2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

VUGD pastiprināti pārbaudīs daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas

Sakarā ar šā gada jūnijā Londonā notikušo ugunsgrēku daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā, kā arī ņemot vērā to, ka Latvijā liela daļa ugunsgrēku izceļas tieši daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izlases kārtībā organizēs ugunsdrošības pārbaudes dzīvojamās mājās.

Ik gadu vidēji ap 1400 ugunsgrēku izceļas tieši daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās un dzīvokļos, kur visbiežāk degšana konstatēta virtuvēs, dzīvojamās telpās vai guļamistabās, ēku kāpņu telpās, kā arī dūmvados vai atkritumu tvertnēs. VUGD atgādina, ka dzīvojamo māju īpašniekiem ir ne tikai jārūpējas par sava īpašuma ugunsdrošību, bet arī par to, lai koplietošanas telpās esošās ugunsaizsardzības sistēmas būtu darba kārtībā.

Lai pārbaudītu ugunsdrošības prasību ievērošanu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, kā arī ņemot vērā traģisko ugunsgrēku Londonā un Latvijā notikušos ugunsgrēkus daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās, VUGD izlases kārtībā visā Latvijā līdz šā gada 15.septembrim veiks ugunsdrošības pārbaudes daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās. Rīgas pilsētā tiks pārbaudītas 12 stāvu un augstākas daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās. Toties pārējās republikas pilsētās (Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī) – 6 un vairāk stāvu ēkas. Savukārt, novados – izlases kārtībā ugunsdrošības pārbaudes tiks veiktas 3 stāvu un vairāk stāvu ēkās.

Ugunsdrošības pārbaužu laikā izlases kārtībā tiks apzinātas tās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, kurām veikta siltināšana. Tāpat ugunsdrošības pārbaužu laikā tiks pievērsta uzmanība tam, vai iedzīvotāji ir iepazīstināti ar daudzīvokļu dzīvojamo māju ugunsdrošības instrukciju, un ēkas ugunsaizsardzības sistēmu darbspējai un evakuācijas ceļu atbilstībai, piemēram, vai gaiteņos un kāpņu telpās nav novietoti materiāli un priekšmeti, vai durvis uz kāpņu telpām ir brīvi atveramas un tās ir aprīkotas ar pašaizvēršanas mehānismiem, atklāto zonu uz dūmaizsargātām kāpņu telpām iestiklošanai un tamlīdzīgi

VUGD aicina daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekus brīvprātīgi pieteikt ugunsdrošības pārbaužu veikšanu to apsaimniekošanā esošajās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās. Informāciju par ugunsdrošības pārbaužu veikšanu var nosūtīt attiecīgajā teritorijā esošajai VUGD struktūrvienībai vai arī VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldei uz e-pastu: [email protected].

Plašākai informācijai:
Inta Šaboha
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļa
Tel. 67075871, 27098250 [email protected]