc pieprasījuma” ietvaros līdz šim pastāvošs maršruta reiss vairs netiek izpildīts, bet autobuss izbrauks, ja iedzīvotāji to iepriekš pieteiks.

Jāatzīmē, ka no 2019. gada 21.oktobra, kad Vidzemes plānošanas reģions Mazsalacas un Alūksnes novados uzsāka pakalpojuma “transports pēc pieprasījuma” ieviešanu abās teritorijās, līdz 2020. gada 31.janvārim Mazsalacas novadā pārvadāti 534 pasažieri, izpildot 255 reisus, kamēr Alūksnes novadā 240 pasažierus, izpildot 82 reisus.

Atgādinām, ka Vidzemes plānošanas reģions Eiropas Savienības un Latvijas valsts budžeta līdzfinansētā projekta “MAMBA” ietvaros īsteno pilotprojektu “transports pēc pieprasījuma”, testējot divus atšķirīgus modeļus Alūksnes novadā un Mazsalacas novadā.

Projekta partneri Latvijā ir arī Vidzemes Augstskola, kuras atbildībā ir izvērtēt pilotprojektu ekonomisko un sociālo ieguvumu, izstrādājot atbilstošu metodoloģiju, kā arī VSIA Autotransporta direkcija, kuras uzdevums projektā ir izvērtēt gan Latvijas, gan arī citu valstu juridisko ietvaru šādu papildinošu mobilitātes risinājumu ieviešanai ikdienā, identificējot gan šķēršļus, gan arī sagatavojot rekomendācijas nepieciešamajām normatīvo aktu izmaiņām.

Informāciju sagatavojusi:

Anita Āboliņa,

Sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā