2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

ZAAO apmāca pedagogus vides zinību integrēšanai mācību saturā

SIA “ZAAO” (ZAAO) jau padsmit gadus paralēli pamatdarbībai – atkritumu apsaimniekošanai, lielu nozīmi velta sabiedrības izglītošanai vides aizsardzības jautājumos.

Šobrīd ir izveidotas licencētas mācību programmas dažādu vecumgrupu izglītības iestāžu izglītojamo apmācībai Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA”. Saturu palīdz veidot sadarbības partneri no Latvijas vadošajām augstākās izglītības iestādēm, nevalstiskajām organizācijām, valsts iestādēm, uzņēmumiem. 2018./2019. mācību gadā URDĀ apmācīti 2850 vispārizglītojošo skolu audzēkņi, izbraukumu nodarbības notikušas pie 1835 pirmsskolu izglītības iestāžu audzēkņiem. Izziņas braucienā par Reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru “Daibe” devušies 1372 interesenti no mācību iestādēm, uzņēmumiem, biedrībām, kā arī ģimenes dažādu pasākumu ietvaros.

URDA vadītāja Arita Smalkā – Boriseviča norāda: “Šobrīd aktīvi strādājam, lai vides izglītības aktivitātēs piedalītos un vides tēmas spētu veiksmīgi integrēt mācību saturā visas ZAAO darbības reģiona izglītības iestādes, arī tās, kas līdz šim mazāk izmantoja mūsu piedāvājumu. Tāpēc esam uzsākuši darbu ar ZAAO Vēstnešiem – pedagogiem, kuri ir atsaukušiem aicinājumam informēt savus kolēģus par URDAS piedāvājumu un citām iespējām, kā interaktīvā veidā, ar kompetencēs balstītu izglītību dabaszinātņu, sociālajās un citās mācību jomās, runāt ar pirmsskolēniem un skolēniem par mijiedarbību ar dabu, panākot paradumu un rīcības maiņu vides saudzēšanai. 25.oktobrī URDĀ pulcējās pedagogi no Skujenes, Stalbes, Smiltenes, Valmieras, Raunas, Vecpiebalgas, Cēsīm, Apes, Rugājiem, Trikātas, Vidrižiem, Umurgas, Liepupes, Rūjienas, Mazsalacas, Salacgrīvas, Rekavas, Matīšu, Trapenes, Limbažu izglītības iestādēm, lai apgūtu jaunas prasmes un iedvesmu darbam dabā.”

Pirmajā tikšanās reizē pedagogu izglītības semināru “Esi dabā!” URDAS dabas takā vadīja Jāzeps Logins – ķīmijas zinātņu doktors, Latvijas Universitātes docents un nometņu vadītājs. Praktiskajās nodarbībās dalībnieki iepazīstināti ar dabas izziņas un empātijas veicināšanas metodēm saskarsmē ar dabu, kā arī apguvuši plašu vides spēļu klāstu.

Mācību iestāžu pārstāvji regulāri tiks informēti par vides izglītības aktualitātēm – jaunākajiem mācību piedāvājumiem URDĀ, konkursiem, aktivitātēm un akcijām. Tāpat pedagogiem tiks iesūtīti jaunākie informatīvie un mācību izdevumi, norādes uz elektroniskajiem informācijas avotiem, tiks organizēti izglītojoši semināri un pieredzes apmaiņas braucieni par vides tēmām.

ZAAO ir pašvaldību atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums, kas piedāvā kvalitatīvus un vides prasībām atbilstošus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus visās Ziemeļvidzemes reģiona pašvaldībās, kā arī atsevišķos Malienas un Pierīgas reģiona novados. ZAAO darbības virziens ir atkritumu savākšana, šķirošana, uzglabāšana, apstrāde, pārkraušana, pārvadāšana, apglabāšana. Uzņēmums īsteno sabiedrības izglītošanas un informēšanas aktivitātes.

Informāciju sagatavoja:
Zane Leimane
SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste