2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

VUGD aicina ikdienā neaizmirst par ugunsdrošību!

Nav nepieciešami plaši ugunsgrēki, lai cilvēks zaudētu dzīvību – pēdējo sešu dienu laikā nelielās, bet traģiskās ugunsnelaimēs dzīvību zaudējuši astoņi cilvēki! Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pieredze liecina, ka daļu no traģiskajām ugunsnelaimēm varēja iepriekš novērst, ja vien tiktu savlaicīgi ievērotas ugunsdrošības prasības.

VUGD apkopotā statistika liecina, ka šogad kopumā ugunsgrēkos dzīvību zaudējuši 59 cilvēki, bet no oktobra sākuma ugunsgrēkos gāja bojā 11 cilvēki. Vairumā gadījumu ugunsnelaimes saistāms tieši ar cilvēku neapdomību, piemēram, neuzmanīgu smēķēšanu telpās, neuzmanīgu sveču dedzināšanu, bojātu apkures ierīču lietošanu vai degtspējīgus priekšmetu novietošanas pie krāsns.

Lai pasargātu savu dzīvību un īpašumu nav nepieciešami lieli finansiālie ieguldījumi, bet gan atbildība un zināšanas, ikdienā ievērojot ugunsdrošības prasības. Tāpēc VUGD aicina parūpēties par sevi un saviem līdzcilvēkiem, ievērojot šādus drošības padomus:

  • iztīriet dūmvadus un pārbaudiet apkures ierīču stāvokli;
  • pie apkures ierīcēm nenovietojiet viegli degtspējīgus priekšmetus un atcerieties aiztaisīt ciet krāsns durtiņas;
  • gatavojot ēdienu, neatstājiet to bez uzraudzības;
  • nelietojiet bojātas elektroierīces;
  • nesmēķējiet telpās un īpaši gultās, jo tas ir bīstami un apdraud ne tikai jūsu, bet arī apkārtējo cilvēku dzīvību;
  • uzstādiet mājoklī dūmu detektoru, kas laikus brīdinātu par izcēlušos ugunsgrēku.

VUGD atgādina – ja izcēlies ugunsgrēks vai radies cits apdraudējums un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvaniet uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112!

Plašākai informācijai:
Inta Palkavniece
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa
[email protected]